CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

"Egy csepp Sopron" - borvidéki kóstoló

Borvidéki kóstolóra várták április 30-án, a Therma étterembe a borbarátokat. A Rosenmayer Borkereskedés által szervezett rendezvényen Luka József, Franz Weninger, a Jandl család, Vincellér Ház, Hartmann & Zeberer, Iváncsics Zoltán pincészetei és a Lővér Pince vett részt. A szervezőt Rosenmayer Andrást arról kérdeztük, hogy borkereskedőként, hogyan jött az ötlete, hogy étteremben rendezzen borkóstolót. A megjelent borosgazdák milyen mértékben mutatják be a soproni borvidék jellegzetes borait?


Rosenmayer András és Franz Weninger

- A vállalkozásunk 1995 óta működik, azóta az évek során több országos rendezvényen is jelezték, hogy a soproni borvidékről volt a legkevesebb résztvevő.
1995-ben egyik pincészet sem állt olyan szinten mint ma, tevékenységünk ennek megfelelően kisebb méretű volt. 1997-ben Franz Weninger megjelenésével, borainak magyarországi elismertetésének marketing tevékenységébe kapcsolódtunk be, majd a Luka pincészettel is kialakítottuk a kapcsolatot. Azóta évről-évre egyre szebb borokkal jelennek meg a soproni borászatok. Tavaly gondoltunk arra, hogy a már meglévő borünnep és szüreti napok mellett kellene rendezni egy közvetlenebb, személyesebb kóstolót, és mivel a borkereskedésen belül fő tevékenységi területünk a gasztronómia, szerettük volna meghívni ez utóbbi képviselőit, az éttermek tulajdonosait, azért, hogy segítsük a termelőkkel való közvetlenebb kapcsolat kialakulását. Ugyanakkor a borkóstolón résztvevőket látva, megállapítható, hogy egy igényes fogyasztói réteg is kezd kialakulni.


Molnár Tibor a Vincellér Ház borát ajánlja

- Volt borászati vállalkozásuk?
- Ezt többen kérdezték már. Régi család vagyunk előttem két generációig foglalkoztak borászattal elődeim. Nekem sajnos már nincs közöm közvetlenül a szőlőhöz és borhoz, de próbáltam olyan ismeretekre szert tenni, amelyek alapján egy-két ember már borász jelzővel illet, de ettől még messze állok. Alapvetően kereskedéssel foglalkozom.


Ivancsics Zoltán egy elégedett kostolóval

- A mai borkóstoló meghívottjai elsődlegesen az éttermek képviselői?
- Egyrészt ezen a téren is megindult a piac letisztulása. Én úgy éreztem – és többen osztják véleményemet –, hogy egy ötvenöt ezres városban nincs szükség háromszáz vendéglátó helyre. Sajnos, Sopronban és környékén nagyon kevés az igazán színvonalas tevékenységet végző vendéglátó egység. Szeretném, ha borkóstolóinkon magasabb vendéglátói részvétel lenne, – amit egyébként indokolna a vendéglátó helyek magas száma – de jelenleg is csak hat-hét vendéglátói üzlet képviselője van jelen, és ez még mindig kevés.
Másrészt a rendezvényre a minőségi borokat kedvelő fogyasztókat is várjuk, de az elsődleges cél, az hogy a gasztronómia képviselői találkozzanak az új borokkal, évjáratokkal, érdekességekkel. A tavalyi első borkóstoló után észrevehetően nőtt a részvétel, aminek örülök.


A Luka pincészet bora

- Mi indokolja az alacsony vendéglátói részvételt? Nincs piaca Sopronban a minőségi boroknak?
- Ez összetett kérdés; sajnos a borkultúra nem fejődött abban az ütemben, amelyben a borászatban az egyre jobb minőségű borok megjelentek. Létezik már egy jó fogyasztói réteg, amely azonban nem tud – talán nem is akar –  lépést tartani a pincészetekkel. Biztos, hogy ennek gazdasági okai is vannk, bár most már öt-hatszáz forintért már nagyon szép borokhoz lehet jutni.
Aki azt tekinti elsődlegesnek, hogy ebből az összegből minél többet fogyasszon, az nem az igényes fogyasztói réteghez tartozik.
Az általam ismert két-három, többnyire igényes osztrákok által látogatott vendéglátóhely kivételével, általánosan tapasztalható, hogy az osztrák vendégek nem tartoznak a túl igényes fogyasztók közé.
A bevásárló turizmus "minél többet minél olcsóbban" elve sajnos színvonal csökkenést is jelent.


Zeberer & Hartmann pincésztének képviselői

- Milyen a kapcsolata a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsával?
- Nagyon jó. 1998-ban fogalmazódott meg először, egy szakmai borklub létrehozása, amely –  2-3 borkereskedő és a többséget jelentő szőlész-borász taggal, összesen tizennéggyel –  azóta is működik. Örülök, hogy minket, borkereskedőket is befogadtak.  Külön kiemelném jó viszonyunkat Molnár Tiborral a Hegyközségi Tanács elnökével, aki egyre többet tesz a saját pincészetén belül is, ezzel mintegy példát mutatva a többi borásznak.


A "sajtó", a hiteles tudósítás kedvéért a Jandl család borát kóstolja

- A közelmúltban Ön indította a a Poncihterek asztala című rovatot.
- Ez elsődlegesen a vendéglátó szakmával erősíti a kapcsolatot. Az aktuális bor mellett mindig szerepel egy ételajánlat, amelyhez én megtalálom a harmonizáló bort. Fontos a fogyasztókkal való kapcsolat. Remélem, hogy egyre kevesebb kocsmázó lesz, bár még mindig ők jelentik a piac nagyobbik részét. Véleményem szerint mindenképpen a palackozott boroké a jövő, ezt hivatott erősíteni a Poncichterek asztala is.

A Lővér Pince képviselője

Molnár Tibort,  a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnökét is megkérdeztük a rendezvényről.
- Nagyon örülök, hogy a soproniak saját hazájukban szerepelhetnek, hálás vagyok Rosenmayer úrnak és a többi borkereskedőknek is, akik felfedezték végre, hogy Sopronban elsősorban a soproni bort kell ajánlani a vendégeknek, hiszen a turista mindig a helyi különlegességeket keresi. Ez a második találkozó a Therma étteremben, ahol lehetőséget kaptak a szerepelni vágyó gazdák, arra, hogy találkozzanak a vendéglátókkal és a fogyasztókkal. Azt hiszem, hogy aki ezen a soron végigmegy érezheti, színesedik a soproni borvidék, egyre több palackos árú van. A palackokon keresztül lehet igazán megvédeni az értékeket. A folyó borban az érték pillanatnyi, a palackban meg lehet tartani és tovább lehet vinni az értéket.

- Mi a véleménye az itt kóstolt borokról?
- Egy kicsit kezdünk egységessé válni, nem vagyunk féltékenyek egymásra, az egyéni sajátosságok mellett egyre többet beszélünk a Soproni Borvidékről; ez az első, jó benyomásom. Szép borok vannak, minden családnál van egy-egy különlegesség. A csúcs számunkra Weninger, mert ő olyan magasra tette a mércét a soproni boroknál, amivel egy picit mégis féltékennyé tett, ugyanakkor önbizalmat is ad, hogy a soproni borból – jó termésszabályozással, jó borászati technikával – lehet ilyen értéket előállítani.

sztoth



2002. május 03., péntek 21:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület