CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Hármas könyvbemutató

Három új könyvet jelentetett meg a közelmúltban a soproni Edutech kiadó.


Locsmándi László, Sass László (Edutech Kiadó), ifj. Sarkady Sándor, Sarkady Sándor, Tóth Imre

Molnár József  Készülődés címmel megjelent novelláskötetét Sarkady Sándor költő-műfordító ajánlotta az olvasóknak; több mint 41 évvel ezelőttről idézte fel  a szerző alakját, akinek munkássága előtti poszthumusz tisztelgésnek szánta a kötetet a kiadó.  A kecskeméti születésű Molnár József igazi sopronivá vált, abban, ahogyan élete és tevékenysége összeforrott a várossal.A közeli és gyors sikereket ígérő írói pálya helyett - 1926-ban a Nyugat országos novella-pályázatának nyertese - Molnár József a politikusira tért. A baloldal elkötelezettjeként volt városi pártbizottság első titkára, alpolgármester és 1945-ben megye első nemzetgyűlési képviselője. Molnár József realista indíttatású író volt, aki novelláiban az emberi lét sorsfordító pillanatait örökíti meg. Írói munkássága és rangja Becht Rezső mellé helyezi őt a soproni irodalmi múlt palettáján, könyvének kiadása azért is fontos, mert az elmúlt évtized alatt hasonló értéket képviselő novelláskötet nem jelent meg Sopronban.

Mélyen lírikus alkat, érzékeny költő Locsmándi László, aki rendkívüli rövid versekben rendkívüli sokat tud elmondani, mutatta be a költőt és Téli mese címmel megjelent verseskötetét  Sarkady Sándor. Locsmándi László a közelmúltban megjelent harmadik verseskötetélből olvasott fel.

Schäffer Ármin-ifj. Sarkady Sándor-Tóth Imre Sopron a népszavazás idején (Soproni fotográfiák 1921-1922-ből) könyvével egy igen reprezentatív és hallatlan dokumentum-értékű kiadványt adott a soproni - és természetesen nem csak soproni - olvasó kezébe az Edutech kiadó.
Sopron a népszavazás idején olyan tanulmányokkal kísért fotóalbum, amellyel a kiadó a soproni népszavazás 80. évfordulója előtt kíván tisztelegni azzal, hogy Sopron - s talán az egész ország - életére döntő fontosságú időszakrólküld hiteles korabeli híradást a kötetben közzétett, eddig többségében ismeretlen fotósorazattal. Az igen előkelő kivitelezésű kötethez ifj. Sarkady Sándor a Nyugat-magyarországi felkelés és népszavazás, Tóth Imre A soproni népszavazás utóélete, Kincses Károly Emulzióval bekent papírlapokrór- Schäffer Ármin emlékezete címmel írt tanulmányt.
Schäffer Ármin Ő Kr. Fensége József főherceg udvari fényképésze kitűnő "szemmel" és több mint szakmai ráérzéssel, mondhatjuk kiváló tehetséggel örökítette meg fotóin a soproni népszavazás híres napjait.

Hat hónapot átölelő időszakot jelenít meg a 265 képből álló kollekció 140 oldalas emlékalbumba és öt fejezetbe rendezett töredéke, amelyet az olvasó a nemzeti önbecsülés emlékalbumaként vehet a kezébe.



2001. december 13., csütörtök 09:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület