CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Keresztény Nők Ökumenikus Világimanapja
“A Megbékélés útján”
(2 Kor. 5, 18-20)
 

    Nők Ökumenikus Világimanapján – pénteken, március 1-én  16.30 órakor – Sopron keresztény asszonyai ezúttal a Református Egyházközség Deák tér 2. szám alatti gyülekezeti termében találkoznak majd, azért, hogy a világ több százezer asszonyával együtt, közösen imádkozzanak.
A rendezvénynek – az ökumenikus összefogás szép hagyományát megteremtve –a tavaly a soproni evangélikus egyház adott otthont, jövőben pedig a tervek szerint a római katolikus asszonyok várják az imanap résztvevőit.
A rendezvényen, amelyre mindenkit szeretettel várnak,  Romániát és Erdélyt vetített képeken is bemutatják majd a résztvevőknek.

    1887-ben az Amerikai Egyesült Államokból indult a mára már egész világot átfogó mozgalom, amelyhez hazánk több mint tíz éve csatlakozott. Százhetven ország keresztény asszonyai a közös imádság erejével küzdenek minden évben más-más ország népének a hitben és a nehézségek közötti megmaradásáért, a felemelkedéséért. A mozgalom célja: Informáltan imádkozni - imádkozva cselekedni! A különböző tradíciókat és vallásokat összefűző Nők Ökumenikus Világimanapjának időpontja minden év márciusának első pénteke, amelyre az egységes istentiszteleti alkalom anyagát – ennek része az érintett ország bemutatkozása és az imanap témája – mindig más ország készíti elő. 1998 Madagaszkár, 1999 Venezuela, 2000 Indonézia, 2001 Szamoa után 2002-ben a szomszédos Románia kapta meg a bemutatkozás lehetőségét. Az erre az alkalomra a román asszonyok által összeállított programfüzetből megismerhetjük az ország legaggasztóbb és legsürgősebben orvosolandó problémáinak sokaságát: a hatalmas méretű munkanélküliséget, az utcán felnövő, otthontalan gyerekek életét, a környezetszennyezést.
    Romániát keresztény országként tartják számon, hiszen a 22 milliós lakosság 99%-a keresztény. Kilencezer zsidó és 56 ezer mohamedán vallású mellett a legnagyobb romániai egyház az ortodox, amelyhez a lakosság 86,6 százaléka tartozik. Körülbelül kétszázezeren vallják magukat görög katolikusnak.
    Ugyanakkor a magyarországi asszonyoknak a kétmillió erdélyi magyar – református, római katolikus, unitárius, evangélikus – sorsa sem lehet közömbös, annál is inkább, hogy a világba szétküldött – "a román szomszéd szemével megszerkesztett" –imanapi programfüzet több, a magyarokat érintő kérdésben "kiegészítésre", "pontosításra" szorul.
    Még egy okkal több arra, hogy román asszonytestvéreinkkel és asszonytestvéreinkért együtt imádkozzunk. A volt kommunista rendszer magyarellenessége köztudott és közismert, ennek folytatásaként különböző társadalmi rétegek és szerveződések saját érdekei szerint tartják még mindig az alulinformáltság állapotában a tömegkommunikáció eszközével igen jól manipulálható többséget és ez, valamint a történelemhamisítás állam által is elfogadott és gyakorolt ténye még mindig rányomja az erdélyi román-magyar együttélésre a bélyegét. A kiadott brosúrában említésre sem kerül, például a tény, hogy elsőként Európában Erdélyben született meg az a törvény, amely a többféle hitvalláshoz tartozó egyházaknak teljes egyenrangúságot biztosított, sem az, hogy jelenleg az eleven, többszáz gyülekezetében munkálkodó református egyház iskolákat, öregotthonokat, árvaházakat tart fenn. Az erdélyi magyarság körében a legelterjettebb a református vallás. Az egyház Erdélyben mindig is nyelv- és nemzetmegtartó szerepet töltött be, a legszentebb - az Ige hirdetése – mellett. Irodalomtanárok, történelemtanárok, orvosok, gyógyszerészek, népművészeti kultúrkincs továbbadói is voltak mindig a lelkészek papok, akik sokszor több szórvány lelkészeként kilométereket jártak be egy-egy istentiszteletet megtartani, egy-egy beteget meglátogatni. A 460 református nőszövetség mellett – amelynek utcagyerekek között végzett missziója kiemelkedő – öregotthonokat és árvaházakat működtet a református egyház.
De nem esik szó a kiadványban az erdélyi római katolikusokról sem. Csíksomlyó nem, de Nagyszeben okán egy ortodox templom szerepel a diákon, viszont a keresztény ökumenikus imanap kapcsán bemutatott országról szólva a szerkesztő mindenképpen megemlíti Drakulát...
  Egészen a reformáció koráig, nagy múltra visszatekintő unitárius egyházról sem esik szó, pedig ez utóbbinak nemzetmegtartó szerepe - humanista irányultságánál fogva is – hasonlóan erős a reformátuséval. Az evangélikus egyház két püspökségben él. A lelkészek képzése közös református-evangélikus teológián történik.
    Az imanapi "hivatalos" füzetben kiadottnál sokkal árnyaltabb tehát a helyzet. Mindezek ellenére hisszük és tudjuk, hogy a Világimanapon világszerte elhangzó imák oda hatnak, ahol helyük van, hiszen aki a szíveket vizsgálja az Úr az. A megbékélésért szólnak az imanapi imák és mindezekkel együtt szóljanak Sopronban is a megbékélésről, azzal együtt, hogy igaz keresztény hittel és szeretettel az igazságot kell kimondani. A nemzetek közötti megbékélést a nemzetnek önmagával való megbékéléssel kell kezdenie, ezért is lehet imádkozni. A 2002 világimanapi perselypénzt a világimanap szervezői döntése szerint a romániai utcagyerekek sorsának javítása érdekében végzett munkának a megsegítésére fordítja az egyház, akiknek sorsáért, életéért a 2002. Világimanap résztvevői szintén imára kulcsolják kezüket.



2002. február 27., szerda 21:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület