CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Költők között zenész - zenészek közt költő
Beszélgetés Dinnyés József daltulajdonossal a káptalanházi tízpercben

- Mit jelent az, hogy Ön daltulajdonos?
- Valakiből úgy lehet daltulajdonos, hogy zeneszerző az istenadta, mint jelen esetben én. Dalokat írok és ezeket, amikor úgy gondolom, átadom másoknak. Hivatalosan zeneszerző, előadóművész vagyok, skatulyázott állapotomban sanzonénekes, politizáló dalos. Sajnos az Isten szeretete Magyarországon az elmúlt 50 évben politikai kategóriává vált és még ma is az. Én azért küzdök, hogy a szeretet-parancsolatot elmondhassam. A Szeretet nem jobb- vagy baloldali gondolkodáshoz kötődő és szerencsére én hosszú évtizedeken keresztül az emberek érdekében írtam a dalaimat, mert onnét már csak egy lépés volt az, hogy a szeretet érdekében daloljak. Így vagyok én daltulajdonos ma.

- Csillogó kosztümben, reflektorok fényében is énekelhetne
- Megtehetném, hogy a pénz szolgálatába állítsam a tudásomat, de nem akarom, arra van elég önként jelentkező. Én azokat az embereket keresem, akik segítségre szorulnak. Bár sokszor ezt még ők sem tudják, de bárki életében eljöhet az a nap, amikor a szókincséből azt az egy hiányzó szavat talán éppen abból a versből kapják meg, amit tőlem hallottak. Iskolában választ váró etikai kérdésre, később a munkahelyen a megoldandó problémákra talán emlékezetből előjön a dalaimból hallott válasz, ami segítséget nyújt valakinek. Tehát ez, amit én képviselek egy etikai műfaj. Szoktam mondani a költők között zenész, a zenészek közt költő, mert a szót, magát továbbadni a legfontosabb feladat. Régen a könyvnyomtatás előtt minden költemény a zenével együtt születetett, ezért én ma a verseket bátran megzenésítem, ahogyan én magam ezzel egyidejűleg írok verset és zenét. Felélesztem dallamukkal együtt a 15 század zsoltárait, mai köntösbe bújtatva, hogy Isten igéje a szeretetről, a helytállásról, élvezhető - hogy a másik oldal jelzőjét használjam-, fogyasztható legyen és ezáltal is segítsem a jóakaratú embereket: a tanítókat, tanárokat, lelkészeket, írókat, költőket.
- Hogyan viszonyul az ökumenéhez?
- Miután itt vagyok, így viszonyulok. Hiszen egy katolikus iskolában vagyok, ahol egy evangélikus-katolikus város evangélikus iskolájának van csendesnapja és én mint református itt énekelek. Nekem az ökumené az, hogy Jézus Krisztust tekinthetem megváltómnak. Akik ugyanezen az oldalon állnak, azokat szeretem és azokat, akik még nincsenek itt, azokat az ittlévőkkel együtt várjuk.

- Mi az, amit az előadásainak mai generációnak az Isten szeretetén kívül  feltétlenül el kell juttatniuk?
- A tiszta érthető magyar nyelvet. Az ifjak életében fontos, hogy ne félreértések között éljenek. Nyitottságra, őszinte szívre, és az ezt kifejező szókészletre van szükségük az ifjaknak, hogy ki tudják mondani, azt amit szeretnének, hogy a szüleik, a barátaik pontosan megértsék, őket. Előadásaimnak elsődleges üzenete ezért ez: a tiszta beszéd a fontos, az őszinteség, a szeretet. A második, ami ennek a műfajnak a feladata, az, hogy ne az idegen, hanem a magyar kultúrát mutassa be, annak a rám szabatott részét, vagy azt, amelyik arra alkalmas, hogy én adjam át.
- Piac-szabályozta világunkban hogyan lehet piacot teremteni az értékközpontú gondolkodásnak, műfajoknak?
- Csak a kisközösségek megteremtésével. Ez a csöndesnap például, ahogyan látom az előadótermeket, négy előadást kívánt volna, két nagyobb létszámú helyett négy kisebb csoportot. Kisebb településeken, falvakban az értékátadás még működik, mert ott a közösség továbbra is közösség maradt. A falvak még tudják, hogy kinek mi a problémája és talán azokra még a megoldást is tudják. Városon kisközösségeket kell teremteni, klubokat kell létrehozni, csendes közösségeket, ahol az éneknek és az írott szónak még jelentősége, és  beszélgetésnek - a bennünk tovább élő szavaknak -  hatása van.

Valamikor volt a tett,/abból lett a gyűlölet,/ebből pedig szeretet/s a világnak vége lett.

Olvasóinknak szeretettel ajánljuk Dinnyés József daltulajdonos web-oldalát a www.tvnet.hu/dinnyes internet-helyen.



2001. november 29., csütörtök 13:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület