CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Tisztelet a Kultúrának Sopronban!

    A Magyar Kultúra Napja előestéjén a Széchenyi István Soproni Városi Könyvtár rendezésében a soproni kulturális élet képviselői és nagyrabecsült fogyasztói, soproni költők verseinek és fuvolamuzsika kíséretében jöttek össze ünnepelni. A rendezvényen résztvett Tengerdi Antal Sopron város alpolgármestere és Palotai György a Polgármesteri Hivatal Oktatási és Egészségügyi Irodájának vezetője.


Fodor Gábor fuvolaművész, Németh Éva, Keresztény Richárd és Kövesi György

    Keresztény Richárd a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke köszöntőjében emlékezett Himnuszunk koszorús költőjére, Kölcsey Ferencre, és annak zeneszerzőjére Erkel Ferencre, valamint mindazokra, akik a magyar kultúrát és tudományt ismertté és elismertté tették a nagyvilágban.
    A továbbiakban az ünnepet számvetésre alkalmas pillanatnak találva, a beszédnek tárgya a kultúrának a gazdasági szféra versenyfeltételeihez való igazodása volt. Ez utóbbi következményeként az eladhatóság a szellemi értéknél fontosabbá vált, amely tény következménye, az hogy az egyes intézmények elsőfokú értékmérőjeként jelentkezik az, hogy "az előírt bevételeket milyen arányban tudják teljesíteni".
    "Városunkben hagyományai vannak az önálló, művelődési jellegű civil szervezeteknek...a gondot csak az okozza, hogy az elmúlt 12 év alatt sem sikerült megoldani ezeknek a csoportoknak a támogatását, működési feltételük javítását, illetve biztosítását..."- mondta a SKT elnöke, aki ünnepi beszédében tulajdonképpen a jelenlévők mindegyikéhez – az érintettség valamilyen formáját és szintjét tekintve – célzottan is szólt, hangsúlyozva azt is, hogy a kultúra mellett tisztelet és elismerés illeti a kultúra területén - egyébként nem túl jelentős anyagi elismertségben részesített - dolgozókat.

    Az ünnep alkalmával a Keresztény Richárd a soproni könyvtárnak a Kölcsey-Erkel: Himnusz - a gondolattól a világhírig című kiadványt adományozta, amelyben az eredeti szöveg- és kottamásolatok mellett, 18 nyelven - köztük angolul, arabul, héberül, japánul, olaszol, spanyolul - található meg a Himnusz szövege.
Az ünnepség további részében Németh Éva és Kövesi György versmondók tolmácsolásában - többek között - Kónya Lajos, Bornemissza Endre, Kerék Imre, Bősze Balázs, Sarkady Sándor, Huszár László, Balázsi Péter, Káldy János, Büki Attila verseit és Fodor Gábor fuvolaművész játékát hallgatták meg.



2002. január 21., hétfő 22:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület