CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Poncichterek asztala

A Weninger pincészet a Soprontól hat kilométerre fekvő Balfon működik. Szőlőterületük megközelíti a huszonöt hektárt, ahol a borvidéken honos szőlőfajták mellett több világfajtát is nevelnek. Ez a Pinot Blanc a Pinot csoporton belül többnyire együtt kerül említésre a Pinot Noir-al, és a Pinot Gris-vel. Őshonos termőteülete Elzász, Burgundia, de kis százalékban megtalálható szinte valamennyi Észak- francia borvidéken. Kedveli a hűvösebb klímát, száraz, jól érlelhető testes borokat ad. Burgundiában egy különleges sur lie eljárással érlelik a bort, melynek a lényege a folyamatos seprőn tartás és mozgatás. Ennek következtében az érlelési idő megnyúlik, de testesebb, krémesebb ízű bort kap a gazda. Szép, zöldessárgás szín, vegetális illat jellemzi, melyben leginkább a zöldalma tűnik fel. Ízében meg-lepően nagy testet érezhetünk, majd egy-szerre és egyensúlyban jelennek meg a barrique hordós érlelés, a zöldalma és az egres ízjegyei.

Savai nagyon jó arányban állnak a testtel és az alkoholtartalommal, így egy na gyon jó arányú, de tömör és intenzív borként értékelhetjük.

EZ TÖRTÉNT...

    A közelmúltban fejeződött be az a kóstoló sorozat, melynek során a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának keretén belül működő szakmai borklub a borvidék tavalyi terméseit vette kritika alá. Az 1999-ben alakult szakmai klubban hagyományosan az év első négy-öt hónapja azzal telik, hogy a hazai és világfajták kóstolásán keresztül megállapítható legyen az előző évjárat teljesítése. Nos, így elmondható, hogy az átlag soproni termelő számára közepes év volt a tavalyi.
    A Kékfrankosok esetében a gyenge színanyag és a magas savak okozták a legnagyobb problémát. A Zweigeltek esetében néhány termelőnél, nagyon jó színanyag volt tapasztalható. A nagy világfajták hozták az igazi meglepetést, hiszen nagyon jók voltak a Merlot-ból, Cabernet-ből, Pinot Noir-ból készült borok. Örvendetes volt látni, hogy a borvidéken mintegy öt esztendeje megindult minőségi változások egyre több termelőt az igényes borkészítés irányába mozdítottak el. Az teljesség azonban azt kívánja tőlünk, hogy megemlítsük, néhány bornál alapvető minőségi és technológiai hiányt fedeztünk fel. A legnagyobb tanulsága a tavalyi évjáratnak azonban az, hogy végérvényesen bebizonyosodott; hosszú-távon az minősít legjobban egy pincészetet, hogy gyenge vagy közepes évjáratban mit produkál.
 

Gasztronómia

CSIRKEMELL LIBAMÁJJAL ,ŐSZIBARACKKAL ÉS REBARBARA MÁRTÁSSAL

Hozzávalók: 15 dkg csirkemell, 5 dkg libamáj, 13 dkg őszibarack befőtt, 8 dkg füstölt sajt. A mártáshoz: 10 dkg rebarbara szár, 5 dkg vaj, 2 dkg kukorica keményítő

A csirkemelleket és a libamájat elősütjük, majd félretesszük. Elkészítjük a mártást; A rebarbarát megtisztítjuk, daraboljuk, majd egy kevés vajon megpároljuk. Ha elkészült kukorica keményítővel sűritjük. Az elősütött csirkemelleket és a libamájat beborítjuk felszeletelt őszibarack befőttel és füstölt sajttal felülről gratinírozzuk. A mártással és burgonya pürével körítjük. A bor klasszikusan jól párosítható érett Camembert sajthoz, de enyhe füstölésűvel is próbálkozhatnak.

Jó étvágyat !

Szerkesztette: Rosenmayer András



2002. május 03., péntek 01:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület