CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Nemzetközi Munkaügyi Konferencia - Hotel Sopron

Hét ország küldötteinek részvételével rendeznek nemzetközi munkaügyi konferenciát május 29 – 31. között a Hotel Sopronban.
A május 29-én tartott ünnepélyes megnyitón Dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntötte a konferencia résztvevőit. Beszédében kiemelte a konferencián tárgyalandó témák fontosságát, Magyarország és Sopron Európai Uniós csatlakozásra való készülésének folyamatában. Véleménye szerint, az osztrák határ közelségének köszönhetően, Sopron jobban felkészült a csatlakozásra mint az átlagos magyar városok. Sopronban a vállalkozások negyven százaléka vegyes vállalkozás, és a teljesen külföldi tulajdonban lévő vállalkozások száma is jelentős.


Dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere

A térségre jellemző nagyon alacsony munkanélküliség annak is köszönhető, hogy sokan dolgoznak a szomszédos Burgenlandban, ez szab gátat a helyi ipari beruházásoknak. A polgármester arról is szólt, hogy nem osztja az osztrákok aggodalmait a magyar munkaerővándorlással kapcsolatban. Az uniós csatlakozás után, inkább az osztrák beruházók fogják foglalkoztatni Sopronban és környékén a magyar munkaerőt.


Ms. Claudia Galehr  - AMS Ausztria

A szervezők részéről Dr. Somodi Zsuzsa a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal és Ms. Claudia Galehr az ausztriai AMS küldöttei  köszöntötték a konferencia résztvevőit.

A Cyberpress kérdésére Dr. Kovács Géza a Nemzeti Foglalkoztatási Alap igazgatója elmondta, hogy a konferenciasorozat a kilencvenes évek elején indult osztrák kezdeményezésre, azzal a céllal, hogy egy-egy adott témában a többinél jobban ismerő ország átadhassa tapasztalatait a többi résztvevőnek. A munkamódszer szerint a munkaügyi szervezetek vezetői évente ültek össze és határozták meg az érdekesnek, fontosnak, aktuálisnak ítélt témaköröket. Az adott kérdéskörben a legtöbb eredményt elért ország vállalta fel a konferencia megszervezését.

A volt szocialista országok a nyugati, vagy a kelet-közép európai tapasztalatokat részesítették előnyben?

Egyrészt a volt szocialista országok munkaerőpiaca és a Munkaerő Piaci Szervezet – ahol nem volt munkanélküliség – eltér a nyugati országokétól, mert nálunk,  munkaközvetítésre nem volt szükség, más háttérrel indultunk, mint a nyugatiak, másrészt tapasztalatlanok is voltunk, mert a rendszerváltás után nem tudtuk, mi a teendő. De ugyanilyen gondokkal küszködtek a szlovákok, szlovének, csehek.
Az osztrák szomszédoknál más rendszer működött, ismerték a munkanélküliséget, alkalmaztak néhány megoldást, ezért ők a tapasztalataikat át tudták adni, így kerültek ebbe a tanácskozási körbe az Ausztriával szomszédos országok.

Átvettünk módszereket, nem csak Ausztriából, hanem Dániából, Angliából, Németországból is. Ezek az országok felajánlották a segítségüket, de az ott alkalmazott módszereket nem lehetett ugyanúgy alkalmazni általában pénz, háttér vagy hagyományok hiánya miatt. Ezért gondoltuk, hogy a nyugati és a volt szocialista országok tapasztalatait is figyelembe véve megpróbáljunk kialakítani egy olyan rendszert, ami működőképes lehet ebben a térségben is. Évente 3-4 munkamegbeszélést tartunk különböző országokban. A találkozók ismertté válása után a németek lengyelek és horvátok is úgy gondolták, hogy csatlakoznak a rendezvényekhez, így most már  két Európai Uniós tagország és öt volt szocialista ország küldöttei vesznek részt a tanácskozásokon.
A konferenciákon szerzett tapasztalatokból és az esetleges alkalmazások eredményeiről beszámolnak a következő üléseken?

Az utóbbi időben kétévente tartunk főigazgatói értekezletet, először Ausztriában, majd Szlovéniában volt, remélhetőleg hamarosan Magyarországon is rendezhetünk hasonló találkozót. Szomszédolunk, próbálunk ötleteket átvenni, a belső képzés, közvetítés , munkaerő piac, statisztika területéről,  rendszeresen adatokat cserélünk. Itt nem születnek kötelező jellegű határozatok, mindenki azt használ fel a tapasztalatokból, amit a saját országában megvalósíthatónak tart.

A megbeszélések alapján országonként alkalmaznak technikákat, ajánlásokat tesznek, minisztériumok, civil szervezetek felé?

Minden országban, így Magyarországon is a Munkaerő Piaci Szervezet jelentős szerepet tölt be. A mai megbeszélésnek éppen az a témája, hogyan lehet a civil szervezetekkel együttműködni. A munkaerőpiacon annyi új szereplő jelent meg, hogy a Munkaerő Piaci Szervezet képtelen mindannyiukat kiszolgálni. Ezért úgy gondoltuk, hogy az lenne a leghelyesebb, ha bizonyos csoportok érdekeit nem a Munkaerő Piaci Szervezet képviselné elsősorban, hanem ezeknek a csoportoknak a saját  érdekképviseleti szervei. Itt gondolok a megváltozott munkaképességűekre, a romákra, pályakezdőkre és több más csoportra. Ezek gondjait az érdekképviseletek ismerik a legjobban és talán a megoldást is, de nem biztos, hogy képesek a megoldást egyedül megvalósítani. Elképzelésünk szerint a Munkaerő Piaci Szervezet, mint támogató mag köré csoportosulnának ezek a szervezetek.

Ebbe a körbe tartoznak a magánközvetítők is, akik Magyarországon is sajnos szép számban megjelentek. Azért sajnos, mert nagy részük nem teljesen korrekt módon végzi a munkáját. A nagy és ismert cégek természetesen kivételek, de sajnos vannak olyan munkaközvetítők, akiknek nem az az elsődleges céljuk, hogy munkához juttassák ügyfeleiket.
Vannak olyan területek is mint a továbbképzés, ahol a Munkaerő Piaci Szervezet nem óhajtja ellátni a feladatokat, ebben az esetben kiszerződi ezeket a privát partnerek számára, mert nem tud olyan széles skálán képzést biztosítani mint a megnövekedett igények.

A Workshop célja, hogy tisztázzuk melyik országban melyek a prioritások, milyen módon, milyen eredménnyel, kikkel működnek együtt a Munkaerő Piaci Szervezetek.

sztoth
 



2002. május 30., csütörtök 22:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület