CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Poncichterek asztala

    A Lővér pince az egykori Schőnfriss és Kohn borkereskedelmi pince helyén jött létre 1995-ben. A cég jelenleg 100 hektár körüli szőlőterülettel rendelkezik, melyeken a hagyományos soproni fajtákon kívül sok francia és viágfajtával is foglalkoznak.
A bemutatásra kerülő bor a pince és – nyugodtan mondhatjuk – a borvidék büszkesége is, hiszen rajtuk kívül palackozott Királyleánykával megjelenő pincét nemigen találni a vidéken.
    Csillogó, halvány aranysárga szín, villanásokban zöldes reflexek jellemzik. Illatában már nem a kirobbanó frissesség jelentkezik, inkább kicsit az érettebb gyümölcsök felé hajlik, de kedves nyomokban még feltűnő virágos jellegét még most is érezni. Izében jönnek az igazi megle-petések, hiszen akinek módja volt egy évvel ezelőtt kóstolni a bort, az most szép változásoknak lehet tanúja. A kezdeti, vegetális ízjegyek most kezdenek igazán a gyümölcsösség felé fordulni. Elsősorban a körte és a graepfruit jegyei kö-szönnek vissza kerek, ám még mindíg határozott savakkal támogatva. Remek bor, bizonyítja, hogy fehérborban sem min-dig a legfrissebb a legjobb.
 

Az ideális borospohár
 
    Az ideális borospohár kehelyformájú, sima, minden csiszolástól mentes, felfelé szűkülő, így a bor felületéről felszálló aromák össz-pontosulnak a kóstoló orrához érve. A  pohárnak megfelelően hosszú szárral kell rendelkeznie, hogy kezünk melege távol ma radjon a kehelytől. Így az ujjlenyomatok is elkerülhetőek a pohár falán, s bár elterjedt szokás, mégsem illik a kelyhet marokra fogni.
    Mérete és formája hozzájárul a bor élvezetéhez. Egy kis pohárban nem tud kibontakozni a bor, azonban egy túl nagy kehelyből aromái hamar kilehelik lelküket.
    Alapvető szabályként a nagyobb poharat mindig a vörös, míg a kisebbet a fehérbor kínálására használjuk! Az előbbinek időre és helyre van szüksége, hogy szellőzzön. A fehéreket és rozékat hidegen szolgáljuk fel és fel melegedésüket megelőzve, inkább többször töltünk.
    Ugyancsak érdekes téma a pezsgőspohár. Hazánkban sajnos elterjedt, a lapos, széles szájú pezsgőspohár. Ez nem a legjobb alkalmatosság, hiszen így nagyon gyorsan távozik a széndioxid a pohárból. Itt az ideális, a hosszú, elegáns flőte forma, melyben a buborékok lassan szállnak fel, illatai, ízei pedig koncentrálódni tudnak.
    Vásárláskor törekedjünk az egyszerű csiszolatlan típusok kiválasztására.
 

GASZTRONÓMIA

Csirkemell sült körtével, grapefruit mártással

Hozzávalók: 600 g csirkemell, 2 szál bazsalikom, olívaolaj, fehérbors, só izlés szerint, 1db graepfruit, 1db citrom, 2dl Királyleányka, 20g vaj, 20g liszt, 0,5l tejszín, 2db körte, 200g főtt rízs.

A csirkemelleket befűszerezzük az összevágott bazsalikommal, majd ráöntünk két evőkanál olivaolajat és a kicsavart graepfruitlevet, majd hűtőben két napig pácoljuk. Sütés előtt sóval, fehérborssal ízesítjük és forró olajon elősütjük. Tűzálló edénybe tesszük, ráöntjük a páclevet, a fehérbort, pici vizet és letakarva 100-150 fokon sütőben készre pároljuk. A vajat a liszttel habzásig hevítjük, majd hozzáöntjük a párolólevet és még egy percig forraljuk. A végén hozzáadjuk a tejszínt és újabb egy percig forraljuk. Tálalásnál a felszeletelt hús mellé tesszük a főtt rízst, a sült körte szeleteket valamint a mártást is.

Szerkesztette: Rosenmayer András



2002. április 24., szerda 21:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület