CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Szűrös Mátyás Sopronban


A baloldali politikus elismerően szólt a Fidesz nemzet- és külpolitikájáról

    A Soproni Fidesz szalon vendége volt Szűrös Mátyás országgyűlési képviselő, volt köztársasági elnök, az Új Baloldal miniszterelnök-jelöltje, aki sajtótájékoztatón számolt be a nemzetpolitika időszerű kérdései témában tartott előadásáról.

    Havas András a Fidesz MPP Soproni Szervezetének elnöke a sajtótájékoztató bevezetőjében rendhagyónak nevezte a Fidesz Szalon márciusi rendezvényét, amelyen Szűrös Mátyás személyében ezúttal egy baloldali politikus előadása hangzott el. A Fidesz Szalon egyben más politikai értékrendek előtt nyitott politikai műhely -jelentette ki a Fidesz Soproni Szervezetének elnöke.
    Szűrös Mátyás elismerően szólt a Fidesz nemzet- és külpolitikájáról; kijelentette: Orbán Viktornak sikerült a Kárpát-medencében olyan helyzetet teremtenie, amelyben megvalósulhat a magyar nemzet egysége, a határokon átívelő nemzeti összefogás. A Trianont követő nyolcvan év utáni nemzetpolitikában döntőnek számító lépés jelentősége nem csak a határon túli magyarok iránti felelősség felismerésében, hanem a nemzet határmódosítás nélküli egyesítésének lehetőségében és kiteljesedésében is megmutatkozik. Ezáltal az egész magyar nemzetnek – beleértve a szórványmagyarságot – minden tekintetben erősödik a pozíciója.

- Én magam, akinek szakmai területe a külpolitika és a diplomácia, igen nagyra értékelem a polgári kormány nemzetpolitikáját és mostanra már hozzám sokkal közelebb áll a polgári koalíció kül- és nemzetpolitikája, mint a szocialista párté - nyilatkozta Szűrős Mátyás, aki kijelentette, hogy a státusztörvénnyel kapcsolatban – amelyet az SZDSZ meg sem szavazott – a két ellenzéki párt hátbatámadta az országot.
- A haza, a nemzet sorskérdéseiben nem szabad a pártpolitika szintjére süllyedni - jelentette ki Szűrös Mátyás, aki beszélt arról, hogy Magyarországon a rendszerváltás előtt nemzetpolitikai jogfeladás érvényesült. Szűrös Mátyás egyike volt azoknak, akik a nemzeti érdekek és az internacionalizmus viszonyának elemzése során a nyolcvanas évek közepén jutottak arra a következtetésre, hogy az elvont internacionalizmus a Szovjetunió érdekviszonyait fejezi ki, ami szemben áll az ország és a magyarság érdekeivel. Ezeknek az elemzéseknek a következtében jelentette ki a nyolcvanas években a politikus, hogy a határontúli magyarság a nemzet részét képezi és az anyaország felelősséggel tartozik a határon túli magyarok iránt. Az akkor heves vitákat kiváltó elemzésekért és következtetésekért a politikust a nacionalizmus vádjával sújtották és elmarasztalták.
- Az ember embernek születik. Ha magyar földön és magyar szülőktől, akkor elsősorban magyarnak, és csak azt követően tartozik bármely politikai párthoz, vagy bármilyen ideológiai irányzathoz -jelentette ki. A nemzetnek vannak olyan kérdései, amelyekben a legkülönbözőbb politikai erőknek is a közös érdekekre való tekintettel egységeseknek kell lenniük. "Ennyi hazafiságnak, csak kell lennie az emberben" - mondta Szűrös Mátyás, aki elmondta, hogy vannak olyanok, akik úgy hiszik, hogy ők egy pártba születtek bele.

- Politikusként mindig azt mérlegeltem, hogy mi jó a nemzetnek - jelentette ki Szűrös, aki a polgári politikai irányzat folyamatosságában látja Magyarország történelmi helyzet adta lehetőségét.
    Kritikával illette az MSZP által a státusztörvény kapcsán keltett félelmet és zavart; egyrészt a kedvezménytörvény ürügyén – az Orbán -Nastase egyértési nyilatkozatra hivatkozva – elhangzott szocialista állítások nem felelnek meg a valóságnak, másrészt a szocialisták félelmet keltettek a román munkaerő beáramlásával kapcsolatos nyilatkozataikkal.
    A Benes-dekrétumok ügyével kapcsolatosan Szűrős Mátyás emlékeztetni kívánta mindazokat, akik az elszigetelődéshez vezető politikát vádként akarták a polgári kormány "nyakába varrni", hogy 1995-ben az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának elnökeként több képviselőtársával együtt előterjesztésben kívánta javasolni, az országgyűlésnek egy, a Benes-dekrétumok egyetemes emberi jogokkal való összeegyezhetetlenségének a kinyilvánításáról és azok hatályon kívüli helyezéséről szóló határozatot.

- A magyar miniszterelnöknek kérdést tettek fel Strasbourgban és bár nem külpolitikus nagyon szakszerűen és pontosan válaszolt a kérdésre, hangsúlyozva, hogy nem elsősorban a magyar-szlovák és a magyar-cseh kapcsolatok részét képező, hanem az egyetemes emberi jogokkal összeegyezhetetlen és európai viszonylatban is elfogadhatatlan kérdésekről van szó szögezte le Szűrös Mátyás, majd hozzátette:
- A Benes-dekrétumok kérdésére való reagálásával az ellenzék tulajdonképpen megint hátbatámadta az országot. A szocialisták konkrétan rontották a brüsszeli küldöttség tárgyaló pozícióit és egyben muníciót adtak nemcsak itthoni nacionalista erők kezébe.

Sajtókérdésekre válaszolva Szűrős Mátyás kijelentette:
- Nem én léptem ki a szocialista pártból, hanem a szocialista párt ment ki énalólam. Arra törekedtem, világképemnek és felfogásomnak, a nemzet érdekeinek megfelelően próbáljam befolyásolni a párt politikáját. Ez eredménytelennek bizonyult. Nem zártak ki a pártból; volt köztársasági elnök és parlamenti elnök vagyok. Miután a közvélemény meg mindig a szenvedő oldalára áll, valószínűleg ezt a szocialisták nem akarták fölvállalni; automatikusan szűnt meg a párttagságom, azért mert fölvállaltam egy másik pártformáció listavezetését, illetve miniszerelnök-jelöltségét.
    Az MSZP értékrendjére vonatkozó kérdésre válaszolva a politikus kifejtette, hogy jelenleg nehéz megfogalmazni, hogy milyen értékeket követnek a szocialisták, akiknek mind az emberi viszonylatokban, mind a nemzeti kérdések kezelésében elfogadhatatlanok a megnyilvánulásaik.
    Bántónak nevezte a tényt, hogy a szocialista párt vezetői a nemzetpolitikában és külpolitikában egyaránt "rossz irányba mentek el", arra is utalt, hogy a létező szocializmus idejében sem tartotta jónak, ha a kevésbé képzettek irányították a képzetteket.
    A történelmi egyházakhoz intézett támadást szintén bírálta Szűrös Mátyás, kifejtette, hogy a történelmi egyházak a legnehezebb időkben is tartást és erkölcsi támogatást adtak a nemzetnek.
    Az Új Baloldallal kapcsolatban kijelentette: egy öt hónapja alakult pártról van szó, amellyel kapcsolatosan reálisan kell gondolkodnunk. Napvilágot látott felmérések a választási eredmények tekintetében 2%-ot adnak a pártnak; Előfordulhat az, hogy egyéni választókerületből egy-két képviselője bejut a parlamentbe, ez óriási eredmény lenne - jelentette ki a baloldali politikus, aki elmondta, hogy a párt ismertsége 60 százalékos - amit jónak értékelt. Ha nem kerülnek be a parlamentbe, akkor az építkezést tovább folytatják, jelentette ki az Új Baloldal szociáldemokrácia iránt elkötelezett listavezető politikusa.

Balogh



2002. március 13., szerda 20:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület