CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Ismered-e Klotildot?

... a mai nap (június 3.) névadóját? Én igen, és még nagyon sokan, akik abban a szerencsében részesülhettünk, hogy a Soproni Zeneiskola Erzsébet utcai épületébe járhattunk az elmúlt évezredben. A palota a maga jellegzetes szagával (illatot mégsem írhatok egy téli bakancsokat is "megszenvedett", olajbeeresztésű padló illóanyagáról) mélyen áthatotta egész testünket, ruházatunkat, amikor izzadtan éppen hétköznapjaink immár nem-tudom-hányadik különórájára igyekeztünk. Akkoriban nem volt akkora divat ezeket számonkérőn számolni, volt is belőlük éppen elég, örültünk, ha mehettünk.
Akik a főbejáratot választották a földszinti nagyterem, mellette a Klafszky Henrik nagybőgő oktatás termének vagy Lenke néni szolfézs-, később Párdányi Judit elméleti óráinak látogatására, de azok is, akik az emelet valamelyik termét célozták meg ezen a bejáraton keresztül, nem kerülhették el Klotildot.
Lett légyen bármilyen idő; nyár vagy tél, ott volt a lépcső alján az olajfestékszagú falllal szemben, s merev szemmel figyelte az órákra lihegőket. Szótlanul tűrte, hogy az év végi növendékhangversenyek szereplői az izgalomtól lucskos kezüket hűvös fejére tegyék. Egy hang nélkül elviselte, hogy futva elfogyasztott zsíroskenyér-uzsonnánk papírját a szájába tömjük. Igaz, hogy akkor sem volt egy szava sem, ha mint "tiszteletbeli főzeneiskolást" karácsonykor szaloncukorral vendégelték meg a jobb és érzékenyebb lelkületű nebulók.
Klotild közénk tartozott. Tudott kimondott és ki nem mondott titkainkról, különösen, ha egyedül lehettünk vele, és a fülébe súgtuk. Klotild tudott titkot tartani!
Klotild valami olyan volt, mint a Lánchíd budai hídfőjénél a "null-kilométerkő". Körülötte volt a "találkozási terület". Innen vett mindenki lendületet, és itt lehetett anélkül is halkan beszélgetni, hogy valamelyik tanár felbőszülve kirontson a teremből, ha éppen hangosabb prózával zavartuk volna meg a művészet ihletett konszonáns vagy disszonáns perceit.
Klotild érzékeny volt: többen látták megrovó pillantását, amint egy felkészületlen nebuló bandukolt lefelé, mondjuk Barlai Margit (Puppi néni) terméből, sőt volt, aki könnyezni is látta, amikor Demeter Laci bácsi dörgött rá ugyanonnan kisurranó tanulójára.
Klotild nem öregedett. Néha - tanév közben - mintha kifényesedett volna, a szünidők "érintésmentes" napjai közben pedig valamiféle zsírréteg védte meg a patinától.
Most, hogy kiköltözik a Zeneiskola az épületből, nem tudom, mi lesz a sorsa. Mi lesz Klotilddal? Azt mondják, hogy a jó új gazda onnan ismerszik meg, hogy nem dobja ki a leghűségesebb szolgákat. E sorok írója ugyanígy reménykedik, hogy a gyönyörű lépcső alján tátogó-repkedő kovácsoltvas "sárkány-sas-madár" - hiszen ő Klotild, mindannyiunk régi ismerőse - megmarad a helyén, hogy még sokan simogathassák sokat - híres és nagy időket, eseményeket -, de ami ennél is fontosabb: a mi sebes sasszárnyon elszállt fiatalságunkat megért fejét.

- DI -



2002. június 03., hétfő 21:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület