CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Pálfordulás

A rendszerváltozás első éveiben komoly, már-már vérre menő viták dúltak pálok és "még-pálabbak" között: vajon ki is járt a damaszkuszi kapu közelében. Már többször emlegettük neves írónk szellemes mondását akkoriban, aki a Damaszkuszba vezető út zsúfoltságáról beszélt.
Az ideálok immár szabad megvalósíthatóságában bíztunk sokan, és abban reménykedtünk, hogy valóban pálok fognak közöttünk járni, és immár közel az ideális ország megvalósítása éppen e kicsiny medencében.
Azóta változtak az idők és a viták is elhalkultak. Nem divat immár Pálnak lenni. Sokan nagyon is jól érzik magukat régi, jól bevált saul-bőrükben. Rájöttek, hogy ezért nagyon kevesek szemében válnak érdemben kevesebbé. Megízlelték a sátorkészítés ekvivalens munkáját és köszönik, de nem kérnek belőle.
Különösen nem szeretnének vértanúkká válni, s erre mindenki megtalálni véli a maga jól mutató, kicsiny okát. Nem féltékeny senki a másik munkájára, csupán a jövedelmére. A társadalom egyik fele jól érzi magát úgy, ahogyan van: felbecsülte a saját képességeit, és kevés munkával a jobban jövedelmező, már annyit kritizált, kétes utat választotta, a másik fele pedig fél attól, hogy próbára tegye a többieket: vajon valóban olyan keveset ér-e az ő verítéke?
Közben jó párszor szélkakassá váltak inkább az ál-saulok, követték az irányváltozást. Jól megideologizált változatosságot biztosítottak mindnyájunk számára, és máig sem találták meg az archimedeszi pontot a szellemiek szilárdságához. Közben pedig minden évben visszatér a Pálfordulás ünnepe, és az összehasonlításból egyre kevesebben kerülnek ki győztesként: fogynak potenciális páljaink.
A Saulusból Paulussá lett gyökeres változás ugyanis az egyén elé kitűzött cél, a környezet csak a következményeit élvezi többé-kevésbé. Azt hiszem, ritka kivételtől eltekintve, ma még inkább az utóbbinál tartunk.
- DI -



2002. január 25., péntek 21:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület