CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Luka József
(1941-2002)

    Gyászol a borvidék. Luka József az egyik legígéretesebb magánpincészet tulajdonosa életének 61. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.

    Luka József 1941-ben született Sopronban. Az anyai ágon poncichter hagyományokkal rendelkező családban mindig fontos szerepet töltött be a szőlő és a bor.
    Középiskolai tanulmányai végeztével elektronikai műszerész végzettséget szerzett. A fiatal éveiben még nem a szőlő és a bor kötötte le minden figyelmét, hanem inkább barátaival és csapattársaival a modellezésben lelte legnagyobb örömét. Az MHSz színeiben, mint sportember is megmutatta tehetségét. Kevesen tudták róla, hogy egy időben a modellező világranglista negyedik helyén is szerepelt gyorsasági eredményeivel.
    Mint életében mindent, így a szőlőt és a bort is csak teljes energiával és odafigyeléssel tudta művelni. Már a nyolcvanas években palackozta borát, ezt követően szinte a mai napig nem volt megállás a fejlesztések terén. Hosszú évekbe telt míg kialakította kitűnő szőlőterületeit, majd a rokon Krammer családdal karöltve megalakították a Weingut de Luka Kft-t, mely sikeres működésében elsősorban a német és az angol piacra szállított bort.
    Néhány évi működés után Luka József figyelmét egyre inkább a belföldi piac kötötte le és legnagyobb sikereit is itthon aratta. Több tucat szakmai arany, ezüst és bronz-érem mellett a fogyasztók is díjazták munkáját, mikor is a Borbarát magazin tavalyi szavazásán az Észak -pannóniai régió legjobbjai közé választották. Akik rendszeresen megfordultak pincéjében, jól érzékelhették, hogy most ért fel a csúcsra, hiszen borai most lettek a legszebbek. Nagyon bízott 1999-es Pinot Noir telepítésének szűz-termésében, melynek piacra kerülését már sajnos nem érhette meg.
    Csak remélni tudjuk, hogy a pincészet a sikeres eddigi munkát továbbra is folytatni tudja. Halálával nemcsak családját, hanem rokonait, kollégáit, partnereit és a Soproni borvidéket is óriási veszteség érte!
 



2002. május 21., kedd 09:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület