CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Térerő (2)

Lakberendezési kiállítás a Festőteremben


Halasi Rita Mária, az Atrium Magazin főszerkesztője és Csonka Imre Iván a Magyar Asztalos és Faipar szerkesztője a Térerő (2) megnyitóján.

Április 20-május 1-ig látogatható az a válogatás, melyet az Atrium Magazin kiállításának anyagából állítottak össze a kortárs magyar iparművészek bútoraiból és lakáskiegészítőiből a soproni tárlat rendezői.

Tíz stúdió és gazdasági társulás közel húsz iparművésze tervezte a két nagy teremnyi látnivaló elemeit, melyeket csoportosítva láthat az odavetődő látogató.


Egyre fontosabbá válnak napjainkban a hasonló jellegű kiállítások, melyeknek prototípus kiállítási anyaga többnyire csak akkor kerül sorozatgyártásra - ha tervezője egyáltalán ilyen céllal alkotta meg a használati tárgyat -, amennyiben kellő érdeklődés, fizetőképes kereslet áll a felmérések alapján a háttérben.

A kiállításon a kellő fantáziával rendelkező vásárló-jelölt sok bútorból, sok lakberendezési tárgyból állíthatja össze a tervezett lakás tereit, töltheti meg úgymond térerővel, melynek végső célja - azt hiszem, ez nem lehet kétséges - az, hogy ott jól, otthon érezhesse magát.

Ízlések és pofonok különbözők - szokás mondani, és nyilván nem egy konzervatív ízlésű, kicsit "begyöpösödött" látogatóhoz szól a kiállítás, akinek elsődleges gondja, hogy sajgó sejhaját hová tudja nagyobb trauma nélkül tartósan elhelyezni. Inkább fiatalokhoz, pályakezdőkhöz intézett iparművészeti tanács ez az együttes. Ezért nem is kritizálom a tárgyakat, melyek között azért első pillantásra is felfedezhető néhány ergonómiailag jól megformált alkotás, izgalmas díszítő- és praktikus térformáló elem.


A gond inkább az, ahogyan ezek a térben - elválasztás nélkül -, nagy magasságú teremben, megjelennek. Kicsit rideg ez a képzett világ. Nagyon "egyedül vannak" ezek a sarok- és szobaösszeállítások, a kiállítás téregységei nélkülözik azt az intimitást, mely személy szerint megszólítana valakit. Még az illusztráló fényképek is "csalnak" a helyi látnivalót illetően, mert egy képbe fogalmazva-tömörítve adják vissza a jól körülírt látnivalók egy-egy csoportját.

Még egy ötlet befejezésül: mennyivel izgalmasabb lenne, ha a kiállított tárgyak egy számítógépben, tetszőleges összetételben és meghatározható térben, a képernyőn mozgathatók, "lakberendezhetők" lennének. Biztosan akadna néhány látogató, akik már "kész szobával" a zsebében távozna az ajtón ahelyett, hogy egy tárgyegyüttes utólag nehezen vizualizálható halmaza maradna meg emlékezetében.
- DI -



2002. április 22., hétfő 18:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület