CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 17., szerda, Rudolf napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Az Úr érkezése
Irodalmi est a vers ünnepére készülve

    A Soproni Református Egyetemi Főiskolai Gyülekezet és a Soproni Kálvin Kör Az Úr érkezése címmel a magyar vers ünnepére készülve, irodalmi estre hívta Sopron versszerető közönségét a soproni református templomba. A rendezvényt a MOBILITÁS Nyugat-dunántúli Ifjúsági Tanácsa támogatta.

    A vers református gyülekezetbeli ünneplésén református költők sorakoztak a műsorban.

    Költők és költemények idézése előtt zengett és szívig hatolt a Károli Gáspár fordította Bibliából vett veretes igék üzenete. Zsoltárok, Jeremiás könyvének, Máté és János evangéliumának részletei Károli Gáspár fordításában, megszólaltatták azt a magyar nyelvet, amelyből a magyar költészet évszázadokon keresztül, a mai napig táplálkozott és merített.

    Szenczi Molnár Albert, a zsoltárfordító – a legnagyobb költők között is egyike a legnagyobbaknak – hitelesen előadott zsoltárai mellett – 14. Zsoltár, 35. Zsoltár, 42. Zsoltár, 119. Zsoltár 139 Zsoltár – a magyar református költészet teljességét felölelni nem tudó és nem is szándékozó műsorban Balassi Bálint, Arany János és Ady Endre versei hangzottak el.
    A dr. Zilahy Józsefné egyetemi docens által összeállított és Szabó Miklós tanár rendezte műsorban tizenhat fiatal közvetítette a magyar irodalom és versköltészet nagyjainak kálvini szellemiségben fogant gondolatait: Arany János nyugodt bölcsességét, Balassi és Ady Istent- és bűnbocsánatot kereső kérdéseit, kéréseit.
    Az előadók önmaguk dolgozták fel a művek örök aktualitású üzeneteit, tették hallhatóvá az egyedüllétben is újraolvasható Verset, a hit – Istennel és az embernek önmagával szembenéző, Istent- és küldetést-kereső – állandó – tagadásokban, kétségekben és igenlésekben megharcolni kényszerülő – vívódásait , örökérvényű és -értékű művek megszólaltatásával.

   Ünnepe volt az alkalom a versnek, amely megszólalt  a művészet, költészet egyik legméltóbb közegében, a szép számmal megjelenteknek; ezért többszörösen örömteli alkalma volt ez a vers ünneplésének.
 


Mikor még nyelvemen sincs a szó, immár egészen érted azt Uram! Hová menjek a Te lelked elől és a te orcád elől hová fussak? Ha a hajnal szárnyaira kelnék és a tenger túlsó szélére szállanék: Ott is a te kezed vezérelne engem és a te jobb kezed fogna engem.

139 Zsoltár 
(Károli Gáspár fordítása)



2002. április 09., kedd 01:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület