CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Püspök-vendégek a Kálvin Körben

    A Soproni Kálvin Kör meghívottjaként a soproni Deák téri református templomban a Református Egyház jelenlegi helyzetéről tartott előadást dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, dr. Kálmán Attila a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke, és dr. Márkus Mihály a Dunántúli Egyházkerület püspöke.
    Jeremiás könyve 42-43. részének alapján dr. Márkus Mihály tartott áhítatot. Aktuális helyzetünkre jellemző történet a Jeremiás korabeli, amelyet a történelem távlatából szemlélve nem nehéz megértenünk. Viszont a jelen kérdése a mai társadalom számára ugyanolyan nehéz, mint a többezer évvel ezelőtti: választás előtt állunk: mi az, amit Isten szerint és megmaradásunk érdekében cselekednünk kell? Felismerjük-e, megértjük-e és ha igen azt tesszük-e?


Sümeghy József nyugalmazott evangélikus lelkész és Bölcskei Gusztáv református püspök

    A magyarországi és azon belül a dunántúli reformátusság jelenlegi helyzetét elemezte Bölcskey Gusztáv püspök. A népszámlálás részben ismert adataira hivatkozva – 1.600.000-en vallották magukat Magyarországon reformátusnak –hangsúlyozta, hogy a megkérdezettek közül többen jelölték meg vallási hovatartozásukat, mint ahányan megnevezték a munkahelyüket A püspök szerint mindebből két fontos – egy pozitív és egy negatív – előjelű következtetés vonható le: egyrészt, az hogy manapság bárki szabadon, félelem és következmények nélkül megvallhatja hitét, másrészt a templomokban, a református egyház munkájában és feladatai körül mégsem látni másfélmillió református hívő embert.
    Az ismert számadatok tükrében az is elmondható, hogy a többi kelet-európai szocialista-tömb egykori országaihoz viszonyítva, a magyarországi népszámlálás református vonatkozású eredményei meglepően nagy számoknak mondhatók. S hogy nyugat fele jövet a reformátusok száma csökken, az nyilván annak tudható be, hogy, mint a püspök mondta " az egyháztörténelmet nem lehet az életből kiiktatni". A számadatok átrendeződést is tükröznek: csökkent a falvak lakossága, ahol a gyülekezet fenntartása mindinkább nehezen hordozható teherré válik. A Magyar Református Egyház Zsinatának munkáját értékelve Bölcskei Gusztáv szerint a Zsinaton belül ugyan léteznek – különböző személyek és érdekek közötti – ütközések, a gond mégis az, hogy a Zsinat ezeket nem tudta jól és érthetően elmondani, amelyeket azután többször rossz és hamis beállításban tálalt a sajtó. Az egyházi vezető személyek átvilágításával kapcsolatban kifejtette: a Zsinat az önkéntes átvilágítás lehetőségét tudomásul véve, nem teszi azt kötelezővé. A lelkészek politikai szerepvállalása kérdésében elmondta, hogy miután a politikai életben pártok delegáltjai vesznek részt, a református egyház nem tartja megengedhetőnek, azt, hogy politikai tevékenységet kifejtő lelkészei az református egyházzal legyenek azonosíthatók, úgy hogy parlamenti munkájukat nem a református egyház, hanem egy politikai párt képviseletében teszik.
    A reformátusság helyzetének megítélése attól függ, hogy azt mihez – saját múltunkhoz, más felekezetek vagy a határon túli reformátusok helyzetéhez – viszonyítjuk - fejtette ki Kálmán Attila világi elnök, akinek véleménye, hogy a leghelyesebb, ha saját lehetőségeinek tükrében értékeli jelenlegi helyzetét a Magyar Református Egyház.


Kálmán Attila a MRE Zsinatának világi elnöke

    Kálmán Attila az egyház elmúlt tizenkét évét a nagy lehetőségek, a nagy eredmények és a nagy mulasztások időszakának nevezte.
    Templomépítésekről, iskolákról, a misszió működéséről jó beszámolókat lehet írni, mert sok eredmény született, viszont az elvégzett munka töredéke annak, amit el kellett volna végezni és a református egyháznak csupán az emberek töredékét sikerült elérnie. Összetett megoldandó problémák sorozatát sorolta az elnök: az abortusz kérdésében való állásfoglalást, a belső konfliktusok rendezését, templombajárók száma (az egyháztagok 10-12 százaléka jár rendszeresen templomba), megkereszteltek és hittanosok száma közötti összefüggést.
- Ha az elvégzett munka minőségét és a tömegbázisát vesszük figyelembe, nem lehetünk elégedettek - jelentette ki Kálmán Attila, aki azon a véleményen van, hogy a vezető lelkészek átvilágítását kötelezővé kellene tenni.
- Fontos az értelmiség, de nem csak őket, hanem a kevésbé képzetteket is meg kellene az egyháznak szólítania, a református hitben élőknek pedig a naponkénti bibliaolvasás és imádkozás is életük szerves része kell, hogy legyen. Kálmán Attila bírálta az egyházfenntartói járulék fizetésére irányuló hajlandóságot, szólt a korkövetelményeknek megfelelő szintű diakónia szükségességéről, a hitoktatói díjak alacsony mértékéről.
    A jelen helyzetelemzéséből következő jövőbeni feladatok nem kevesek. A múlt tanulsága egyértelmű: Azok a gyülekezetek, akik arra törekedtek, hogy fent tudjanak maradni, szétestek; azok pedig, akik azt nézték, hogy hol van szükség a szolgálatra, munkára - fennmaradtak. Az emberek után kell menni, őket meg kell keresni, és meg kell őket szólítani.
    A Magyar Református Egyház egyetlen feladat előtt áll: döntenie kell Jézus Krisztus mellett, ha ezt megtette, akkor mindent megtett, ha ezt nem, akkor semmit sem - foglalta össze mondanivalójának lényegét Kálmán Attila a Zsinat világi elnöke.



2002. március 06., szerda 16:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület