CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Poncichterek asztala

A JANDL CSALÁD

Soproni Kékfrankos Classic 2000

A Jandl család borkészítő hagyományai az 1700-as évekre nyúlnak vissza. A pincészet jelenleg 3,5 hektár saját,3,7 bérelt és 3 hektár ugar területtel rendelkezik a borvidék legjobb fekvéseiben . Kékfrankos Classic boruk a történelmi Kohlenberg dűlőben termett, tejes érésben szüretelt szőlőből készült.
    A borkészítés a család fertőrákosi pincéjében zajlott, ahol a héjontartás és az erjesztés után, majd másod illetve harmad éves barrique hordókban érlelték a bort, palackozást megelőzően 16 hónapig.
    A bor mélyvörös színnel , közepesen intenzív, meggyre, szilvára és áfonyára jellemző illattal nyit. Ízében a visszatérő áfonya és a rumosmeggy mellett finoman jelennek meg a pörkölési ízek és elegáns fűszerességet is érezhetünk. Nagyon gazdag, az egyensúlya kifogástalan és sok finomságot mutat. Kimondottan hosszú utóízében kellemes kesernyés lecsengés tapasztalható. Hosszú érlelési potenciált jósolhatunk ennek a kiváló bornak. Felbontás után, körülbelül két órás szellőztetést javaslok!

Egészségükre!

Rosenmayer András
 

GASZTRONÓMIA:

PIRÍTOTT MANDULÁVAL TÖLTÖTT RÓZSASZÍN HÁTSZÍN.

Hozzávalók: 600g hátszin, 1 ek.mustár, 150g füstölt sonka, 100g mandulabél, 100g gyöngyhagyma, piros paradicsompaprika 1db, 1 ek mazsola, kakukkfű, barnamártás, 1,5 dl a fenti borból, 2dl olivaolaj, steak fűszerek izlés szerint.

    A hátszínt lehártyázzuk, majd mustárral, kevés olivaolajjal bekenjük, majd a hűtőszekrényben 2-3 napig pihentetjük. Felhasználás előtt 4 felé vágjuk, késsel felszúrjuk és az előzőleg leforrázott, gorombára vágott pirított mandulával megtöltjük. Fűszerezzük és kevés forró olajban rózsaszínre sütjük.

    A raguhoz kockára daraboljuk a sonkát, kevés olajon pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén felkockázott paprikát, majd a gyöngyhagymát, apróra vágott kakukkfüvet és 2-3 percig összepirítjuk. Beleöntjük a barnamártást, ízesítjük vörösborral, majd hozzáadjuk az áztatott mazsolát. Rövid ideig forraljuk. Köretnek burgonyafánkot kínálunk!

EZ TÖRTÉNT...

    Március 28- án a Borklubunk vendége volt az egyik legkiemelkedőbb Tokajhegyaljai szőlőbirtok a Disznókő. Az egyedi hangulatú Soproni Borházban tartott kóstolón Mészáros László birtokigazgató nyolc kiváló bort mutatott be, melynek során a kezdeti, 93-as évjárattól egészen a 2000-es ig remek borokat kóstolhattunk!
    A kóstoló keretén belül szó esett a leghíresebb Hegyaljai fajákról, borkészítési módokról, történeti forrásokról, fafajtákról, geológiáról, hórdókészítésről, egyszóval mindenről ami ma egy kiemelkedő birtok életében előfordul.
    A fiatal szakember elmondta, hogy a kezdeti nehézségek után ma már nem okoz nekik gondot, hogy tulajdonosaik francák, valamint hogy merőben új stílusú Tokaji borokat készítenek, hiszen az idő amúgy is őket igazolja.
    Tíz évvel ezelőtti boraik remekül érnek palackban, elérik azokat a jellegzetes ízjegyeket, amelyekkel húsz- harminc évvel ezelőtt is felruházták ezeket a borokat, ám mindezt hitelesen és tíz év távlatában. További előnyük, hogy miután boraikban előtérbe kerülnek az érlelt ízjegyek, gyümölcsösségüket továbbra sem veszítik el, melyet örömmel érzékelhetett a mintegy ötven főnyi közönség.



2002. április 15., hétfő 22:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület