CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Képek, versek "könyv nélkül" - Rendhagyó író-olvasó találkozó kiállítás megnyitóval

    Rendhagyó, kiállításmegnyitóval egybekötött  író-olvasó találkozót – Földváry Györgyi, akit minden meghívó, plakát és Programajánló Gabriellának nevezett, Sulyok Gabriella és Gyurkovics Tibor részvételével – hirdetett meg a Széchenyi István Városi Könyvtár az ünnepi könyvhétre.

    S bár az esemény rendhagyó mivolta – a szervezők szándéka szerint – Sulyok Gabriella grafikusművész az író-olvasó találkozóval egyidejűleg tartott – Gyurkovics Tibor ajánlásával – történő tárlatmegnyitójából következett volna, mégis a rendezvény mástól (is) rendhagyóvá sikeredett. Nevezetesen attól – amit egyébként a rendezvény során Gyurkovics Tibor a maga jellegzetesen egyéni stílusában nem győzött felemlegetni –, hogy " olvasó van, író van, könyv nincs". Történt ugyanis, hogy a bemutatandó könyvek nem érkeztek meg Sopronba.
(Azóta sem, jegyzem itt sietve meg).

    Így alakult, hogy a jeles eseményre egybegyűltek igen élvezték Gyurkovics Tibor kiállításmegnyitóját, nem kevésbé Sulyok Gabriellának Földváry Györgyi-"Gabriella" és Gyurkovics Tibor legújabb könyveiről szóló "élménybeszámolóját", csupán a könyveket nem láthatták-olvashatták . Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az író a maga példányát készségesen körbehordozta (élmény volt ez is, a javából).

    Sulyok Gabriella kiállításának gyurkovicsos stílusú megnyitóján kiderült, hogy az ihlettel való találkozáshoz nagyon sok életen, emberen kell "keresztülutaznunk", begyűjtenünk élményeket, hangulatokat, Sulyok Gabriellának mindez sikerült; az ő művészete hangulat, szertartás, élet. Minden küzdelemben, alkotásban a legnagyobb oázis a szerelem - mondta az ismert író, aki Sulyok Gabriella művészetének csodálójaként méltatta a grafikusművész alkotásaiban megjelenő megszépített, átvilágított életet, érzelmeket, a mindenkiben munkáló tüzet, az enyhítésre sóvárgó enyhíthetetlent.
    Szavakon túli megfogalmazásaiban Sulyok grafikái muzsikálnak, a küllemben megnyilvánuló "bellem" csodái, amelyek feltétlen csodálatra késztetik a látogatót – legalább is a női nem csodálóját, Gyurkovicsot feltétlenül –, aki egyszerű nemességgel és csodálattal járt körbe a kiállítás-megnyitón. Amint a megjelenteknek igen meggyőzően mondta: a Sulyok-grafikák onnan származnak, ahonnan a legnemesebb szerelem, arról a titokzatos helyről, amelynek a női lelkek tudói, akik szerelmükkel – amelyen Gyurkovics maga még ennyi év után is csak ámulni tud – mindig győznek.

    A kiállításmegnyitót követte az a beszélgetés, amelyen már Sulyok Gabriella grafikusművész két frissen megjelent könyve kapcsán faggatta Földváry Györgyit és Gyurkovics Tibort. Földváry Emberkert című alkotásáról maga Gyurkovics egyszerűen ezt mondta: "Eredeti alkotás, jobb, mintha én írtam volna."
    Az Emberkert egy eleven folyondárként futó, nehéz kérdésekkel teli napló, amely az írónő 1962-től induló, megküzdésre való, nehéz emlékeit görgeti. Tizenkét évvel ezelőtt kezdte megírni őszinte – a magyar irodalomban eddig el nem fogadott című – művét az írónő, amellyel egyszerűen "nekimegy a homálynak".
    Gyurkovics újonnan megjelent verseskötete (Extázis) 107 világhíres és közismert festmény köré született. A képek karaktervonulataihoz nem magyarázatként, hanem külön önálló műként, szuverén élménygazdagsággal társulnak a versek, amelyek fogalmi többletekben sűrítenek, lazítanak –  belső világ kivetítésére utaló, Fichte-szerinti gondolatokat sugallva az olvasónak.

    Gyurkovics Tibor lerohanja a verset saját látomásaival - mondta Sulyok Gabriella, ezúttal beszélgetőpartneri szerepében. Nem a festmények – Matisse, Picasso, Modrian alkotásai – szülik a verset, hanem saját látomásait adja közre a költő vers-formában; egyik a másikat nem magyarázza és nem egészíti ki, türelmetlen vágy-halmazok, fények, illatok, hétköznapi impressziók, groteszk, kesernyés, vagy örömteli pillanatok, összevetített és – kép-vers viszonylatában – egymástól független gondolatok.
    S miután a Gyurkovics-könyvben is közreadott képzőművészeti alkotások a fogalmi többletet kapott versek egyik – de korántsem egyetlen ! – ihlető-elemeiként funkcionáltak, bizony, jogos és érthető volt a könyvek hiányának az író részéről megnyilvánuló, többszöri felemlegetése.
    Gyurkovics tanácsa (majd ki-ki maga eldönti, hogy megfogadja-e, vagy sem):
   - Tessék külön megismerkedni a képzőművészeti alkotásokkal, s majd egyenként olvasni a verseket. Akárcsak a teljesen leengedett roló rései között beengedett fénysugarakat, a vers-ópiumot, lassanként szívjuk lelkünkbe….

***
A soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban (Pócsi u. 25.) június 25-ig a könyvtár nyitvatartási idejében tekinthető meg Sulyok Gabriella grafikusművész tárlata.
-TÉ-



2002. június 16., vasárnap 17:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület