CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Művészeti Ösztöndíjasok Soproni Estje
 
    Aki az ifjú művészeknek lehetőséget ad, az a jövőre gondol. Reméljük, hogy nem is olyan messze van az a világ, amikor mindennapos gyakorlattá válik az, hogy a pénzvilág képviselői klasszikus Maecenasként támogatják majd a pályakezdő tehetségeket - hangzott el a soproni B. W. Pannonia Med Hotel Európa-termében a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala szervezésében megrendezett Művészeti Ösztöndíjasok Soproni Estjén.


Rockenbauer Zoltán miniszter és Szájer József országgyűlési képviselő az ünnepi esten

    Az esten résztvett Rockenbauer Zoltán a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere, dr. Szájer József Sopron város országgyűlési képviselője, dr. Gimesi Szabolcs Sopron Megyei Jogú Város polgármestere.

    Ebben az évben immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Művészeti Ösztöndíjasok Fesztiválja, mely mintegy két hét alatt valamennyi támogatásban részesített művésznek fórumot biztosít a nyilvánosság előtti beszámolásra. Kiállítások, felolvasóestek, koncertek várják mindazokat, akik kíváncsiak mire használták az elmúlt évben tehetségüket és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának jelentős anyagi támogatását az ösztöndíjasok.

    Új eleme a programnak, hogy a budapesti beszámolók mellett Debrecenben és Sopronban is láthattak-hallhattak az érdeklődők a művészeti ösztöndíjban részesülő fiatal művészek közül néhányat, nevezetesen Jávorkai Sándor hegedűművészt, Jávorkai Adám gordonkaművészt, Jónás Krisztina énekművészt, Réti Balázs zongoraművészt, kik mindnyájan Fischer Annie ösztöndíjasok, valamint Bács Ferenc Jászai-díjas színművész tolmácsolásában megismerhetnek Szabó T. Anna és Müllner András Móricz Zsigmond ösztöndíjasok írásaival, nem utolsó sorban pedig megtekinthették a Kozma Lajos ösztöndíjas Gyulai Natália ruhatervező iparművész alkotásait.

    A kulturális tárca hosszú évtizedek óta támogatja ösztöndíjakkal a fiatal művészeket, melyek közül legrégebbi az 1955-ben a képzőművészek számára létrehozott Derkovits Gyula ösztöndíj, a legfrissebbek pedig a csupán 1998 óta létező, a zenei elő-adóművészeket segítő Fischer Annie, a táncművészeket segítő Fülöp Viktor és a drámaírók indulását szolgáló Örkény István ösztöndíj. De van ösztöndíja a fotóművészeknek Pécsi Józsefről elnevezve, a műkritikusoknak Kállai Ernőről, az íróknak Móricz Zsigmondról, a zenei alkotóknak Kodály Zoltánról, az iparművészeknek Kozma Lajosról, de még az ipari formatervezőkre is gondolt a fentieket is finanszírozó Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, őket a Moholy-Nagy László ösztöndíj segíti a pályán való indulásban. Éppen ez az ösztöndíj a bölcs összefogás példája, hiszen alapítói az akkori Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium, az Ipari Minisztérium és a Művelődésügyi Minisztérium voltak, s noha azóta ezen minisztériumokat, valamint a pályáztatást végző intézményeket többször is átszervezték, az ösztöndíj fennmaradt. Jelenleg a pályázatot a Magyar Szabadalmi Hivatal kezeli.

    Az, hogy ezek az ösztöndíjak mind léteznek, jelzés értékű, hiszen az értéket, a fiatal művészek pályán maradását minden struktúra elemi érdekének tudja, csakúgy mint azt, hogy ezért bizony tenni - jobban mondva adni kell. Ezekben a támogatási formákban közös, hogy valamennyit a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere által felkért, tekintélyes szakemberekből álló kuratórium ítéli oda. Egy-egy pályázó legfeljebb három évig részesülhet ösztöndíjban, melyre fiatal művészek pályázhatnak. Persze az, hogy ki számít fiatalnak, már eleve nagyon szubjektív értékítélet dolga, melyhez még járul a művészeti ág, vagy a műfaj sajátossága, így például a táncművészeknél a felső kor-határ 26 év, míg a drámaíróknál 40.

    A  február 25 és március 10 között megrendezésre kerülő Művészeti Ösztöndíjasok Fesztiválja támogatói: NKÖM, a Nemzeti Kulturális Alapprogram; társrendezői: Hungarofest Nemzeti rendezvényszervező Kht., Interart fesztiválközpont Kht.

P.T.-T.É.



2002. március 11., hétfő 00:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület