CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!

Zenés Passiójáték diákokkal


- és tömött nézőtérrel, a végén tapsorkánnal, ráadással.

Öt évvel ezelőtt a szombathelyi premontrei gimnazisták bemutattak egy zenés Passiójátékot (az élő rock-zenét is a diákok prezentálták) húsvéti időben, nagy sikerrel. Akkor megfogadták, öt év múlva újból eljátsszák a darabot.

Állták szavukat, s a 2002. év Nagypéntekén délután és este két előadásban is megtekinthették a Passiót a nézők. Micsoda különbség! Nem színvonalban! Fáradozásban. Öt éve gimnazisták "álltak össze" egy csapattá a darabhoz. Nap mint nap találkoztak, a próbákat könnyű volt összeegyeztetni. Most?! Ugyanazok a diákok már az országban szerte tanuló egyetemi, főiskolai hallgatók! Elmúlt három hétvégéjüket áldozták arra (péntek délutántól vasárnap délelőttel bezárólag), hogy felelevenítsék, újratanulják, újra MŰVÉSZI színvonalúra hozzák "magukat", hangot, mozgást, összehangoltságot... A PRODUKCIÓT.

Sikerült.

A zenészek, a "színészek" egyaránt remekeltek. A díszletek mozgatását is ők oldották meg. A hangosítás és a világosítás volt a profik dolga, az MMIK (Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ) dolgozóié. Körülbelül száz fiatal adta bele szívét-lelkét a játékba, a dalba, hogy a szombathelyi nézők húsvétja még emelkedettebb lehessen az idén. Szólóének, kórus, élő zene (dob, gitár, billentyűs) adta a hallható részét a műnek - egyéni színészi játék, tömeg hatásos mozgatása a színpadon, jó díszlet, profi világosítás a láthatót.

A jogásznak, idegenforgalmi szakembernek, menedzsernek, kémikusnak, fizikusnak tanuló diákok olyan profi módon játszottak és énekeltek, hogy valódi, megható és megrázó élményt nyújtottak a nem-köhécselő, nem-mocorgó, hanem mindvégig feszülten figyelő nézőknek.

Fantasztikus hang szólalt Kajafás és Péter torkából! Csodálatos bariton e fiatal emberektől! Jézus finomabb, kicsit falzettes éneke csak erősítette a szenvedő, a megkínzott Istenfia karakterét. A "tudósító" - merthogy mesélővel ment a darab - időről időre kommentálta vagy bevezette a történteket. Római ruhába öltöztetett szereplő volt ő, leány - aki természetesen dalban mondott el mindent, mindvégig.

Jól felépített, mozgalmas darab volt amatőrökkel - profi módon előadva! A színpadkép a bő egy órahossza alatt jó ritmusban, jó átmenet-megoldásokkal többször változott, mozgalmasságot, filmszerűséget víve a látványba, s egyben vezetve is a nézőt a történetben.

És "egy kis" érdekesség! Az egész Passiójáték egy reál-tanár, Fodor Gábor biológiatanár agyában született meg. A negyvenes éveiben járó, a gyerekek által per Gábornak szólított úr öt éve, az első előadáskor még igazgató-helyettesük volt e fiataloknak. Mostanság az Oktatási Minisztériumban tevékenykedik - tehát neki is éppúgy utazós hétvégéket hozott a próba ideje, akár a gyerekek zömének.

Sokat elmondtam már a látványról - a jelmezek vannak még hátra. Megérdemlik, hogy szóljunk róluk: otthon készült a "tömeg" jelmeze, anyukák és segítő diákok varrták. A Savaria Karnevál produkciótól kapták kölcsön a főszereplők és a fontosabb mellékszereplők jelmezeit.

Jézust felfeszítették, Júdás felakasztotta magát. A Júdás-pénzt nem vette vissza a kincstár. Péter háromszor tagadta meg a Mestert... Voltak borzongató, torokszorító pillanatok! Épp ezekért dolgozott annyit a száz ifjú ember! Köszönjük Nektek, Gyerekek!

- gyöngyös -



2002. március 29., péntek 21:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület