CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Ismerjük fel, értsük meg Isten terveit.

Ha az emmauszi tanítványok helyzetébe beleéljük magunkat, emberileg megértjük őket. Hittek Jézusban, hiszen látták csodáit, s azt remélték, megvalósítja a messiási országot. Elképzelésükben csalódtak: Jézus hagyta, hogy elfogják, keresztre feszítsék. Érthető kétségbeesésük. Megoldást Jézus ad, aki megmagyarázza nekik, hogy nem történt más, csak megvalósultak Isten tervei, amelyet előre megüzent. Örömük alapja, a feltámadt Jézussal való találkozás, aki megértette velük Isten akaratát.
Jézus tanítványainak többször is megjövendölte, hogy szenvedni fog, megölik, de feltámad. Egy ilyen alkalommal Péter szemrehányást tett neki: Ilyen nem történhet meg Veled… Jézus elutasította: Terhemre vagy, mert emberi módon gondolkodol, és nem Isten tervei szerint. Amikor pedig beteljesült, amit előre megmondott, megbotránkoztak benne. Ilyen az ember, a rosszról nem akar tudomást venni.
Mi hogy állunk? Jézus szava: Aki utánam akar jönni, vegye fel keresztjét… nekünk is, nekem is szól. Komolyan veszem? Hogyan tervezek? Evilági boldogság, szenvedés, áldozatvállalás nélkül… Amikor pedig bekövetkezik, hogy valami megpróbáltatást kell elviselni, akkor szerencsétlennek, Istentől elhagyottnak érzem magam…
Legyenek terveim, nem kell pesszimistának lenni, de nézzek távolabbra, az örök életre, és tervezzek reálisan. Készüljek fel az áldozatvállalásra, a kereszthordozásra, és akkor a szenvedésben is megtalálom Jézus örömét, hiszen nem történik más, csak teljesül az isten akarata, terve.
A feltámadás hite mindig megosztotta az embereket, vannak akik az életüket is készek odaadni, és vannak, akik nem sajnálják a pénzüket, hogy hazugságra felbéreljék a Jézus sírját őrző katonákat. Az emmauszi tanítványok, akik emberi módon kételkedtek, a Jézussal való találkozás után a feltámadás örömhírének fáradhatatlan hívei, és minden áldozatra kész tanúi lettek.
Jézus még ellenségeit sem akarta legyőzni - ezért nem is jelent meg nekik -, de mindenkit meg akar nyerni, hogy elfogadják a hitkegyelmét, és hívő szemmel nézzék és értékeljék a világ eseményeit.
Tudni kell, hogy a feltámadás tagadói mögött valójában a gonosz lélek áll, aki irigyli hitünket és az örök életre vonatkozó reményünket. Nem csodálhatjuk, ha báránybőrbe bújt farkasként próbálja az embereket megkísérteni. Ma is megkísért bennünket, még hívő keresztényeket is, és ez a kísértés akkor fenyeget, ha valami nem úgy történik, ahogy azt mi elterveztük. Ezért kérjük a Szentlélek Úristen kegyelmét, hogy minket is világosítson fel, hogy az életünk eseményeiben is felismerjük Isten terveit, és megértsük, mit kell tennünk, hogy Jézus tanúi lehessünk ebben a világban, és még az emberileg reménytelennek tűnő helyzetekben is hatékonyan hirdethessük Jézus örömhírét.
Húsvéti időben vagyunk. Hittel találkozunk a feltámadt Jézussal, ő megérteti velünk Isten terveit, és erőt ad a kenyértörésben… Kérjük adja, hogy hűségesen kövessük, vállaljuk életünk keresztjeit és életünkkel tanúskodjunk reményünkről, hiszen Jézus feltámadt és minket is hazavár örök országába.

Dr. Rédly Elemér
városplébános



2002. április 14., vasárnap 16:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület