CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kiszolgáltatva egymásnak
A betegek világnapján

A betegek világnapja ritka kivétel, telitalálat ünnepelni szerető világunkban.

Egyrészről figyelemfelkeltés, melyet sokan szükségesnek tartanak. Nyilván azok gondolnak erre, akik valamilyen formában már megtapasztalták a fogyasztói társadalom alapelvének "kicsúfolását", a tényt, hogy valami "mer" nem egészséges, tökéletes, mindent-fogyasztó és örök életű lenni. Hogy betegek vagyunk, szenvedünk, és a nem is távoli jövőben, de semiképpen nem szándékaink szerint, meghalunk.
A nap és ami ennél sokkalta fontosabb, az állapot megélésére csak kivételes empátiával, beleérzőképességgel rendelkező egészségesek (mondják, hogy nincsenek egészségesek, csak rosszul megvizsgált betegek), vagy azok képesek, akik maguk is ebben a cipőben járnak-jártak.
Az elvek tárgyalása sokakat nem érdekel, pedig néhány szellemi érv szükséges ahhoz, hogy egyáltalán lehessen betegnek lenni, érdemes legyen szenvedni. Mindenekelőtt annak gondolata, hogy a másik félben - a rokonoktól az ápolón keresztül az orvosig - együttérző, értünk tenni akaró társra találunk, és nem a kiszolgáltatottság esetlegessége érvényesül találkozásunkban.
Alapvető emberi kapcsolat minőség tehát az, amit felvet az ünnep, melynek ugyanúgy kell(ene) megvalósulni minden más találkozásban, mint ahogyan - kiélezett formában - betegségünk ideje alatt tapasztaljuk. Nyilván itt a legfeltűnőbb, legérzékenyebben ez érint mindnyájunkat. Érzékenyen tapasztaljuk anyagi feltételekben, gyógyszerekben, de érint elanyagiasodott kapcsolatunk egyéb dimenzióiban is.
Van azonban egy másik aspektusa is a betegségnek és a szenvedésnek, mely voltaképpen titok előttünk, s csak néha lebben fel előle és csak kis időre a fátyol. Mit fátyol, vasbeton támfal, melyet hamis ideológiából, a sérthetetlenség mítoszának gránitköveiből építünk magunk köré.
Nemcsak egymásra utaltságunk tényét vagyunk ugyanis hajlandók elfeledni, de létünk esetlegességét, bizonyos esetekben befolyásolhatatlanságát, a szenvedés titkának megfejtését is azon témák közé soroljuk, melyeket szinte akarattal söprünk a "szőnyeg", tudatos létünk megélt viszonylatai alá.
Már filozófiai kérdéskört, a lét értelmezésének témakörét feszegeti ugyanis mindannak értelmezése, mely még a legnagyobb jóindulat és a legmodernebb tudomány teljes alkalmazása mellett is jelentkező terhet ró gondolkodásunkra. A betegek ünnepén pedig erre is kell gondolnunk, hogy az elkerülhetetlen megjelenését életünkben be merjük-e sorolni a világnap, ha úgy tetszik, az ünnep fogalomkörébe. Milyen meggondolás alapján tudjuk mások, sajátjaink vagy éppen a magunk világnapot érintő állapotait és végső kimenetelét értelmezni, belehelyezni a világ egészébe. Hogyan tudjuk a kiszolgáltatottságot szeretettel, igényeink non plus ultrájával felcserélni itt, az anyagi világ egymásrahatásában és létünk egészét tekintve.
- DI -



2002. február 10., vasárnap 10:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület