CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Nincs itt! Feltámadt!

Mt 28.1 Szombat elmúltával, a hét első napjának hajnalán a magdalai Mária és a másik Mária elment, hogy megnézze a sírt. Hirtelen nagy földrengés támadt. Az Úr angyala ugyanis leszállt az égből, odament, elhengerítette a követ és ráült. Tekintete olyan volt, mint a villám, öltözete meg, mint a hó. Az őrök remegtek tőle való félelmükben, s csaknem halálra váltak. Az angyal azonban felszólította az asszonyokat: „Ne féljetek! Tudom, hogy ti Jézust keresitek, akit keresztre feszítettek. Nincs itt. Feltámadt, ahogy előre megmondta. Gyertek, nézzétek meg a helyet, ahol nyugodott! Aztán siessetek, vigyétek hírül tanítványainak: Feltámadt a halálból, előttetek megy Galileába. Ott viszontlátjátok. Íme tudtotokra adtam.” Gyorsan otthagyták a sírt, és félelmükben meg nagy örömükben is siettek, hogy megvigyék a hírt a tanítványoknak. Egyszerre csak Jézus jött velük szemben, s így köszöntötte őket: „Üdv nektek!” Odafutottak, leborultak előtte, és átkarolták a lábát. Jézus így szólt: „Ne féljetek! Menjetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy térjenek vissza Galileába, ott majd viszontlátnak.”

Máté az egyetlen, aki a feltámadás idejében személyeket helyez el a sír körül, ott hagyja az őröket és oda, a közelbe helyezi az odasiető asszonyokat. Isten jelei, küldötte, természeti jelenségek kísérik kötelezően az angyal megjelenését, bár közvetlenül a feltámadást senki nem látta. Némi támpontot ad a katonák félelme, hogy amit átéltek, az megrendítette őket. Szükséges ennak leírása, hogy a következőkben a felröppenő híresztelések magyarázatát adhassa, egyúttal cáfolva azokat.
Az asszonyok Jézussal találkoznak, aki nem tiltakozik az érintés ellen. Az üzenet az egyetlen, ami azonos a többi evangéliummal. Nincs szó a további megjelenésekről, nincs szó mennybemenetelről, nincs szó kételkedő tanítványokról, nincs egyetlen sor sem a meggyőződés folyamatáról, de szó van a küldetésről, mint parancsról. Az általános papság alapján történik minden további, melyet Jézustól, személyesen a feltámadottól kaptak.
A húsvéti örömhír egyértelmű: Krisztus valóban feltámadt, és ez számunkra akkor is fontos, ha az írás szerkesztettségében, mint a hallgatóság szemléleti korlátaiban néha meg-megbotlunk.
Vajon tudjuk-e a szinoptikus evangéliumokkal, sőt a János evangéliummal - tovább megyek - a Szentírás egészével együtt szemlélni a rövid szakaszt? "Lángol-e a szívünk", amikor hallgatjuk a legnagyobb örömhírt Húsvét ünnepén? Érezzük-e személyreszabottan a megmentést, a húsvéti föld illatát, a mérhetetlen erőt, mely nem tűri a földi korlátokat?
Húsvét napján, ahogyan a közösségek egyenként megélik a feltámadás valóságát, a sírból kiáramló fény önti el a nap konkurrenciájaként a Földet. Ez a fény azonban belül is világít. Azt kell, hogy mondjam, annyira, amennyire negatívumot hozott nagypéntek emlékezete. Mint minden, a sötétbe vágó éles világosság, örömteli fájdalmat is jelent.
Megéljük, mint a vak az első látásélményt, süket az első hangot, mint béna az első lépés görcsös élményét, mint az örömhír legfontosabb pillanatát, mely a szívünkbe vág. Fájdalmasan, de gyógyítón.
- DI -



2002. március 31., vasárnap 10:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület