CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Negyven éves a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete
Emlékezés elhunyt tisztségviselőkre

 



A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete megalakulásának 40 évfordulójára emlékezett a november 20-i Sopronban tartott emlékülésen.
Az ünnepi emlékülést megelőzte az a hagyománytisztelő, november 19-ei alkalom, amely során a soproni szervezet tagjai rövid megemlékezését követően, családtagok részvételével koszorút helyeztek el az MHT Soproni Területi Szervezetének elhunyt - soproni temetőkben nyugvó - tisztségviselőinek sírjánál.
A volt tagtársakról Németh Kálmán, Varga Lajos volt elnökre dr. Takáts Tamás - az alább közölt beszédekkel - emlékezett.
 
 

Boronkai Pál
(1963-1970)

A MHT Soproni Területi Szervezete 40 éves.
Ez alkalommal szeretettel emlékezünk Boronkai Pál volt tagtársunkra, az egyesület második elnökére. Pali bácsit közülünk sajnálatosan kevesen ismerhették, jómagam is csak azért, mert az 50-es években az egyetem tanítványa lehettem.
Igen szerényen, szorgalmas emberként élte le életét itt, Sopronban, ahol születésétől haláláig élt. Városi mérnök, főmérnökként a városfejlesztés minden területével foglalkoznia kellett. A háború után ez újjáépítést, később ez fejlesztéseket jelentett. Ismereteim szerint, főleg vizes bővítéseket.
Így került az MHT helyi szervezetéhez, amelyben - Varga Lajos halála után - 1963-tól 1970-ig az elnöki tisztséget töltötte be és tiszteletbeli tag kitüntetésben részesült.
Munkájának eredményeit a város létesítményeiben és irodalmi munkáiban láthatjuk, elismeréssel gondolunk rá, emlékét örökké megőrizzük.
 
 

Vendel Miklós
(1970-1977)

A MHT Soproni Területi Szervezete 40 éves.
Ez alkalommal emlékezünk Vendel Miklós akadémikusra, egyesületünk harmadik elnökére.
A professzor úr is városunk szülötte, annak kiváló idős képviselője és - rövid kivételtől eltekintve - haláláig polgára. 1924-től a bányászok százainak oktatta a földtan tudományát, egészen addig, ameddig a bányászati egyetem Miskolcra nem költözött 1959-ben. Neki is öt éven át tanítványa lehettem, amire büszke vagyok és sohasem fogom elfelejteni. A professzor úr, mint tudós nagyon sok kutatást végzett, tanulmányokat készített és könyveket írt. Különösen Sopron környékének geológiai viszonyait tárta és dolgozta fel.
Így lett szervezetünknek is tudományos támogatója, egyik megalapítója, szorgalmas vezetője és 1970-től 77-ig elnöke.
Munkája elismeréseként Kossuth-díjat, az MHT-től tiszteletbeli tagsági kitüntetést, a várostól Pro Urbe díjat kapott és díszpolgári elismerésben részesült.
 
 

Köves László
(1986-1990)

A MHT Soproni Területi Szervezete 40 éves.
Ez alkalommal szeretettel emlékezünk Köves László, volt tagtársunkra, a Vízmű 10 évig volt igazgatójára, egyesületünk ötödik elnökére. Engedelmükkel, megint személyes kapcsolatunkra hivatkozom, de most különösen tehetem, mert Köves Lacival együtt jártunk a Széchenyi Gimnáziumba, előttem egy évvel érettségizett. Már a Hőerőműben - ahol édesapja utódjaként vezető volt - megmutatkozott a közösségekben való jártassága, a társaságokat irányító, átlagon felüli készsége. 1976-ban lett a Vízmű igazgatója, ahol saját képére átalakította a vállalati irányítást, elsősorban annak vezetését. Ugyan az MHT szervezetünkben kezdettől fogva aktív munkát végzett, elnöke csak egy évig lehetett, mert 1986-ban elragadta az értelmetlen halál. Társadalmi munkájában addig is megpróbálta a szakmai mindennapokat a gyakorlatból átültetni az egyesületi munkába, azokat, amelyeket ETE-ben másfél évtizedig előzőleg megvalósított.
 
 

Szekér Lajos
(1970-1985)

A MHT Soproni Területi Szervezete 40 éves.
Ez alkalommal emlékezünk Szekér Lajos, volt tagtársunkra egyesületünk második titkárára.
Szekér Lajos erdőmérnök kezdő éveit Marcaliban, Szombathelyen, majd Győrben egy munkaközösségben földmérnökként töltötte.
1961-ben került Sopronba, ahol különböző vízgazdálkodási társulatoknál tevékenykedett. Főleg vízelvezetéssel és meliorációval foglalkozott a Hanságban és a Fertő térségében. Így került már megalakulása tájékán az MHT Helyi Szervezetébe, ahol rendszeresen fenti munkáiról számolt be. Ugyanakkor szerelmese volt a Fertő környékének, ami által kötődött a "fertősök" törekvéseihez. Szervezőkészsége, lendületessége révén lett 1970-ben a szervezet titkára, amit 15 évig gyakorolt. A ciklus végén, hamarosan nyugdíjba vonult és sajnos igen korán, 60 évesen elhunyt.
 
 

Zádor Alfréd

A MHT Soproni Területi Szervezete 40 éves.
Ez alkalommal emlékezünk Zádor Alfréd Tiszteletbeli tagunkra egyik legszorgalmasabb tagtársunkra.
Frédi bácsi életében nagyon göröngyös, de gazdag utat járt be. 1910-ben Diósgyőrött született, erdőmérnök lett, majd alföldi fásítással foglalkozott. A világháború alatt kétszer is frontszolgálatra rendelték, majd fogságba esett, 3 évig hadifogságban szenvedett. 1948-tól az ÉDVIZIG-nél különböző beosztásokban dolgozott. 1965-től a Soproni Vízgazdálkodási Társulat főmérnök-elnöke.
Az MHT Helyi Szervezetének alapító- és igen aktív tagja. Szinte megszámlálhatatlan tanulmánya, cikke, előadása látott napvilágot. Hihetetlen, hogy nyugdíjasként is még 24 szakmai tervet készített 10 év alatt.
Halála előtti éveit az egyetem gyűjtemény-kezelőjeként töltötte. Munkája mindnyájunknak példa léehet, emlékét örökké megőrizzük.
 
 

Varga Lajos
(1961-1963)

A MHT Soproni Területi Szervezete 40 éves.
Varga Lajos elnökre emlékezünk. Varga Lajos Erdélyből jött át a Magyarországi Egyetemre. Képesítést szerzett, majd az I. világháború után a soproni középiskolában volt természetrajz tanár és emellett ő kutatásokkal is foglalkozott, Kolozsváron. Szegeden egyetemi tanári habilitációt is csinált. Tulajdonképpen a fehér Dániel félr talajbiológiai kutatásokban részt vett a két háború között. A II. világháború után, mint katonaiskolai tanárt félreállították, pár évig szőlőmunkásként folytatta életét, de ezalatt is foglalkozott kutatással. A mikroszkópikus állatvilágot kutatta - talán először - a Fertőben. Azután a talajban, majd később, amikor Fehér Dániel megalapította a talajbiológiai vizsgálatokhoz a
Ennek a kutatólabóratóriumnak a vezetője és igazgatója volt én neki köszönhetem azt, hogy idekerültem, mert engem maga mellé vett. Varga Lajos egy katonaember volt, életformájában, stíklusában, ugyanakkor egy rendkívül művelt és intelligens ember volt, szakmájában egyész életén át kutató ember volt. Becsületes, ahogyan egy katonatiszttől ezt el lehetett várni. A Fertő-tavi kutatóállomáson emléktábla hirdeti emlékezetét, amelyet a hidrológiai társaság helyezett el.
 



2001. november 20., kedd 20:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület