CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A Fertő partján ünnepnappá lett a munkanap

A Fertőrákosi Sétahajó- és Yachtkikötő születése


A kikötő medence elárasztás előtt

2001. november 17-én 11 órakor kezdődött a kikötőt a Fertő tótól elválasztó gát átvágárásra rendezett ünnepség amelyen Palkovics János Fertőrákos polgármestere, Dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere, Ivanics Ferenc a Győr-Moson Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, közéleti személyiségek, a fertőrákosi és környékbeli települések lakói, valamint a sajtó képviselői vettek részt.

Dr. Tóka József a Fertő Tó Kft. nevében köszöntötte a résztvevőket. Beszédében utalt arra, hogy a munkanapot ünnepnappá lehet varázsolni, hiszen még dolgoznak a munkagépek, a kikötő még nincs kész, de a több mint ezer cölöp leverésével és a védett kikötőmedence kialakításával elkezdődhet annak vízzel való feltöltése.

Mint hozzáfűzte, reméli, hogy a vitorlázó barátai és az ezután vitorlázni vágyók is otthonra lelnek ebben a kikötőben. Két éve született meg a kikötő építésének ötlete az akkori a Fertő tó környéki rendezési tervekre alapozva, amelyeken erre a területre kikötőt terveztek a mérnökök . A hosszadalmas engedélyezési eljárások után, négy hónappal ezelőtt megkezdődhettek a kivitelezési munkálatok, húszezer köbméter földet kellett kitermelni, és a környéken elhelyezni. Megköszönve munkatársainak áldozatos munkáját, és Fertőrákos polgármesterének támogatását, befejezésként megemlítette, hogy a fertőrákosiak egy része nagyon pozitívan értékeli és támogatja munkájukat, ugyanakkor még vannak akik óvakodva fogadták a kikötő épülését.

Palkovics János Fertőrákos polgármestere beszédében megköszönte Dr. Tóka Józsefnek, hogy vállalkozott a kikötő megépítésére és megtette az első lépéseket egy üdülőközpont létrehozására. Elmondta, hogy Fertőrákos az egyetlen Fertő tó melléki település amely nem rendelkezik tó résszel, ezt 1970-ben a településtől elcsatolták.


Palkovics János Fertőrákos Polgármestere, Hirschler Gabriella, és Dr. Tóka József

A település közigazgatási határa a a jelenleg kialakított kikötőig tart. Ezért 1991-ben a rendezési terv elfogadásakor már úgy tervezték, hogy Virágosmajorban a csatorna kiszélesítésével lehetőséget teremtsenek egy üdülőközpont és kikötő létrehozására. Nagy öröm számára, hogy tíz év után került egy vállalkozó aki fantáziát látott a tervben és elindította ezt a projektet.


Ivanics Ferenc köszönti az egybegyűlteket

Ivanics Ferenc köszöntőjében elmondta, hogy ez a kikötő regionális szempontból nézve a nemzetközi kapcsolatokat is elősegíti, hiszen már osztrák részről is van érdeklődés a kikötő iránt. Bízik abban, hogy nem csak a kikötő lesz védett, hanem az egész Fertő tó is védett marad.

A burgenlandi Vitorlás Szövetség elnöke a szövetség üdvözletét tolmácsolta és reményét fejezte ki, hogy a magyar és osztrák vitorlázók baráti kapcsolatokat építhetnek ki, és a Fertő tó ismét közös használatba kerülhet.

Dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere a Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnökeként örömét fejezte ki, azzal kapcsolatban, hogy egyre többen látnak ismét jövőt a Fertő tavi vitorlázásban, ugyanakkor történelmi igazságtételként értékelte, hogy az 1970-ben elcsatolt tópart után most újra van Fertőrákoson tóparti létesítmény.


Dr. Gimesi Szabolcs gratulál a beruházónak

A köszöntők után beindultak a munkagépek és percek alatt átvágták a csatorna és a kikötő közötti keskeny sávot, megkezdődött a kikötő feltöltése. A következő képes riport - kattintással kinagyítható képekkel - bemutatja a gát átvágásának pillanatait.
 

Az ünnepség befejezéseként  Yacht Club épületében forralt bor, sütemény várta a vendégeket.

A Cyberpress kérdésére válaszolva Dr. Tóka József elmondta, hogy a kikötő üzemeltetése önmagában nem jövedelmező tevékenység, a beruházás megtérülési ideje több tíz év lehet. Éppen ezért a kikötő mellé egyéb tevékenységeket is kell telepíteni.

A kikötő megépültéhez a Gazdasági Minisztérium a Széchenyi Terv keretében nyújtott 30 M Ft összegű támogatással járult hozzá, és amennyiben ugyanolyan pozitív finanszírozási lehetőségeket biztosítanak a bankok, mint az eddigi beruházásnál, és a Gazdasági Minisztérium is újabb támogatásokra tartja érdemesnek, jó esély van arra, hogy 1-2 éven belül folytatni tudják a beruházásokat - nyilatkozta Dr. Tóka József
 

sztoth



2001. november 18., vasárnap 14:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület