CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Virágvasárnapi előzetes

Mt 21.1-11 Amikor Jeruzsálemhez közeledve Betfagéba, az Olajfák-hegyéhez értek, Jézus elküldte két tanítványát, ezzel a megbízatással: „Menjetek a szemközti faluba! Találtok ott egy megkötött szamarat a csikajával. Oldjátok el és vezessétek ide! Ha valaki szólna érte, mondjátok, hogy szüksége van rá Urunknak, akkor rögtön elengedi.” Ez azért történt, hogy beteljesedjék a próféta szava: Mondjátok meg Sion leányának: Nézd, királyod jön hozzád, szerényen, szamárháton, a teherhordó állat csikaján. A tanítványok elmentek, s úgy tettek, ahogy Jézus meghagyta nekik. Elhozták a szamarat és csikaját, ráterítették ruhájukat, ő pedig felült rá. A nép közül sokan eléje terítették ruhájukat az útra, mások ágakat tördeltek a fákról, és az útra szórták. Az előtte járó s az utána tóduló tömeg így kiáltozott: „Hozsanna Dávid fiának! Áldott, aki az Úr nevében jön! Hozsanna a magasságban!” Amikor beért Jeruzsálembe, az egész város izgalomba jött. „Ki ez?” - kérdezgették. - „Ez Jézus, a próféta, a galileai Názáretből” - felelte a nép.

Az "A" év virágvasárnapján a körmenet evangéliuma szól Jézus jeruzsálemi bevonulásáról. Ugyanakkor lehet vitatkozni a későbbiek ismeretében, hogy ki is a főszereplője ennek a jelenetnek? Máté szándéka szerint nyilvánvalóan Jézus, aki itt is, mint mindenütt, a próféciák és ószövetségi ismeretek beteljesítője. Ezeket a részeket az " Ez azért történt" magyarázó bevezetéssel látja el.
A másik lehetőség, amikor a magunk, az ember viselkedéstörténetének írásos dokumentumaként is vizsgáljuk a szöveget, és a nép magatartása lesz, a fogadtatás az alapvető szempont. Ezek az emberek megjelennek, éljeneznek, egymás tudomására hozzák, miért is állnak sorfalat a szent város bejáratánál. Aztán egy hét sem telik bele, nyomtalanul eltűnnek - és ez még a jobbik eset -, de lehet, hogy egészen mást kiáltoznak vagy csak állnak és nézik, hogyan feszítik keresztre azt, aki előtt pálmaágat lengettek nem is olyan régen.
A legfontosabb feladata az egyéni evangélium-olvasónak, hogy magát elhelyezze a történésekben, hogy felmérje a helyzetét, állást foglaljon, mindent Jézushoz viszonyítva. Végső soron érte is történt minden, de ugyanakkor miatta is. A nagyböjti felkészülés utolsó fázisában, amikor már csak karnyújtásnyira vannak a legszentebb napok, létfontosságú, hogy megtudjuk, szigorúan egyénként felszerelt, "belső kameráinkkal" rögzítve a képeket, hogy mi hol állunk? Őszinte tényfeltárás szükséges, mert másképpen hiába az egész ünnep, nem tudunk vele mit kezdeni.
Az egész életet kell abban a pillanatban átlátni, kockáról kockára rögzíteni, melyek közül egyesek korbáccsal hajtják Jézust, mások esetleg enyhíteni szeretnék szenvedését, de nem mernek nyilvánosan mutatkozni, a szerető tanítvány képében a kereszt alatt találjuk őket. Lehet jobb is az általános benyomás, de lehet sokkal rosszabb is. A mértéktartók reménybeli állapota a jobb lator, a reményteleneké a bal, melynél rosszabb aligha képzelhető el. A remény Krisztusa nélkül nincs reményünk sem a változtatásra.
Nem lenne szerencsés, ha a néptől nagyon elkülönítenénk magunkat, mert könnyen előfordulhat velünk is az ismert novella történése (Karinthy: Barrabás), hogy más jön ki a torkunkon, mint amit - eredetileg - mondani akarunk.
- DI -



2002. március 23., szombat 15:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület