CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Koszorúzási ünnepség Kölcsey Ferenc szobránál

A Deák téri Kölcsey szobornál a Himnusz és a Szózat keretezte a város Kultúra Napi megemlékezését, amelyen Tengerdi Antal alpolgármester mondott ünnepi beszédet.
A Széchenyi István Gimnázium tanulóinak ünnepi műsorát követően a város és a városi kulturális intézmény vezetői, iskolák tanulói, tanárai és soproni polgárok helyezték el a Himnusz költőjének szobránál a  megemlékezés és tisztelet koszorúit.

Tengerdi Antal Sopron alpolgármestere ünnepi beszéde:

    Jeles hónap volt a nemzet életében a 179 évvel ezelőtti január. 1823-ban e hó 1-jén született Petőfi Sándor, és e hó 21-én látta meg a napvilágot Madách Imre. Egy napra rá, január 23-án fejezte be és tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnuszt.

    Egy sokat szenvedett nép hite, vágya, Isten trónusáig felható fohászkodása szólalt meg a versben: “Hozz rá víg esztendőt!” Erkel Ferenc megzenésítésében méltán lett a nemzet imádsága. És méltán született döntés arról 1990-ben – Kölcsey születésének 200. évfordulóján - , hogy a Himnusz elkészültének napja legyen egyszersmind a Magyar Kultúra Napja is.
    Büszkék lehetünk rá, hogy nekünk, soproniaknak – polgáraink áldozatkészségéből – Kölcsey-szobrunk is van; így a Magyar Kultúra Napját a legméltóbb helyen, a Himnusz költőjének szobra előtt ünnepelhetjük.
    Ez nem piros betűs, de nagyon is jelentős ünnepnap elsősorban a humán kultúra fontosságára emlékeztet mai, elszemélytelenedő, technokrata világunkban. Nem a tudományok világraszóló sikereit kérdőjelezi, hanem (miközben büszkén gondol Bolyai Jánosra, Eötvös Lorándra vagy Szentgyörgyi Albertre), arra figyelmeztet, hogy nincs teljes emberi megismerés, nincs teljes értékű emberi személyiség a világ és a haza művészi birtokbavétele nélkül.
    A magyar kultúra sok évszázados kincsesháza – hál Istennek – végtelenül gazdag. A remekművek széles és az örök értékű művek ősi gyökereinkre, megtartó színes skálája szolgálja a lélek nemesedését, ember voltunk kiteljesedését.
    Hagyományainkra, nemzeti tudatunkat megerősítő múltunkra emlékeztetnek bennünket – s eligazító úticsillagaink lehetnek az új magyar jövendő keresésében is.
    Gondoljunk Vörösmarty, Arany és Ady verseire, Jókai, Krúdy és Móricz Zsigmond regényeire, Katona, Madách és Németh László drámáira, Liszt, Bartók és Kodály zeneműveire, Székely Bertalan, Munkácsy és Csontvári képeire, Strobl Alajos, Fadrusz János és Zala György szobraira, Páger Antal, Sinkovits Imre és Latinovits Zoltán feledhetetlen alakításaira – hogy csak a legfontosabb művészeti ágak legkiemelkedőbb képviselői közül említsünk néhányat.

    A nevek hallatán azonnal rádöbbenünk, hogy ezek a művészek éppen azért alkothattak örök emberi értékeket, mert gyökereik a nemzeti televényből táplálkoztak, mert valamennyien patrióták, hazájuk és népük rendíthetetlen hívei voltak.
    A művészetnek – köztük első helyen a Szép Szó művészetének – nemzetmegtartó ereje van. Ez tartott bennünket meg a Himnusz emlegette “vérzivataros” századokban, és ez tart meg ma is. Az anyanyelv lélektől lélekig hatva, erősíti a nemzet identitástudatát, az összetartozás érzését magyar és magyar között – itthon és a nagy világban mindenütt. Ahogy Faludy György írja:

“Jöhetsz reám méreggel, tőrrel, ékkel,
De én itt állok az ikes igékkel…”

És:

Nincs vasvértem, páncélom, mellvasom,
De Berzsenyivel zeng a mellkasom.”

A Magyar Kultúra Napja végső soron a “lenni vagy nem lenni” kérdésével szembesít bennünket. Ezt a szívszorító kérdést már Kosztolányi is feltette, néhány évvel az átkos emlékű Trianon után: “Mondd – de őszintén felelj nekem-: mit akarsz még te, költő, író, művész a XX. században, s főképp mit akarsz itt, minálunk? Egy szegény, eladósodott földmíves nép fia vagy, egy megköpdösött, porig alázott nemzet gyermeke, egy néhány vármegyére csonkított, éhes ország felesleges kenyérpusztítója.”

Kosztolányi máig ható érvénnyel válaszolta meg a “lenni vagy nem lenni” sorsdöntő kérdését: “Hát igenis lenni, lenni: elsősorban embernek és emberiesnek lenni, és jó európainak lenni és jó magyarnak lenni, kétfelé vívó nyugatinak és keletinek, nagyra feszülő, alkotó akaratnak s alázatos munkásnak… Azt a lelket és nyelvet, melyet rövid időre örökbe kaptunk új szellemmel fényezve, csorbíttatlanul át kell adnunk utódainknak.

Ez a küldetésünk – “áldjon vagy verjen sors keze” – ez a mi küldetésünk.
Kissé lehajtani a fejet. De a szívet, azt föl, föl, barátaim.”- hangzott Tengerdi Antal alpolgármester ünnepi beszéde.
 
 



2002. január 22., kedd 17:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület