CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Ha minden csak elmélet lenne
Zádori Mária és Szekendi Tamás koncertje

A Régi Zenei Napok sorozatának keretén belül hétfőn este 8 órakor az evangélikusok templomában Zádori Mária J.S.Bach Passióiból és 14. kantátájából énekelt áriákat, Szekendi Tamás pedig - aki Zádori Máriát orgonán kísérte - Nikolaus Bruhns (Bach előtt két évtizeddel született, s csak 32 évet élt) orgonaműveiből adott elő.
Arra gondoltam a koncert előtt, hogy amikor egy-egy előadásról magasztos dicséretet "zeng" a hallgatója, vagy éppen fenntartásait juttatja kifejezésre, akkor legtöbbször - jó esetben - a múlttal hasonlítja össze a produkciót, kicsit statikusabban csak a jelen produkciót próbálja maga elé helyezni. Persze continuusan vallja, hogy mindig csak az itt és most számít, minden más lényegtelen. Mondja ezt annak ellenére, hogy tudja, a személyfüggő dolgok gyakran ismétlődnek. Hogy ez mennyire nem is válik be, arra mindegyikünk bőven tudna példát mondani. S milyen rossz lenne, ha minden korábbi produktum, és az eddig hallott hanganyagból leszűrt ideál kiesne belőlünk; ha nem lenne mércénk - hiszen a mérce fokait a rövid vagy hosszú idő alatt bekarcolódott élményanyag, esetleg annak kivonatolt és összegzett minősége jelenti.
Csak egy módon tudjuk megőrizni "mérőképességünket", ha előítéleteket nem gyártunk, ha nyitottan szemléljük-hallgatjuk az új hangversenyt. Ezzel vállalni kell az ismételt csalódás lehetőségét is, mert ez is benne van az újra vállalkozás paklijában. A megjelenéssel és felkészüléssel mi mindent megtettünk.
Könnyű persze ezt mondani! Ha viszont a lelkiismeretes hangversenylátogató legalább a műsort előzetesen megnézi, most pl. rögtön látnia kell, hogy Zádori Mária jelen műsorválasztását egyetlen nagyívű gondolat vezeti végig: Bach-nak az ú.n. visszahelyezéses gyakorlatát foglalja össze: amikor jelen idejű szereplőket helyez vissza a szent cselekmény leírásában az egyidejűségbe. Egyszerűbben úgy is kifejezhetjük, hogy mindannyian ott vagyunk a szent történés helyén és idején, nem kevésbé jelentős szerepünk van abban, ami ott történik (ez teológiai tétel), s nem kevés a lehetőségünk egyidejűségben szemlélve a történteket, hogy döntő elhatározásra jussunk. Talán ezért (is) olyan óriási a hatása Bach-nak, mint amilyen.
Eddig az elmélet, s a gyakorlatban volt egy-két műsorváltozás, vagy egy órás küzdelem, melyből senki nem került ki igazán győztesen annak ellenére, hogy Zádori Mária hangja most is szép volt. Mást leírni pedig nem kívánok. Persze, könnyebb lenne, ha minden csak elmélet lenne...
- DI -



2002. június 24., hétfő 21:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület