CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A 'jóléti rendszerváltás' programja

Kovács László Sopronban

    Sopronban a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola aulájában Kovács László az MSZP elnöke tartott lakossági fórumot.
    A rendezvényt megelőzően a pártelnök Kránitz László Sopron szocialista párti képviselőjelöltje társaságában sajtótájékoztatót tartott.
    A sajtótájékoztató bevezetőjében Kránitz László kijelentette: Sopron országgyűlési képviselője az egészségügyi miniszter kampányszerűen alapkőletételre készül az Ápád utcai mentőállomás helyén. A helyszín, mint kijelentette. a szakma és a városvezetés szerint sem alkalmas erre. Amennyiben a választást megnyeri, az MSZP megoldja a mentőállomás évtizedes problémáját - jelentette ki Kránitz László, aki egy, a közelmúltban megjelent fizetett hirdetésre reagálva elmondta, hogy mint soproni polgár örül annak, hogy a város komoly támogatásokban részesült, de ugyanakkor kifogásolja, hogy az önrészt hitelekből fedezte a város, azt meg a "sors pikantériájának" nevezte, hogy sok beruházás a 94-98-as időszakban kezdődött meg.

    Ezt követően Kovács László pártelnök ismertette az MSZP "jóléti rendszerváltás" programját, amely három területen tervez fordulatot, hárman pedig válságkezelést jelent. Az életkörülmények (munkahelyteremtés, reálkeresetek növelése, adócsökkentés), a 13. havi nyugdíj, a családtámogatási rendszer átalakítása képezné – többek között – a szociális fordulatok részét. A tudás és az információ társadalma a feltételeinek megteremtése az a második modernizációs fordulat, amit az MSZP programja előirányoz. Bölcsődében, óvodában ingyen étkezés, általános iskolában ingyen tankönyv, az érettségivel egyidejűleg pedig nyelvvizsga, számítógépes ismeretek és gépkocsi-vezetői jogosítvány ingyenes megszerzésének a lehetősége járna. Főiskolákon a diákhitelt meghagynák és harminc százalékkal emelnék az ösztöndíjakat. A harmadik szocialisták által végrehajtandó fordulat: "vissza vezetni az országot a demokratikus útra". Mint mondta, a szocialisták vissza fogják állítani a parlament ellenőrző szerepét, helyreállítanák a közszolgálati televízió és rádió pártatlanságát, megvalósítanák az önkormányzatok pénzügyi önállóságát. A válságkezelő programok között megemlítette: a mezőgazdaságot, az egészségügyet és a külpolitika területét.
    A választások tétjét az eddigieknél drámaibbnak nevezte a pártelnök, mint mondta Csurka István pártelnök bejelentése óta a kérdés az, hogy Magyarország demokratikus jogállam marad-e, vagy áttér parancsuralmi, kirekesztő politikát folytató rendszerre.
    A továbbiakban Kovács László tételesen felsorolta, azokat a Fidesz-kormány által elért eredményeket és a társadalom egészét pozitívan érintő megvalósításokat, amelyeket kormányra kerülésük esetén, ígéretük szerint a szocialisták is meghagynának (családi adókedvezmény, alanyi jogon járó családi pótlék, tandíjmentesség, lakáshitel), illetve több, csak a szocialisták által ígért – (adócsökkentés, minimálbér adómentessége, családi pótlék növelése, korrupció ellen való fellépés) programpontot.

T.É.



2002. március 14., csütörtök 16:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület