CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Búcsú dr. Csapody Istvántól

Sopronban a tegnap kísérték utolsó útjára a 72. éves korában elhunyt dr. Csapody István Széchenyi-díjas botanikust, erdőmérnököt. 
A tudóstól Dr. Kárpáti László, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója búcsúzott a soproni Szent Mihály temetőben:


Tisztelt gyászoló család!
Tisztelt gyászoló közönség!
Drága halottunk, Pista bátyánk!

    A természetvédők, volt munkatársaid nevében búcsúzom Tőled! Azok nevében, akik még ma is, többnyire a meg nem értés légkörében küzdenek teremtett világunk kincseinek megmaradásáért. A földtani képződmények, az erdők, a fák, a virágok, az állatok, a rétek, a nádasok és puszták világában élők nevében szólok, akikkel Te sorsközösséget vállaltál, s amilyen Te magad is voltál.

    1976-ban évfolyamtársaid felkérésére lettél hivatásos természetvédő. 14 éven át, 1990-ben történt nyugállományba vonulásodig, s még azon túl is 5 évig meghatározta életedet a napi munka és küzdelem hazánk természeti értékeinek fennmaradásáért.

    Nem volt előzmény nélkül való e pályára lépésed. Sopron városában, botanikus és erdész körökben pedig országosan is tudott volt természetvédelmi elkötelezettséged. Ifjúkorodtól kezdve több cikket írtál, és sok előadást tartottál a Nyugat-Dunántúl természeti értékeiről, valamint azok megőrzésének feladatairól.

    Hivatásos természetvédőként óriási aktivitással láttál hozzá korábbi terveid megvalósításához. Reggeltől késő estig dolgoztál, végezted a hivatali munkát, s immár a gazda szemével jártad gyönyörű, védendő tájainkat.

    Munkád eredményeképpen jöttek létre az Észak- és Nyugat-Dunántúl természetvédelmét máig meghatározó védett területek; a Sághegyi-, a Hansági-, a Fertő tavi-, a Sopron-hegységbeli, a Kőszegi, az Őrségi, a Szentgyörgyvölgyi-, a Szigetközi-, a Pannonhalmi-, a Gerecsei- és a Vértesi Tájvédelmi Körzetek, s emellett tucatnyi helyi és országos jelentőségű védett terület.

    A védetté nyilvánítások szakmai indoklásának többségét Te készítetted, de nem elégedtél meg a védettséget jelző táblák kihelyezésével, hanem az állandó ellenőrzést, az aktív természetvédelmi munkát, a sérült élőhelyek rekonstruálását szorgalmaztad.

    Segítő kollegáiddal hivatalotok kezdetben a Honvéd utcában, később a Kőfaragó téren volt, míg az Országos Természetvédelmi Hivatal Soproni Felügyelőségeként be nem költöztetek a Károlymagaslati úti, szépen felújított öreg villába, a Kakasos-házba. Alig kezdtétek meg itteni működéseteket, alig készültél el az Észak- és Nyugat-Dunántúl természeti értékeit bemutató kiállítással, megérkezett az utasítás, el kell költöznötök Győrbe, összevontak Benneteket más hivatalokkal, megszűnt a Soproni Felügyelőség…

    Te maradtál. 1978-tól tovább dolgoztál a győri kollegákkal is, s a Kakasos házat a 80-as években szerveződő természetvédelmi és polgári mozgalmak otthonává tetted.

    Részt vettél az öntésmajori Hanság Élővilága kiállítás létrehozásában, botanikai és természetvédelmi szakanyagok készítésében, és tanítottál mindenkit a növények ismeretére, aki a terepen veled volt, legyen az magas rangú politikus, hivatali főnök, természetvédelmi őr, diák vagy pásztorember. Könyvtárnyi tudás, történet, hagyomány és esemény volt a fejedben, amit szókimondó tisztességgel közöltél velünk.

    Az ausztriai szakmai kapcsolatokat Te már akkor kiépítetted, amikor ezt még a hatalmasságok nem nézték jó szemmel, s amikor már szüksége volt rá az országnak, magától értetődően segítettél bárkit. Jórészt a Te kapcsolataidra épült az a munka is, amely során, a Magyar-Osztrák Természetvédelmi Bizottság keretében elkészült a Fertő-Hanság-Neusiedlersee-Seewinkel Nemzeti Parkok tervezete. Több tanulmány készítésében részt vettél a közös nemzeti park létrehozása érdekében, s amikor megalakult, nyugdíjas éveidet áldoztad fel azért, hogy működőképes legyen.

    Ott dolgoztál velünk a Kakasos-házban, ahol a rendszerváltozás után újra a nyugat-dunántúli természetvédelem központja működhetett, részt vettél a természetvédelmi törvény előkészítésében. Ott kattogott öreg írógéped szakadatlanul kis, emeleti szobádban, együtt örültél velünk sikereinknek, s biztattál bennünket, ha megoldhatatlannak véltük feladatainkat.

    A sarródi Kócsagvárba már nem jöttél velünk, de még évekig segítetted munkánkat dolgozataiddal, tanácsaiddal, amit köszönünk Neked.
    Köszönjük a tudást, amit adtál, a szemléletet, amit belénk oltottál, s az igaz magyar emberséget, amit elénk példaként állítottál.
    Pista Bátyánk! Búcsúzunk Tőled! Isten Veled! Nyugodj békében!



2002. január 17., csütörtök 15:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület