CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Éljenek a lövészek!

    III. Bányász-Kohász-Erdész találkozónak helyszíne Sopron május 24-26 között.
    A rangos esemény nyitórendezvénye a Központi Bányászati Múzeumban Éljenek a lövészek! címmel megnyitott – a Szlovákiai Bányászati Múzeum gyűjteményéből válogatott festett lőtáblák – tárlata volt.
    Jó partnere a Bányászati Múzeumnak a Szlovák Bányászati Múzeum, hangzott el Bircher Erzsébet a Központi Bányászati Múzeum igazgatója köszöntőjében, aki az ötletadója és fő szervezője volt a soproni kiállítás létrejöttének.


 Ph.Dr Jozef Labuda és Bircher Erzsébet

    A 18-19. századi Selmecbánya világát, a helyi polgári lövészegylet különleges világát lőtáblákon bemutató kiállításon Ph.Dr Jozef Labuda a Szlovák Bányászati Múzeum igazgatója is köszöntötte a megjelenteket; szólt arról, hogy az 1960-ben kezdődött együttműködés keretében az utóbbi évben közös kiállítások, anyagok cseréje, gyűjtemények kölcsönzése során is szoros együttműködés alakult ki a két múzeum között. Sok soproni megfordul Selmecbányán: hallgatók, tanárok, történészek, művészek, kutatók, akik mindig szívesen látott vendégek.


Ph. Dr. Peter Maraky

    Ph. Dr. Peter Maraky a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának főosztályvezetője –magyarul elmondott – megnyitó beszédében szintén utalt a megállapodásban is rögzített, múzeumok közötti jó együttműködésre: Éljenek a Lövészek! Éljen a kiállítás! Éljen a két múzeum együttműködése! - zárta a kiállításhoz illően megnyitóbeszédét a főosztályvezető.
    A megnyitón jelen volt Mária Celkova, a kiállítás rendezője, aki igen készségesen kalauzolta végig a látogatókat és tartott igen érdekfeszítő ismertetést a különleges gyűjtemény egyes darabjairól.


Mária Celkova

    Selmecbányán, a szabad királyi bányavárosban 1654-ben alakult a helyi lövészegylet, olyan vagyonos polgárokból, akik kiváltságaik védelmére fegyvert tartottak, s rendszeresen gyakorolták a lövészetet. Eredetileg a török veszedelem idején a védekezés céljából űzött foglalatosság idővel "sporttá", vetélkedéssé, szórakozássá alakult. A soproni kiállításon bemutatott lőtáblák a kor hangulatát kiválóan tükrözik.

A selmecbányai lövészegyletnek 34 pontban rögzített alapszabálya volt, tagjai csak vagyonos polgárok lehettek, akik az egyletbe való belépésükkor jelentős összeget fizettek az egylet kasszájába. A selmecbányai lövészegylet 1965-ig működött.
    A cégérek és képeslapok világára emlékeztető lőtáblákat rendelésre festették ismeretlen, nem hivatásos festők, témái nagyon változatosak. Többnyire humoros, szatirikus megközelítésben politikai szatíra, természeti képek, életképek, városképek mellett, alkalmi versek, találós kérdések is olvashatók a táblákon.
    A soproni Bányászati Múzeumban bemutatott – többnyire 19. századi – gyűjteménynek jellegzetessége, hogy a készíttető neve és a dátum minden esetben szerepel a lőtáblán, amelyek között található egy páncélos vitézt ábrázoló, Selmecbánya címerét körülvevő gyíkos figurális, és egy a Millennium alkalmából készült lőtábla is.

A kiállítás augusztus 21-ig tekinthető meg a soproni Templom utcai Bányászati Múzeumban, naponta 10-18 óraközött.

A III. Bányász-Kohász-Erdész találkozó további programjai megtalálhatók a Programajánló oldalainkon.



2002. május 25., szombat 00:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület