CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Ragadós, mint a ...

...lepra. Igen, bármennyire is "maradinak" tűnik az emlékeztetés - sajnos -, mindenképpen aktuális. Már az is kérdéses a lepra világnapján, január 30-án, hogy a lepra Sopronnal kapcsolatos emlékei közül, például, minden feldolgozásra került-e már.
Kevesen, nagyon kevesen tudnak közvetlenül és tudatosan arról, hogy a világból a lepra még nem eradikálódott, vagyis nem sikerült a Földet lepra-mentessé tenni.
Ma is vannak lepra-táborok, elkülönített és keserves szenvedésre ítélt csoportjai a betegeknek, akik csak részben kapnak a hosszadalmas kezelésből, akik rászorulnának keresztviselésükben mindannyiunkra.
Néhányan kötnek kötszert, takarót, és elküldik-küldetik a megfelelő címre. S ha megérkezik, talán joggal gondolják a gettó lakóiból némelyek: "vannak még, akik gondolnak ránk".
A lepra alatt azonban, jelentős vonatkozás-kiterjesztésben, sok gyógyítatlan betegségét is értjük mai világunknak. A lepra - ilyen, átvitt módon - mindig valamilyen hosszan lappangó, tömeges méretű testi-lelki elhajlást jelentett beszédünkben, mely "ragad" egyik emberre a másikról, sokszor olyan méreteket öltve, hogy ma már bizony ember legyen a meggyőződésében, aki ki meri mondani, hogy a gettón belül vagy kívül vannak-e a Gauss-görbével, átlaggal, százalékokkal és standard deviációkkal manipuláló statisztikusok által megjelöltek.
A testi és szellemi lepra ugyanis csak lefolyásában azonos; megítélésében igencsak különbözik a társadalom. Amennyire szeretnénk visszahozni a közösségbe a testrészüket is már elvesztő, csonka embermaradványokat, akik saját hibájukon kívül, a szociális érintettség vagy érzékenység stigmáján túl sebeket viselnek vagy fognak viselni, úgy szeretnénk a közösség értékes tagjaivá visszafogadni a szellemi gettók fertőzöttjeit. Amíg azonban a lepra gyógyulásának már az Ószövetségben írásos bizonyítékait joggal keressük a baktériumfertőzöttek között, úgy a másik csoport kaput bezáróival jórészt tehetetlen a benevolens intaktak százalékosan kétségeket keltően kicsiny csoportja.
Jó, ha a lepra napján mindkét betegcsoport eszünkbe jut, annál inkább, mert amíg a "hóval" fedettek kötelesek voltak magukról ezt mindenkivel tudatni, addig a szellemi fedettség még szabadon jár és terjeszthető a gyanútlanok között.
S ami a legfeltűnőbb, a két csoport között "átjárás" van: csak a betegséget elfogadók és azt a maguk módján gyógyítók-enyhítők közül várhatjuk azokat, akik a szellemi lepramentes túlélő-szigeteket jelentik fertőzött világunkban.
- DI -



2002. január 30., szerda 19:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület