CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Soproni beszélgetés Dr. Bölcskei Gusztáv püspökkel

A soproni Kálvin Kör vendége volt dr. Bölcskei Gusztáv püspök a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

- Püspök Úr, mi tette szükségessé a Választási Körlevél kiadását?
- A Választási Körlevél gyakorlatilag hagyomány, hiszen ezt minden választás előtt kiadtuk. Igényelték és várták ezt a gyülekezeteink, úgy gondoljuk, hogy ez az a fajta politikai felelősségvállalás, ami az egyháznak nemcsak joga, hanem kötelessége is, hiszen itt rólunk van szó, nem csak mint egyházról, hanem annak olyan tagjairól is, akiknek nem mindegy, hogy a politika milyen irányba mozdul.


Mi tudjuk azt, hogy a politika nem üdvösség és kárhozat kérdése, de különbséget tudunk tenni jobb és kevésbé jó között. Éppen ezért, a körlevélben olyan szempontokra hívtuk fel a gyülekezeti tagjaink figyelmét, amelyeket mérlegelve ők maguk hozhatják meg – a református egyház által évszázadokon át fontosnak tartott értékekkel is megegyező, támogatandó irányvonallal kapcsolatos – döntést.
    Ugyanakkor híveink tudatában kell hogy legyenek a választás fontosságának; éppen ezért bíztatunk mindenkit, hogy vegyen részt a szavazásban, ne engedje magát sem megfélemlíteni, sem belehajszolni abba a csapdába, hogy egy eldurvult kampányban az indulatai vezéreljék. Azt gondolom, hogy ezzel tartoztunk az egyháztagjainknak.

- Egyház közéleti szerepvállalása és a lelkész politikai szerepvállalása közötti döntő különbségről is szó esett a Kálvin Kör rendezvényén
- Az egyház a maga megválasztott testületei által gyakorolja a politikai és közéleti felelősségét, ugyanakkor ha valaki egy adott párt politikai színeiben állampolgári jogaival élve politikai párt képviselője akar lenni, abban az esetben ő nem a református egyház képviselője. Ezt a kettőt mindenképpen meg kell különböztetni, egyébként a világ számos más református egyháznak is hasonló a gyakorlata: például a Skót Református Egyházban ha valaki képviselőnek jelölteti magát, már a jelölése pillanatában le kell mondania lelkészi hivatásának gyakorlásáról, címéről, ennek minden következményével. Ő a választáson nem református lelkészként indul. Ezt a Magyar Református Egyházon és társadalom számára is világossá kellett tenni és erre most érett meg az idő.

- A püspöki székből hogyan milyennek látja Ön a nyugat-dunántúli reformátusok helyzetét?
- A Nyugat-Dunántúl református gyülekezetei többnyire abban a speciális helyzetben vannak, hogy szórvány-létben, kisebbségben, kis közösségekben kell megőrizniük értékeiket, református sajátosságaikat. Én úgy látom, hogy nagyon sok erőfeszítést tesznek a gyülekezetek, hogy megmaradjanak, és hogy olyan színfoltjai maradjanak, egyrészt a magyar reformátusságnak, másrészt a magyar keresztyénségnek, amelyet szükséges megőrizni, ápolni és átadni.

- Ehhez fiatalokra is szüksége van a gyülekezeteknek
- Minden híreszteléssel ellenében, amire a fiatalok vágynak, az egyfajta őszinteség, egy olyan légkör, amelyben őket komolyan veszik. Abban a gyülekezetben, amelyben a fiatalokat komolyan veszik, ahol rájuk feladatokat bíznak, ahol elfogadják az ő sajátos dolgaikat, ott van fiatalság. Az egyház nem csak a fiataloké, vagy csak az időseké. Bizalommal kell a fiatalokat kezelni, úgy kell őhozzájuk közeledni, hogy hiteles legyen a felnőtt, vagy az idősebb egyháztag részéről az igazság és hit felé vezető út megmutatása, amelyről ő maga már meggyőződött.

***

Választási körlevél a Magyarországi Református Egyház tagjai részére
                                                                    
  „Nem félelemnek lelkét adott nekünk az Isten, hanem erőnek, szeretetnek és józanságnak lelkét.”
                                                                                              (2 Timótheus 1,7)

 Kedves Testvéreink!
 
Hálát adunk Istennek azért, hogy ha nem is gondok nélkül, de szabad, demokratikus, gyarapodó országban élünk.
 Az országgyűlési választások előtt jó tudatosítani, hogy egy-egy négyéves parlamenti ciklustól csodát várni nem lehet, de azt igen, hogy azok akik bizalmat kaptak a vezetésre, minden tőlük telhetőt tegyenek meg a közjó érdekében.
A politikust vagy pártot nem az minősíti, hogy ellenzékiként mit követel, az sem, hogy a választások előtt mit ígér, hanem kizárólag az, hogy mit valósít meg ígéreteiből akkor, amikor lehetőséget kap az ország irányítására.
 Az áprilisi országgyűlési választással kapcsolatban a következőket kérjük/javasoljuk:

1. Környezetükben ne engedjék eldurvulni a választási küzdelmet. Ne tekintsék a más véleményen levőket, a más párthoz tartozókat ellenségnek! Ne rágalmakkal, hanem érvekkel próbáljanak hatni egymásra!

2. Igyekezzenek minél jobban megismerni a különböző pártprogramokat és összevetni azokat személyes tapasztalataikkal! Ne higgyenek rágalmaknak, álhíreknek, felelőtlen ígéreteknek, meglévő dolgokat követelőknek!

3. Bár fontos egy-egy országgyűlési képviselő személyi alkalmassága is, még fontosabb az, hogy melyik pártot képviseli. Ugyanis a győztes párt és szövetségesei fogják az országot vezetni a következő négy évben.

4. Feltétlenül menjenek el szavazni, mindkét vasárnapon, tehát április 7-én és 21-én is, valamint erre kérjék a távolmaradni akarókat és a bizonytalankodókat is, mert különben mások döntenek helyettünk. Esetleg másként, mint ahogy mi szeretnénk, illetve ahogy azt mindnyájunk érdeke kívánná.

5. Tudatában vagyunk annak, hogy ezen a választáson nagy a tét, nagy erők feszülnek egymásnak. Ne hagyják magukat senkitől sem megfélemlíteni. „A teljes szeretet kiűzi a félelmet” (1 János 4,18)

6. Olyan pártokat támogassanak szavazataikkal, amelyek a gyakorlatban is bizonyították már, hogy 
– egyszerre tudnak figyelni a család kis közösségétől az egész magyarságon keresztül az európaiságra is,
– fontosak számukra az egyházunk által is képviselt keresztyén-nemzeti értékek,
– komoly esélyük van arra, hogy elérjék a Parlamentbe kerüléshez szükséges 5%-nyi szavazatot.
 
Szentháromság Istenünk adjon bölcsességet mindnyájunknak a helyes döntéshez.
                  
Testvéri üdvözlettel:

       

dr. Kálmán Attila 
főgondnok,
     a Zsinat világi elnöke
dr. Bölcskei  Gusztáv   
püspök,
   a Zsinat lelkészi elnöke
 Budapest, 2002. február 20.
 

U.i.: Kérjük ezt a körlevelet legalább egy alkalommal felolvasni vasárnapi istentisztelet után vagy egyéb közösségi alkalmon és kifüggeszteni a hirdetőtáblára. Tetszés szerinti módon és példányban sokszorosítható, de csak teljes terjedelmében.


 



2002. március 06., szerda 18:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület