CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Sommer Klaus fotói a Cédrus Art Clubban

 Utazás Európában, Fertőmeggyesről Sopronba címmel Sommer Klaus munkáiból nyílott fényképkiállítás nem szokványos - de mindenképpen egyéni hangulatú - kiállítási viszonyok között a soproni Cédrus Art Klubban (Fő tér 6).

    Sommer Klaus 1973-ban született Kismartonban. Gyermekéveit Fertőmeggyesen töltötte. Nagymamájátol, aki egy ideig Sopronban is élt hallotta az első magyar szavakat. Hamarosan Fertőmeggyest már túl kicsinek érezte. 15 évesen a bécsi Hotel Szakiskola diákja lett, amely időszakot egy Amerikában eltöltött iskolaév követett. Az érettségi és  a Bécsi Egyetemen eltöltött két év után a Média és Kulturtudományok szakán Angliában szerezte diplomáját.. Egy Párizsi Fotósiskola elvégzése után tért vissza hazájába.
    Sommer Klaus 1996 és 2000 között, diákévei alatt utazta be Európát Északtól Délig, Kelettől Nyugatig. Ez élete első kiállítása, amely az utazás pillanatait, benyomásait, mindennapi történeteit mutatja be, ahogyan azt egy fotográfus a kamerájával megörökítette.
Sommer Klaus egy éve újságíróként dolgozik a Kurier osztrák napilap burgenlandi szerkesztőségében. Jelenleg Sopronban es Fertőmeggyesen él- írja a fotográfus életének ismertetőjében Palágyi Zsófia.
    A képek nem a különlegeset, hanem az egyszerűt, a mindennapit ragadják meg. Nem nagy világrengető eseményekről tudósítanak és nem szupersztárok magánéletének ellesett pillanatairól szólnak.  Az időben megismételhetetlen pillanat megörökítése, annak egyszeriségének varázsa lelhető fel Sommer Klaus minden egyes fotóján, aki a profi szemével veszi észre fények-árnyak, alakzatok, szituációk megörökítésre érdemes együttállását és megfelelő időben exponál. A megörökített hétköznapok apró mozdulataiban ott húzódik az ezredvégi Európa. Párizs, Nápoly, Belgrád, Budapest, Franciaország és Anglia közötti csatorna, Szentegyháza, Fertőmeggyes és Sopron.
    Dokumentumképek-gondolná az éppen képekhez tartozó újságoldalakból gyártott paszpartokkal társított fotókról az ember. És éppen a napilapok címszavakban, tudósításokban jelentkező, folyamatosan változó, sokszor kíméletlen híreivel való társításukban kerül felszínre mindaz, ami Sommer Klaus képeinek dokumentum-jellegénél jóval túlmutat. Kérdések - közöttük megfelelhetők és örök dilemmáknak megmaradók - történelemről, tájakról, sorsunkról, létünkről, annak alakulásáról és alakíthatóságáról
    A kiállítás még megtekinthető január 10-ig, keddtől-vasárnapig, 10-13 és 14-19 óra között.



2002. január 03., csütörtök 20:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület