CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

XVI. Soproni Őszi Tárlat
 
Negyvenhat - hivatásos művész és öntevékeny - alkotó műveit láthatja a soproni művészetkedvelő közönség a november 10-én nyílt XVI. Soproni Őszi Tárlaton.
    A kiállítást Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke a szokottnál is nagyobb érdeklődés közepette nyitotta meg.
    Az őszi tárlatok soproni jelzője évtizedek hagyományait követve egyidejűleg jelenti a Soproni illetőséget és Sopronhoz valamilyen szállal való kötődést. Így az itt élők mellett jelen vannak az itt születetteket, és azok is, akik valaha itt éltek, tanultak, alkottak.

    Szakmai zsűri munkája áll a több mint másfélszáz beérkezett mű kiválasztása és a tárlatrendezés mögött. Rátkai György grafikusművésznek, Szentgyörgyi József Munkácsy-díjas festőművésznek, Kiss György Munkácsy-díjas szobrászművésznek, Pogány Gábor művészettörténésznek igen számos és különböző technikájú, szemléletű, felfogású, színvonalú és műfajt képviselő alkotást kellett zsűriznie és tárlattá rendeznie.
    Jelen vannak egyrészt a régi nagyok - Steiner Antal, Horváth József, Mende Gusztáv, Mühl Aladár, Roisz Vilmos, Szarka Árpád - mai utódai, azok, akik hűen követik a soproni hagyományokat és jelen vannak azok, akik a hagyományosnak mondható soproni iskolától eltérő alkotói megfogalmazásokkal jelentkeztek.
    Ez előbbiekre ma is érvényes a polihisztor Csatkai Endre a soproni képzőművészet 100 éves történetét összefoglaló közel negyven éve tett megállapítása:
"Van-e különleges soproni képzőművészet? - kérdezi Csatkai Endre. Aki több éven át figyelte a tárlatokat, csak igent mondhat erre." - válaszol ő maga a kérdésre. "Az a szeretet, amellyel minden soproni övezi városát, rányomja bélyegét a képzőművészetre is: a városnak alig van zuga, amelyet fel nem kutattak volna festőink és nem örökítettek volna meg, de mindig újat és újat találnak bennük, semmiféle száraz tárgyilagosság el nem nyomja az áradó szeretetet, és éppen így honol ez a szeretet vezérelte ecset a soproni életet megörökítő képeken is. A maga évszázados hagyományaiból fejlődött művészet ez, elszakíthatatlan a város kultúrájától és éppen ezért útjai a messze jövő felé mutatnak."
 

    Ez utóbbiakról - a soproni iskolától elérőkről - szólva, pedig, a művek tanúsága szerint, az előző évekhez viszonyítva egyik legnagyobb érzékelhető elmozdulás éppen abba az irányba történt, amelyben a helyhez, környékhez való kötöttség már nem egyeduralkodó sem témákban, sem stílusokban.

       Kell Sopronnak ez, a kortársak kitekintő fogékonyságával és frissességével való gondolkodás - véli a soproni folyamatokat mindig is érzékenyen figyelő Sulyok Gabriella grafikusművész, aki az előző évekhez képest a legnagyobb változást éppen abban látja, hogy a harmadik évezred elején igen pozitív megítélésű látásmódbeli és természetesen, stílusbeli változás jellemzi az őszi tárlatok anyagát. Hiteles művekben mutatkoznak meg az alkotók, olyan alkotásokban, amelyek a soproni hangulatba a mát emelik be, amelyek a kisvárosi lét és a korra figyelés egyidejűségét örvözik mesteri módon. Ma már nem lehet a világtól elvonultan alkotni - bár az őszi tárlaton erre is van példa - mindenhova behatol, mindent áthat a ma, az a általános hangulat, ami az egész világra jellemző.

    Aztán meg szót érdemelnek a fiatalok. A nagyon veszélyes dologba vágók, az éppen időszerű, mondhatni, szinte a TV-híradóból vett élményanyagot feldolgozók, a - soproni viszonylatban - hagyományostól eltérő eszközöket használók - akikben azonban megvan az önmagukkal szembeni művészi szigorúság és a világgal szembeni érzékenység.
    A nagy számú mű és alkotó, a gondos zsűrizés ellenére is előforduló néhány amatőr-munka kivételével, a kiállítás színvonala egységes képet mutat.

    XVI. Soproni Őszi Tárlat. Rangos esemény, amelynek megnevezésében egyformán hangsúlyos minden elem. A soproni jelző mellett az őszi értelmezése is többsíkú. Ugyanúgy utal a tárlat megrendezésének időpontjára, mint ahogyan az ilyenkor ősz derekán - a betakarítás és szüret idején - időszerű számbavételre. Összehívja a város a művészeit, hogy lássa, hogy láttassa, ki mit hoz ezúttal. Ezért is csodálkozik el a látogató azon, hogy némely alkotó esetében többször és régről látott és ismert munkákkal találkozik újra. (A kiírás egyébként a régebbi munkákkal való jelentkezést is lehetővé teszi. Most meg ne szóljunk az átnevezett képekről, azokról, amelyek más címmel - az éppen akkor aktuálissal, írhatnám, hogy "nyerővel" - korábban más tárlaton is szerepeltek. Természetesen ez tekinthető művészi eszközként használt alkotói magatartásnak, a kérdés az, hogy mennyire szolgálja a művészetet magát.)
    Aztán meg az ősz megjelenik az alkotásokon őszi tájképeken, színekben-fényekben és a hagyományokon túllépve vizuális eszközökkel kifejezett gondolatokban, hangulatokban.
    A különböző képzőművészeti csoportulásokat tekintve a Soproni Képzőművészeti Társaság és a Képes Céh alkotói mellett az ismert és elismert hazai, soproni kötődésű alkotók szintén mind jelen vannak.
    Nekünk soproniaknak meg különösen izgalmas a múltat idéző, különleges hagyományokhoz ragaszkodó alkotók, vagy az egészen újat hozók, de mindig a hiteles élményekből táplálkozók, nívós munkáit látni. Annál is inkább, hogy - kisvárosban élvén - a soproni alkotók nagy részét ismerve velük, nap mint nap összefutunk magánemberként, barátként, vagy jó ismerősként. Talán ezért vagyunk különösen érzékenyebbek az egyidejűleg könnyebben és nehezebben is érthető, vagy elfogadható alkotásaik iránt. A soproni hangulat mibenlétének egyik megfejthető titka az alkotót és szemlélődő befogadó személyes viszonya, ha szabad úgy fogalmazni kisvárosi intimitása. S hogy ez magában rejti a provincializmus veszélyét? Nem hiszem. Provinciálissá az alkotást elsősorban az alkotói szemlélet teszi.
    A jelen- és múltbéli kiállításokhoz "tapadó", személyes kapcsolatokban és társaságok között munkáló - sokszor emberi kicsinyességből eredő - különböző érdekek és vélemények ellenére a közönség meg természetesen akkor elégedett, ha jó munkákat láthat, jó hangulatú - a műalkotásokhoz és a művészethez méltó - tárlaton. Ezért jó látni, hogy a XVI. Soproni Őszi Tárlaton, amely első sorban végül is a közönséget kell, hogy szolgálja, szép számmal található az olyan kvalitású és olyan időszerű felfogású munka, amely jelenlegi európai a képzőművészeti tárlatokon is mind megállná a helyét.
    A tudós Csatkai Endre gondolatai pedig ma is igazak, hiszen mi más hordozhatná a jövőt, mint a szép, a nemes, a jó - vagyis a művészet, amely az egyedüli a jelent továbbörökíthető maradandót jeleníti meg.

    A XVI. Soproni Őszi Tárlaton kiállító művészek: Balogh Eszter, Borsodi Zsuzsa, Dakó Judit, Dessewffy-Horváth Marietta, Dorosmai Erzsébet, Edőcs Márta, Sz. Egyed Emma, Fejér Zoltán, Gáspárdy Tibor, Gerencsér Tamás, Giczy János, Grabner József, Gyimóthy Orsolya, Gyimóthy Zsuzsa, Gyulai Líviusz, G. Henner Sebastian, D. Hoffer Erzsébet, Horváth Endre, Kótai József, Kutas László, Magyar Mónika, Magyarné Derszib Eti, Mende Zsolt, Molnár Róbert, Sz. Nagy Sándor, Pálhegyi Árpád, Preiner Zoltán, Rajczi János, Richly Zsolt, Simon Ferenc, Soltra E. Tamás, Sulyok Gabriella, Szabó Ábel, Szabó Béla, Szabó Edit, Szalai Ferenc, Széll György, Szőcs Géza, Szűcs Szabó Sándor, Tóth Zoltán, Török Bernadett, Tranta Julianna, Éva Triller Wiegisser, Újvári Gábor.

A kiállítás december 16-ig, naponta 10-18 óráig tekinthető meg a Festőteremben (Sopron, Petőfi tér 8.).


Fotó. Németh B. és Tóth É.



2001. november 27., kedd 20:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület