CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. szeptember 21., szombat, Mate, Mirella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Professzorok koncertje
Docendo discimus

Kedd eset 8 órakor a BW. Pannónia M. Hotel Európa termében a Régi Zenei Napok kurzusának professzorai hangversenyeztek, ú.m. Anneke Boeke (furulya), Martin Klietmann (tenor), Simon Standage (hegedű) és Spányi Miklós (csembaló).


Először Anneke Boeke energikus, határozott karaktert közvetítő furulyajátékának örülhetett a közönség. Nagyon szimpatikus volt a tanítványait is minden bizonnyal férfias határozottsággal vezető professzornő játéka.

A nagyon jól körülírható, karakteres elképzelés teljes egészében megvalósult a rendkívül kulturált csembalókiséret (Spányi) mellett. Kontrasztos tételei egy, ilyen körülmények között ma is a hangversenyszólista képességeit körvonalazták, sikeresen.


Simon Standage korhű hangszeren korhű játéka csak tovább erősítette a megszólaltatás eme formájának jogosság-érzetét. A rendkívül puritán előadót ugyanaz a kiforrt, kompromisszumokat nem kötő, szigorú elvi alapokon, a kor biztos ismeretében kialakított játékmód jellemezte, melyről Boeke játékával kapcsolatban is beszéltünk. A szűk, és valamennyire hozzáértő közönségen túl nem biztos, hogy a hangszer korlátait mindenki ilyen módon fogadná el; itt azonban a korlátok is előnnyé változtak a professzor kezében. Őt is Spányi professzor kísérte. Itt is, mint az előzőkben és a következőkben az atmoszférát az a fajta kamarazenélési együttlét határozta meg, melyről csak azok a szerencsések tudhatnak, akiknek ez az együtt-zenélési mód bármikor megadatott.


Martin Klietmann-t már az előző évről ismerhette a hangverseny közönsége. Hangja rendkívül tiszta, s noha nem Caruso- vagy Pavarotti adottságú, de hanganyagával rendkívüli módon tud bánni, s ez különösen a dal, az oratórium és kantáta-éneklésre teszi alkalmassá. Nem tudom, mit mond a mai kornak az én fiatal korom Réti Józsefének neve, de akinek van emléke róla, valami hasonlóra tudok a "hang-gazdálkodását" illetően utalni.
Végül pedig egy megjegyzés, melyet már tavaly is megtettem, de - azt hiszem - feleslegesen. A Pannónia Med Hotel Európa-terme nem alkalmas hangversenyek rendezésére - jelen formájában, jelen akusztikájával. Ez a terem egyszerűen "hangversenygyilkos", hiszen a felső frekvenciákat (ezek közé tartoznak a hangszereket igazán karakteressé tevő, zengésüket megadó felhangok) prózaian "lenyesi". Így bármennyire kiváló professzorokat, hangszerük kiválóságait hallgathattuk is a teremben, csak a felét kaptuk, fele ért el hozzánk annak, ami elhangzott. Ezt a pazarlást pedig nincs az a gazdagság, mely elviselné.
- DI -



2002. június 27., csütörtök 12:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület