CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Tavaszköszöntő -Grabner József tárlata

    Soproni évszakok. Találóbb címlap-tervet, aligha készíthetett volna bárki is a műhöz, Mende-Mühl Gusztáv – a nap-ellipszis pályája által körbejárt középpontban soproni tornyok, tetők – címlap-rajzánál. És találóbb irodalmi művet aligha társíthatott volna bárki is Grabner József március 19-én Széchenyi István Városi Könyvtárban nyílt kiállításának ajánlásához.

    1939-ben, a Röttig-Romwalter Nyomdában, (mellesleg Grabner születése előtti esztendőben) a Soproni Városszépítő Egyesület kiadásában – kilenc műmelléklettel és kilenc képpel – jelent meg Becht Rezső Soproni évszakok című leírása. A megsárgult példány címlapján Sopron egyszerű nemességgel, amint azt már említettem, a nap által (is) körbejárt "világ közepe".

    Igen, a Soproni évszakok-at lapozva (Becht szerint), és Grabner József akvarelljei szerint is mindenképpen így van ez: hosszú évek óta ennek a szeretet által motivált és alakított – világ-közepe – hitnek bizonyossága érezhető abban a harsogni nem szándékozó, újítani, kiemelkedően szokatlan hangot váltani nem vágyó – de bölcs szemlélődéssel az értő számára titkokat megmutató – akvarell-festészetben, amelyet Grabner József művel. Steiner Antal, Mende Gusztáv, Mühl Aladár soproni akvarellisták nagy generációja és a hagyományokat méltó módon folytató utód alkotásaival bizonyítja Grabner József Csatkai Endre állítását: Az a szeretet, amellyel minden soproni övezi városát, rányomja bélyegét a képzőművészetre is.
 

    Van már annyira gazdag és ismert Grabner József akvarell-munkássága, hogy a megnyitót tartó Horváth Csaba könyvtárigazgatónak elég volt az előző kiállítások kapcsán született méltatások idézeteit sorba rendezni, és van annyira kiforrott művészi látásmódja, technikája és (ön)tudatosan kialakítottan stabil alkotói egyénisége, hogy az előző méltatások helytállóak és érvényesek.
 

    A szépet meglátni- megláttatni, harmóniát teremteni, harmóniába rendezni - ezt érzi feladatának Grabner József.

    Az öröké változó napszakok, évszakok, évek változó színei, harmóniái - változó emberek, mi magunk. A mozgásban felfedezett örökkétartó megmutatható, de megfoghatatlan: Sopron a város és a természet.

    Csende Zsuzsa, Hanzséros Ágnes, Józsa Éva, Keglovich István versmondásában, Kovács Krisztina gitárjátékában és Grabner József festményeiben összecsendül egy pillanatra az egymáshoz tartozó: a szép.
 

    "Senkisem mondhatja, hogy ismeri azt a tájat, amelyet csak napfényben, vagy csak szürke esőben látott. Más a táj nyáron és más télen, más a tavaszi reménységben és más az ősz hervadásában. Az évszakok váltakozása évről-évre megújuló kört von ember, táj és város köré. A kör kerületének minden pontjáról más a körön belüli kép, és csak ezeknek a részletképeknek összesége ád teljes képet"- akár Grabner képeiről is írhatná – az idő évtizedeket összemosó távlatából – Becht Rezső.  

    Ameddig meg fények, árnyak és színek lesznek, Becht szavaival szólva Grabner József munkássága mindenképpen azokéval mondható rokonnak, akik "egy életen át keresik a kicsiben a nagyot, a végesben a végtelent, s egy öreg város képében és életében az egész világ képét és életét".

    Grabner József kiállítása megtekinthető március 31-ig a soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban (Sopron, Pócsi utca 25.), szerda kivételével naponta 10-18 óra között, szombaton 10-12-ig.


 
 



2002. március 24., vasárnap 23:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület