CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Fúvószenekari Fesztivál - Borünnep - hétvégi ünnepi vigasság Sopronban

    Bor és muzsika összetartoznak, különösen így májusban, a borok zamatának kiteljesedése idején.
    Hagyománya van Sopronban a zene és bor közös élvezetének. Ezúttal a Fúvószenekari Fesztivál a III. Bányász-Kohász-Erdész találkozó és a XI. Soproni    Borünnep együtt adott alkalmat, Sopron belvárosa pedig különleges hangulatú környezetet a muzsikának, borkóstolónak, ismerkedésnek.

    A zenekarok és bevonulását követően Sopron polgármestere a fúvószene soproni hagyományairól szólt. Mérjék össze tudásukat, ismerjék meg egymás repertoárját, az együtt zenélés által szerezzenek örömet egymásnak és a hallgatóknak - kívánta Dr. Gimesi Szabolcs a zenekaroknak, a muzsika és finom borok kedvelőinek pedig, jó élményeket, azért hogy térjenek vissza máskor is Sopronba, a város mindenkor szeretettel látott vendégeiként.
    Az erdész, a kohász és a bányász himnusz, a zenekarok együttes koncertje, fúvószenekarok bemutatkozása teremtette alaphangulatban a soproni borosgazdák legfinomabb boraikat kínálgatták.

    Azért még szombat délután a XI. Borünnepnek egy hivatalos megnyitó is dukált. Dr. Gimesi Szabolcs polgármester, a Magyar Borvárosok Szövetségének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva, hogy a magyar bornak rangja van az európai borok között.

    A Deák tér-Várkerület-Fő tér útvonalon végighaladó díszfelvonulás résztvevőinek zászlóira a Fő téri színpadon a rendezvény védnöke, szervezői szalagot kötöttek és sor került a polgármesterek borkóstolójára is..

    Mi pedig körbejártuk a borosgazdákat, bortermelőket – Hauer Erik, Iváncsics Zoltán, Jandl Kálmán, Kicsis Miklós, Luka Enikő, Magyar Dezső, Molnár Tibor, Németh Józsefné, Rosenmayer András, Stefán Mónika, Szalai Teofil, Szedenik Béla, dr. Székely Lajos, Taschner Kurt, Tátrai László – sok szép bort kóstoltunk és  és némelyikükkel szót váltottunk.

    A családi vállalkozások az ilyen alkalmakkor jobban tudnak kommunikálni a jó bort szerető és kereső emberekkel - mondta Molnár Tibor hegyközségi elnök.


Ezúttal a tizenöt megjelent borosgazda között megjelentek az egyszerűbb struktúrájú borforgalmazók is, de ez nem baj, hiszen ennek is van egy fogyasztói rétege, ezzel színesebbé vált a megjelenésünk. Igazán elfogadta a város és gondolkozásában és költségvetésében egyaránt megjelenik, hogy a bornak méltó hely kell: ezúttal a Fő tér, ahova a legszebb, legmagasztosabb helyre kerül a bor.
    Az emberek megállnak pihennek, élvezik a zenét, élvezik a jó soproni borokat. Jókedvre deríti a vendégeinket, hogy a zene a borkóstolásával vegyül . Annak ellenére, hogy a borünnepek indulásakor, amikor még azoknak a helyszíne az erdőben volt, és bevallom, hogy idegenkedtem a közös megjelenéstől, amely mára már, belátom, hogy bevált: a zene a borral együtt jókedvre deríti és egy kellemes együttléten belül össze tudja hozni az embereket.

Magyar Dezső, Lővér Pince:

- Fontos itt lenni, kint lenni a Borünnepen, mert ez a közvetlen megmérettetés, amikor kapcsolatba lehet kerülni a fogyasztóval; alkalom arra, hogy visszajelzést kapjon a termelő, arról, hogy a pince stílusa jó irányba halad-e, és alkalom észrevetetni, megismertetni magunkat. Azt hiszem, hogy mindenki, aki itt van, a borkultúrát terjeszti, azzal, hogy beszél a borairól, körülményeket biztosít a kultúrált borfogyasztásra. A Lővér Pince megmérettetésének eredménye, hála Istennek pozitív. A mi borstílusunk az elsődleges illatokban, ízekben rejlik, mi a találkozásra helyezzük a hangsúlyt. A borról az első benyomást akkor szerezzük, amikor az orrunkhoz emeljük a poharat, és megérezzük a benne rejlő nedű illatát. Mi azt céloztuk meg, hogy, hogy ez az első találkozás nagyon kellemes, nagyon jó legyen: a tiszta illatokat pedig a tiszta ízek kísérjenek. Tíz féle borral vagyunk jelen a Borünnepen Chardonnay , Királyleányka, Rosé, Zweigelt, Kékfrankos, Pinot, Merlot, Cabernet és Cuvé borokkal.

Öt féle bort hozott a fertőrákosi Jandl Család a soproni Fő térre.

- Zölt Veltelini, Kékfrankost, Kékfrankos Rosé, Kékfrankos Classic és Kékfrankos barrique - szerepel az borünnepi kínálatunkban mondja Jandl Kálmán.
Nagy a forgalom. Szerencsés dolog volt ezt a bányász-kohász-erdész talákozót is idehozni, a korábbi évekhez képest sokkal több érdeklődőnk van. A borosoknak minden megmozdulás egy megmérettetés, ilyenkor látjuk azt, hogy a boraink hogyan fogynak. Én úgy tapasztalom, hogy a vörösborok iránt megnövekedett az igény. Annak ellenére, hogy nekünk csak egy fehérborunk van, még így is arányosan kevesebb fehérbort kérnek a fogyasztók.

Dr. Székely Lajos hat féle bort prezentált.

- A legértékesebb az 1997-es Kékfrankosunk, van egy 1999-es Kékfrankos Sopron Cuvé, és Medina. Hoztunk Rosét és egy fehér Zenitet, ami sajnos még nincs teljesen kész. Minden évben szoktunk fehér bort is prezentálni, ezért most is így tettünk. Ez utóbbi kevés idő múlva egy igazi unikummá válik, ami majd példája lesz annak, hogy Sopronban is meg lehet az aszú-szerű borokat termelni. Nagy öröm volt, hogy ragyogó időben, sok fogyasztónak be tudtuk mutatni a kínálatunkat, reméljük, hogy mindenki megelégedésére. Nagyon fontos, hogy alkalmunk legyen megmutatkozni. Nagy elismerés, és öröm, ha valaki visszajön a sátrunkba az elmúlt ősszel nálunk kóstolt borra emlékezve, hogy az milyen jó ízű volt.

A Taschnervin Kft. a borünnepek szervezésének kezdeteitől résztvett a rendezvényeken.

- Hagyományos és új kínálattal jelentünk meg továbbra is a Kékfrankos, a Zweigelt, a Cabernet Sauvignon, a Sauvignon Blanc fajtákkal és újdonságként hoztuk az Irsai Olivérünket, amelyik az elmúlt időszakban egy nagyon keresett és díjakat is hozó fajtánkká vált - mutatja be a cég kínálatát Taschner Tamás, Taschnervin Kft. képviselője. Készítettünk Zweigelt barrique-olt bort, ami szintén újdonság és ebben az évben még jobban is sikerült, mint a hagyományos Kékfrankos barrique.
- Számunkra minden évben fontos a borünnepeken való megjelenés. Kezdetektől fogva ott voltunk Lőverekben, majd itt a Fő téren. Ez tulajdonképpen egy alkalom arra, hogy májuskor, amikor a borok elérik a csúcspontjukat, bemutassuk az elmúlt év borait, alkalmas arra, hogy találkozzunk a lakossággal és a turistákkal egyaránt. Ez tulajdonképpen egy egy napig tartó kirakat, amikor a termelők bemutatják boraikat. Évről évre fejlődés tapasztalható. A látogatók véleménye is az, hogy az elmúlt tíz évben egyfajta profizmus alakult ki a szervezésben. Voltak évek, amikor 4-5 gazda jelent meg, ma már tizenhatan vagyunk. A legfontosabb a minőség, továbbra is a legjobb gazdák legjobb borai találhatók itt, és továbbra sem engedjük azt meg, hogy silány bort árusító kereskedők, vagy más borvidékek beférkőzzenek. Sajnálatos tapasztalat, hogy hiába hívtunk meg korábban Ausztriából, Szlovákiából borosgazdákat, azért, hogy erősítsük a határokon túlnyúló kapcsolatokat, viszonzást soha nem kaptunk; tulajdonképpen az együttműködésre kinyújtott kezünket soha nem fogadták el.
A borünnepi vigasság két napos rendezvénysorozatának ötletgazdája és fő szervezője Weinberger Károly a Soproni Városi Fúvószenekar titkárának az idei rendezvény alkalmával nagy örömet szerzett az, hogy ezúttal a rendezvények már említett egybeesésének köszönhetően az ország bányászvárosainak zenekarai is bemutatkozhattak.

Kapcsolódó cikkek:

http://www.cyberpress.hu/article.php?id=354
http://www.cyberpress.hu/article.php?id=2625
http://www.cyberpress.hu/article.php?id=3629
http://www.cyberpress.hu/article.php?id=3871
 
 



2002. május 27., hétfő 11:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület