CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

 Emelkedett lélekkel, apostoli elhivatottsággal - 3.

    A Nagy Gáspár szövegére komponált Symphonia Ungarorum (op.147) a 2000. év elején szólalt meg az Operaházban. A szimfonikus oratórium, illetve az oratorikus szimfónia bemutatott részletei is sugározzák az egész mű magasrendű eszmeiségét: a megmaradást, az országépítést, az újjászületést, amivel a zeneszerző mélységes optimizmussal azonosul. (Zh. Ó, Szent István dícsértessék!, Győzelmi ének, Magyarok fénye, IV. tétel, Finale, Veni Creator Spiritu, -Coda)

    “Énekel-e értünk valaha akárki?”, “Verik ám a dobot, őrlik a népemet!”, “Testvér testvér ellen, apák fiak ellen, régi és új ellen, új az ősi ellen… elő a kereszttel, virtus kell és jellem, akkor tíz száz ellen győzni fog e jelben!”, “Helytállt és megmaradt…”, “Az hol vagy magyarok tündöklő csillaga?” – Úgye, mennyire hasonlítanak a múlt problémái a ma jelenségeihez! Az aggódás és a kétségek filozófiája ez, mélyen gyökerező, mindig újra meg újra zöldülő.

    A Szokolay-meditáció befejező részét a befelé forduló, csöndesebb tónusú, elmélyültebb önvizsgálatra is alkalmat nyújtó ökumenikus gondolatok képezték. Bibliai mondásra épült a Könyörgőének(op.144): “Járuljunk azért bizalommal a kegyelem királyi székéhez, hogy irgalmasságot nyerjünk és kegyelmet találjunk alkalmas időben való segítségül.”
    Hallottuk a kétezer éves Miatyánkot (szabadíts meg a gonosztól), a Római vonósszimfónia könyörgését, Bornemisza Péter időszerű parancsát: Jobbítsd a nemzetöt!, a Missa Pannonica Agnus Dei tételének békesség utáni vágyakozását (Dona nobis pacem), a személyes békét, a lélek csendjét; a zene, a költészet, a hazafiúi s a keresztényi hitvallás kodályi hagyományokat folytató nagy szintézisét.
    Összegezésképpen azt mondhatjuk, hogy Szokolay Sándor számadása, tömör összegzése megerősített minket: az ember nem pihenésre termett, a tele szív nem fontolja meg a szót.

    “Fáradj, míg ez múlandó életben vagy” – biztat Apáczai Csere János, “A sokaságért híven munkálj” – sarkallja unokaöccsét Kölcsey Ferenc, “küzdj és bízva bízzál!” – ösztönzi Ádámot az Úr a Tragédiában. Szokolay Sándor a KEZDETEKTŐL EZEK SZELLEMÉBEN ÉL ÉS DOLGOZIK. Emberi, művészi portréjához magas minőséget jelentő közéletisége is hozzátartozik. Mindegyik hajtóereje a tudás, a hit. Mindegyik a népért, nemzetért végzettt felelősségteljes munkában válik élővé, hatékonnyá. Fölkészültsége, rátermettsége, hittel párosult belső meggyőződése, s nem utolsó sorban vérmérséklete ambicionálja, sőt, predesztinálja a feladatok végzésére, bevégzésére, s újabbak vállalására.
    “Élete és munkássága nyitott könyv előttünk – írta Eősze László. – Zenéje mélyen magyar talajban gyökerezik. Számos művét történelmi múltunk- jelenünk ihlette. Legfőbb forrásai a magyar népdal, valamint Bartók és Kodály művészete- anélkül, hogy egyiküknek is epigonja lenne.(…) Hangja úgy vált európaivá, hogy megmaradt magyarnak.(…) Erejének forrása közösségi gondolkodása, hazaszeretete. Vezéreszméje népének és egyházának szolgálata.”

A Sopron Szállóban megtartott Szokolay-féle számadásnak hatalmas sikere volt. A legutóbb Corvin-lánccal is kitüntetett soproni díszpolgárt meleg ünneplésben részesítette az őt tisztelő, szerető, nagyra becsülő közönség, a rendezvény fővédnöke – Dr. Szájer József – pedig mindannyiunk nevében a legőszintébb elismerés hangján köszönte meg a Szokolay Sándortól kapott magas minőségű szellemi útravalót.
Nagy Alpár



2002. április 15., hétfő 00:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület