CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

"Leletmentés"
Ma napnyugtáig kevés felhő, sok napsütés...

A leletmentés fogalom az archíváló művészetek, a régészet, néprajz szótárában szerepel. Jelenti a rutinszerű feltárások, emlékgyűjtések anyagának konzerválását és fizikai megőrzését, de ezzel a szóval jelöljük azt a műveletet is, amikor valami régi lelet bukkan elő egy új létesítmény alapjainak kiásásakor is. Ekkor ott megjelennek a régészek és megmentik a modern kor építészei elől a régi korok tárgyi emlékeit.
A televízió - a közszolgálati - egyre többször vállalkozik ilyen leletmentésre az emberek, polgárai között. Igen, korábban is volt archívuma a TV-nek és készültek portréműsorok, de akkor mást tartottak fontosnak megörökíteni - sokszor olyant, amin ma csak keserűen vagy irónikusan elmosolyodunk. Az értékek pedig úgy jelentek meg ezekben a műsorokban, hogy azon gondolkodott a néző, hogy vajon ezek a "mentésre valóban érdemes" őslények vajon a környezet ellenére hogyan tudtak kifejlődni?
A kor természeténél fogva nem kerülhettek megfogalmazásra olyan tények, melyek bizony érdemesek lettek volna tartósításra, hiszen akkor is emberek éltek a Kárpát-medencében, és akkor is nyíltak szebbnél szebb virágok...
Ma sem tengenek túl az ilyen emberkép-megőrző alkotások, de némelyiket igazán meleg szívvel izgulom végig, hogy ne csak az emberi szeretet, hanem annak forrása is megemlítésre kerüljön. Örömöm, ami a "toll" felvételére kényszerített, hogy nem hiába. "Nem vág a profilba", és nem hoz rekord nézettségi mutatótak, ezért nem várható egyik kereskedelmi médiumtól sem a patronálása, ezért dupla öröm, hogy fórumot kap a "vox humana" az emberi hang.
Magam pedig arra gondolok, hogy szűk környezetemben, szűk régiónkban is milyen sokat mulasztottunk már, hogy sorra mentek el emberek, akiket nem örökítettünk meg az utókornak abban a segítő, de nem szájbarágó módban, mely hasznos lehet mások számára. A dolog nyitja ugyanis abban van, hogy megtalálni még csak meg lehet a kiérdemesülteket, de úgy bemutatni, hogy az ne keltsen kötelező rossz érzetet másokban igencsak nehéz. (Ez utóbbit sikerült ugyanis az ideálok ellenében vagy rajongást a hamis ideálok érdekében sokak fejébe "betáplálni".)
Az alcímmel ellentétben ugyanis mindenütt van felhő és mindenütt napsütés. Csakhogy ennek megélése, értelmezése más és más az emberekben. Ebben segíthetne a leletmentés szűk és tágabb környezetünkben.
- DI -



2002. május 27., hétfő 10:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület