CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Jézus kegyelme az örök élet forrása

Jézus Isten ajándékairól leginkább példabeszédekben szólt, hogy megérthessük. A mai evangéliumban Jézus Isten kegyelméről, mint élő vízről tanít. Tudjuk, hogy minden élethez vízre van szükség. Ha van elég nedvesség, akkor észre sem vesszük, de ha hiányzik, akkor mindent megteszünk érte. Amennyire a mindennapi életben szükségünk van az éltető vízre, hasonlóképp szükségünk van Isten éltető kegyelmére.
Szent Pál apostol leveléből olvastuk: Isten azzal bizonyította szeretetét, hogy Jézus Krisztus meghalt értünk, amikor még bűnösök voltunk. Jézus szeretetét az emberek naponta megtapasztalhatták, bármerre ment, gyógyította a betegeket. Még inkább megtapasztalhatták szeretetét a bűnösök, akiknek Jézus a lelkét gyógyította meg. A farizeusok szóba sem álltak a nyilvános bűnösökkel, de még a szamaritánusokkal sem. Jézus nem személyválogató, kinyilvánította való szeretetét a bűnösök iránt is, nem mintha bárki is megérdemelné kegyelmét, hanem azért, hogy általa jobbá tegyen minket.
Jézus azért jött, hogy örök életet adjon nekünk, azért jött, hogy a bűnösöket megtérésre hívja, mert amint mondta, nem az egészséges embernek kell az orvos, hanem a betegnek. Megtapasztalta Jézus irgalmas szeretetét nemcsak a szamariai asszony, hanem sokan mások is: Máté (Lévi), Zakeus, Mária Magdolna… a jobb lator, és végül mi is megtapasztalhatjuk napról napra. Igen, mert nála nélkül, irgalmas szeretete nélkül egyikünk sem üdvözülhet. Az örök életet adó víz az Isten kegyelme, irgalmas szeretete, amellyel megbocsát nekünk, gyermekévé fogad és meghív örök országába.
Jézus ezt a kegyelmet kínálja mindnyájunknak. Sokan vannak, akik nem élnek kegyelmével, akiknek az életéből hiányzik valami, csak éppen azt nem tudják, mi hiányzik nekik: az Isten szeretete. Amikor a szamariai asszony felismerte, hogy Jézus a megváltó, elhíresztelte mindenkinek. Nekünk is hasonló hivatásunk van: fel kell ismernünk, hogy csak Jézus által boldogulhatunk, csak ő ad megoldást életünk kérdéseire, egyedül ő tud megszabadítani bűneinktől, ő üdvözíthet minket. Ha elfogadjuk irgalmas szeretetét, megtérünk és elvégezzük szentgyónásunkat, akkor mi is megtapasztalhatjuk szeretetének örömét, és életünkkel fogjuk hirdetni: Jézus a világ egyetlen megváltója, üdvözítője.

Nagyböjt van, vizsgáljuk meg magunkat, hogyan élünk Isten bűnbocsátó szeretetével, szomjazunk-e az élő vízre, az ő kegyelmére? Nyissuk meg előtte szívünket, hogy töltsön el minket kegyelmével. Akik esetleg már hosszabb ideje nem gyóntak, akik nem járulnak szentáldozáshoz, fontolják meg, hogy Jézus őket is hívja, ne féljenek tőle. A megtérés, a bűnbánat és az imádság által újuljunk meg irgalmas szeretetében, hogy részünk legyen a húsvéti feltámadás örömében.

Dr. Rédly Elemér
városplébános



2002. március 03., vasárnap 22:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület