CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Szent István király és műve
Millenniumi kárpit Sopronban

    Rangos kiállításnak ad otthont májusban a Festőterem. A május 2-án nyíló Kortárs Magyar Kárpitok kiállítása rangos rendezvénynek ígérkezik, annál is inkább, hogy erre az alkalomra Esztergomból Sopronba hozzák a Szent István király és műve című Millenniumi kárpitot, amely a magyar állam létrejöttének 1000. évfordulóján, az államalapító Szent István király tiszteletére született.

    A mű tervezésén és kivitelezésén harmincnégy – Balogh Edit, Baranyi Judit, Baráth Hajnal, Benedek Noémi, Csókás Emese, Dobrányi Ildikó, Erdélyi Eta, Farkas Éva, R. Fürtös Ilona, Gremsperger Beatrix, Harmati Zsófia, Háger Ritta, Hegyi Ibolya, John Ágoston, Kecskés Ágnes, Kneisz Eszter, Kovács Péter, Kókay Krisztina, Lencsés Ida, Martos Katalin, Máder Indira, Mészáros Erzsébet, Nagy Dalma, Novák Ildikó, Nyerges Éva, Oláh Tamás, Pasqualetti Eleonóra, Pápai Lívia, Pázmány Judit, Remsey Flóra, Solti Gizella, Szabó Verona, Tápay Nóra, Zelenák Katalin – művész, közel két évig dolgozott.

    Az alkotást – amely tiszteletet ad a dicső múlt és az elődök akaratának beteljesedése előtt  – méltóságteljes monumentalitás jellemzi. A kompozíció reprezentatív központi alakja a vizsolyi falkép ihlette Köpönyeges Madonna, akinek keze alatt a fényes selyemmel szőtt Szent Korona látható. Szent István, Gizella, Imre alakja, a koronázási palást, Szent Kozma és Damján, Szent Mihály, Gábriel arkangyal Vajk születése, Koppány legyőzetése, az óbudai monostor megalapítása, a Képes Krónika képi utalásokban lelhető fel a kárpiton. A gazdag és sokszínű szövevénybe Szent István intelmeiből is kerültek részletek.

A gyapjúból és selyemből, , tradicionális szövéstechnikával készült kárpit színvilága nemesen ünnepélyes: mély árnyalatú barna, vörös, zöldes és arany.
A gobelin erdetei mérete: 330×550 cm, anyaga: gyapjú és selyem (Kontsek Ildikó )

Az eredetileg Esztergomban található Millenniumi Kárpit a Magyar Kárpitművészek Egyesülete által létrehozott Budavári Kárpitműhelyben készült 2000-ben a Magyar Millenniumi Kormánybiztos Hivatalának és a Keresztény Múzeum támogatásával és május 4-30 között lesz látható a Kortárs Magyar Kárpitok tárlatán, a soproni Festőteremben (Sopron, Petőfi tér 8.).
 
 



2002. április 25., csütörtök 21:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület