CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Kristóf védi az utazókat - Átadták a Pereszteg-Nagycenk útszakaszt

A maguk 85-ös útja rettenetes – fogalmazott évekkel ezelőtt Michael Lake, az Európai Unió Magyarországra delegált nagykövete egy baráti összejövetelen. Nem akart sérteni senkit, csupán azt mondta ki, amit az úton közlekedő magyarok hosszú időn keresztül naponta a saját bőrükön éreztek. Nem véletlen, hogy most jutott eszünkbe a dolog. A múlt pénteken ünnepélyesen átadták rendeltetésének a 85-ös számú főút Pereszteg és Nagycenk közötti 5, 2 kilométeres korszerűsített szakaszát, ezzel befejeződött a Kapuvártól Nagycenkig húzódó 27 kilométeres szakasz felújítása, s a 85-ös főút teljes hosszában, azaz Győr és Sopron között megteremtődtek a kulturált, biztonságos közlekedés feltételei. A Kapuvár-Nagycenk szakasz korszerűsítését részben kormányzati célelőirányzatból, részben a Phare CBC keretében finanszírozták. A 2001 júliusában elkezdett Pereszteg-Nagycenk szakasz 1, 4 milliárd forintba került, a Kapuvár – Nagy-cenk táv összesen 6, 1 milliárdba.

    Az útavatón először Szirányi Ákos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Állami Közútkezelő Közhasznú Társaság ügyvezetője tett jelentést Manninger Jenő közlekedési és vízügyi minisztériumi államtitkárnak az útszakasz megfelelő minőségben való elkészüléséről, majd az államtitkár méltatta a munka jelentőségét. Az útszakasz mentén fekvő települések lakói, a 85-ösön közlekedők egyaránt megkönnyebbülhetnek, hogy Kapuvártól Sopronig jó minőségű úton lehet közlekedni. Az államtitkár köszönetet mondott mindazoknak, akik a múltban és a jelenben a közös cél megvalósításán fáradoztak. A megyével történő együttműködésen is múlik, hogy a jövőben sor kerülhessen a Pereszteget és Sopront elkerülő út meg-építésére, a Győr-Csorna szakasz négy-sávosra bővítésére, a csornai elkerülő út kivitelezésére.

    Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, milyen balesetveszélyes volt felújítás előtt a mindössze 6 méter széles, kanyargós út. Kapuvártól Nagycenkig napi kilencezer ötszáz jármű haladt el, Nagycenk és Sopron között tizennégyezer. A magyarországi másodrendű főutakon ez az érték napi ötezer ötszáz. A korszerűsítés után is szükség lesz arra, hogy Szent Kristóf, az utak, az utazók védőszentje oltalmazza a közlekedőket a balesettől, az utolsó kenet nélküli hirtelen haláltól. Ivanics Ferenc nem véletlenül tette a megjegyzést, mert az átadás alkalmával szentelték fel az útelágazásban Lebó Ferenc szobrászművész Szent Kristóf emlékművét. A művész arról beszélt, milyen szerepet tölt be Szent Kristóf, a tizennégy védőszent egyike a keleti és a nyugati kultúrában, mit jelent az utazók, a zarándokok, a kereskedők számára, akik oltalomra szorulnak. Miután Manninger Jenő államtitkár átvágta a nemzeti színű szalagot, vagyis átadta az utat a forgalomnak, Kóbor Lajos, Pereszteg és Nagycenk katolikus plébánosa felszentelte a Szent Kristóf emlékművet. Gondviselésed kísérje az utazókat – fohászkodott a plébános a szenthez.

P. M.
 
 
 



2002. május 12., vasárnap 13:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület