CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. szeptember 21., szombat, Mate, Mirella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

ARS RENATA - "csúcsformában"
Megkezdődött a Soproni Ünnepi Hetek
Régi Zenei Napok hangversenysorozata

Az Evangélikus Templom adott otthont szombaton este a Régi Zenei Napok sorozata első estjének. Az érdeklődők az ARS RENATA szólóének-együttest hallhatták Szekendi Tamással, a kvartett kisérőjével ill. orgonaszólistájával.


Az est fő darabja Adriano Banchierinek az aria Francese stílusában megírt egyházi műve négy hangra ill. részben orgona-(hangszeres) szólóra.
Az Ars Renata együttes, ha nem is illő a kifejezés, "top-formáját" futja Virágh László értő vezetésében és részben közreműködésében. Tőkési Emese nagyszerű alt hanganyaga, biztos hangképzése és árnyalt előadása, Sziklai János kulturált, együtt-zenélésre alkalmas tenorja és Jekl László szilárd hang-alapot nyújtó, tiszta, ugyanakkor árnyalt ívek formálására, nehéz dallamívek kiéneklésére képes basszusa mind-mind a siker biztosítéka.


Abban azonban senkinek egy pillanatnyi kétsége sem lehet, hogy az együttes vezéregyénisége és meghatározó hangja Zádori Mária és csodálatos szopránja. Immár több éve van módom figyelni hangját, fantasztikus vitalitását, s míg utóbbi egyáltalán nem csökken az idő folyamán, hangja - remélem hosszú-hosszú időre - most ért a "csúcsra". Immár egyetlen megingás nélkül, ugyanakkor hallatlan árnyaltan, tisztán, fantasztikus dinamikai kontraszttal, érzékenyen és tudatosan reagálva, biztos stílusismerettel énekel, s ami ritkán adatik meg a professzionális művészek között is; látható örömmel és meggyőződéssel teszi mindazt, aminek élvezője a mindig hálás közönség.
Az orgonista Szekendi Tamás játszotta virtuóz első toccáta sajnos nélkülözte azokat a felismerhető ritmuselemeket (képletes ütemvonalakat), melyek alapján kordában lehetett volna tartani a szabadosan szálló futamokat. Ugyanakkor a második játszott művel, melynek variációi ugyanolyan jellegű dallam- és ritmusrészleteket tartalmaztak, jóval sikeresebben birkózott meg, a repríz jelleg és a dallam-kiséret azonosítható elemei könnyebbé is tették a játékot, s a hallgatóságnak is könnyebbé a futamok szerkezeti azonosítását. Az énekegyüttes kiséretét kiválóan látta el, értő érzékenységgel és jó ritmusban, s nem győzőm hangsúlyozni, megfelelő hangerővel (pianoval).
Összefoglalva: ritkán hallható szép hangverseny hallgatói lehettünk, s tanúi egy csillag delelő lángolásának. Kívánjuk, hogy a zenit hosszú időre tegye lehetővé a zene és hódolóinak szolgálatát!
- DI -



2002. jĂşnius 22., szombat 22:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület