CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Széchenyi, a próféta - bevezető gondolatok - bevezető gondolatok

    Az Országos Széchenyi Kör Soproni Tagcsoportja "A Széchenyi-terv pályázatnyerteseinek megszólítása" mottójú előadássorozata keretében május 23-án Gabnai Sándor evangélikus lelkész Széchenyi a próféta címmel a soproni Széchenyi-palotában tartott előadást.
    Az előadást teljes terjedelmében közöljük, bevezetésül Gabnai Sándor lelkész az előadásban bemutatott Széchenyi István prófétai alakjával és az evangélikus gyülekezet nyertes terv-pályázatával kapcsolatos néhány gondolatát közöljük.

- A soproni evangélikus gyülekezet öregek otthonának építésére 150 millió forintot nyert a Széchenyi-terv pályázatán.
- Néhány héttel ezelőtt Dr. Kékesi Ferenc főorvos úr arra kért fel, hogy a Széchenyi Körben elindított előadás sorozaton mutassuk be az evangélikus öregek otthonának nyertes pályázatát.
    A soproni Evangélikus Egyházközség másfél-két évvel ezelőtt fogalmazta meg egy nyugdíjas ház – evangélikus szeretetotthont építésének gondolatát. Ennek tervei egy budapesti cég segítségével elkészültek, elkészült a Széchenyi Terv pályázata, és hála Istennek százötven millió forintos támogatásban részesültünk. Ez az összeg nem lesz elegendő terveink véghezvitelére, de hisszük, hogy támogatók, vagy éppen a beköltözők előzetes segítségével teljes egészében elkészíthetjük ezt az épületet. Az evangélikus egyház telkére az Eötvös József Evangélikus Gimnázium udvarára, a Kisfaludy, Gyóni Géza utca sarkára, egy negyvenkilenc férőhelyes, teljes ellátást biztosító nyugdíjasotthont tervezünk, egy és két férőhelyes szobákkal, kis apartmanokkal, ahol, – ha nem is luxus körülmények között – de csendesen, nyugodtan élhetnének az idős emberek, megköszönve így őnekik mindazt, amit eddig a társadalomért, a családjukért, Magyarországért és az egyházukért tettek.

- Az igények elbírálásánál az evangélikus jelentkezők élveznek majd előnyt?
- Igen, de ezen túl mindenki számára nyitott lesz a nyugdíjas otthonunk. Az egyágyas szobák 17-18, a kétágyas szobák 21-22 négyzetméter alapterületű kényelmes helyiségek lesznek, belépővel, gardróbbal, titkárnői konyhával, kényelmes kis fürdőszobával, saját bútorok behozásának lehetőségével. Közösségi programokkal, a kórházból szállított diétás háromszori étkeztetéssel, teljeskörű orvosi és gyógyszerészeti ellátással, kulturális programokkal, kirándulásokkal, felekezeteknek megfelelő gyülekezeti alkalmakkal kívánjuk majd széppé tenni idős testvéreink otthonban töltött napjait.

- Az ötlet alapja a gyülekezet már meglévő házigondozói szolgálata, amely remek munkát végez, szakképzett nővérekkel.
- Ők Sopronban több mint száz beteget ápolnak jelenleg is. A terv: intézményes keretben a házigondozói szolgálatot kiteljesíteni egy belső házi gondozással – nyugdíjas otthonnal kiegészítve.
Nem hiszem, hogy "konkurenciánk lenne" akár az önkormányzati, akár az épülő bencés szeretetotthon. Azt hiszem, hogy elég sok rászoruló vár ezekre a helyekre, nem félünk attól, hogy ne tudnánk betölteni a 49 helyet. Úgy gondoljuk, hogy jövő nyárig megoldható a szeretetotthon átadása.

- Hogyan kapcsolódik az elnyert pályázat ismertetése az előadás címéhez?
- Széchenyiről sok mindent tudunk, főleg itt Sopronban. A Hídember című film is egészen különös aspektusokban mutatja be az ő közéleti szerepét, azonban mint lelkész és lelkipásztor nem tudok másképp beszélni a hazafiról, a legnagyobb magyarról csak mint egy hívő, széles látókörű keresztyénről.
Több olvasmányom Le Bon, Kemény, Ravasz László adták azt az ötletet, hogy Széchenyi Istvánt az Ószövetség nagy alakjaihoz hasonlítsam. Elméleti előadás volt a mai, amelyben Széchenyi mint próféta szólalhatott meg. Tíz tézisben mutattam meg, hogy milyen párhuzamokat lehet hozni Széchenyi István és az Ószövetség nagy alakjai között.
    Széchenyi szenvedélyesen próbálta kutatni az igazságot, és nem kitérni az elől.
    Az előadásban több kérdésre is választ kerestem. Hogyan érezte alkalmatlanságát, és mégis hogyan indult el az elméleti síkról a gyakorlati megvalósítás felé kitartó elhivatottsággal? Hogyan szerette nemzetét és miért nem volt mégsem népszerű ebben a hazában? Miért volt magányosságra kárhoztatva, valamint miért vált tragikussá az ő életsorsa? Miért indítja meg a mai napig sokaknak a szívét?
    Az előadás elméletileg ezeket a pontokat követte végig.
    Próbáltam bemutatni a mi saját Széchenyi Tervünket, mint gyakorlati megvalósítható, Széchenyi eszméihez remekül illő karitatív diakóniai munkát elősegítő és az idősekre figyelő szolgálatot és tevékenységet. Az a prófétai tevékenység, amit Széchenyi István véghezvitt ebben a hazában minket is tettekre kötelez: a nemzet, a haza érdekében egy szeretetotthon létrehozásával is lehet tenni.
    Kicsi lépésekben előrehaladva lehet hatalmasat építeni, fejlett európai és magyar gondolkodással.

sztoth
 
 

Kapcsolódó cikkek:

A próféta - Széchenyi István küldetése lelkész-szemszögből (1. rész)
A próféta - Széchenyi István küldetése lelkész-szemszögből (2. rész)
 
 



2002. május 24., péntek 18:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület