CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Hetven éve épült a Szent István iskola

Városunkban az általános iskolai oktatást /korábban elemi/ az egyházak végezték, egészen az államosításig. A Katolikus Konvent a Szent István iskola felépítéséig három iskolát tartott fenn, a Halász utcai úgynevezett "Flaszter" iskolát, a Petői téren lévő Szent Imre iskolát és az Orsolyita Rendnél egy elemi iskolát.

A Petőfi téri Szent Imre Iskola növendékeinek száma annyira megnőtt, hogy 1926 óta négy osztály, terem nélkül maradt és így bevezették a délutáni tanítást is. Sürgőssé vált egy új iskola felépítése, mivel az oktatás színvonala hanyatlott. A Konvent már 1928-ban egy bizottságot alakit, hogy a várostól kérjen segítséget a tanterem hiány megszüntetésére. A város 80.000.- pengőnyi segélyt megszavazott, amit a minisztérium jóvá is hagyott, de a pénzt 1929-ben nem tudta folyósítani és ezért az építkezést elhalasztották.

1930-ban Feichtinger Mátyás az Isteni Megváltó Leányai iskolai igazgatója az Ezsébet kert közelében telket adományozott a Konventnek iskola céljára, ahova később akár templomot is építhetnek. Feichtinger apát úr nagylelkűségét a Konvent nagy örömmel fogadta. A Konvent elsősorban a sűrűn lakott győri városrész számára tartotta szükségesnek egy új iskola építését. A Konvent erre a területre ki is írta a tervpályázatot; amelyet Fábián Gáspár budapesti építész nyert meg. A kivitelezési engedélyt Hárs György építész kapta, akinek költségvetése 143.000 pengőt tartalmazott.

Közben megérkezett Klebersberg Kunó miniszter 300.000 pengő adománya, Sopronnak a népszavazáskor mutatott hűségéért, a város iskolái számára, melyből egyenlő arányban részesült a Katolikus és az Evangélikus Konvent. Így most a Konvent mindkét iskolát fel akarta építeni és Feichtinger féle telekre is kiírta a tervpályázatot. Ezt Balogh Kováts Sándor városi főmérnök nyerte el, a felépítésre Rosenstingl Antal építész kapott megbízást.

Először a kurucdombi iskolát kezdték el építeni a Szent Lénárd kereszt helyén (a keresztet a Bécsi utcába helyezték át). Szakipari pályázatok az ország több városából is érkeztek, ezeket 1931 februárjában bírálták el, márciusban megindult az építkezés és még ez év novemberében megkezdődött a tanítás. Az építkezés ellenőrzését Balogh-Kováts Sándor városi főmérnök végezte.

Az új iskola 5 tanerővel működött és 5 tantermet foglalt magába, azonban 74 tanuló így is kiszorult. Az építés költsége 138.000 pengőbe került, a költségvetésben szerepelt 143.000 pengővel szemben. 70 év multával is megállapítható, hogy a kiválasztott szakemberek lelkiismeretes munkát végeztek.A második iskola építéséből azonban nem lett semmi, mert 1932-ben kirobbant az egész világon a gazdasági válság. Ennek következtében a minisztérium is pénzügyi válságba került és a kiutalt 75.000 pengő után a második iskola; felépítésére szánt 75.000 pengő kiutalását lemondta.

A Konvent iskoláit mindig magas színvonalon tartotta. Kiváló pedagógusokat alkalmazott. Nagy gondot fordított a tanítók megélhetésére és az állami tanítókat megillető kedvezményekben részesítette. Az iskolából kikerülő fiatalok mindenütt megállták a helyüket, ahova a Gondviselés rendelte őket.

Az állam 1948 szeptemberében minden egyházi iskolát saját kezébe vett. A nyolcosztályos általános iskolai oktatás bevezetésével bővíteni kellett az épületet. Ezt a bővített és Pataki Istvánról elnevezett iskolát a rendszerváltozás után a Konvent visszaigényelte. A város kérésünket teljesítette és 1991-ben megindult az egyházi iskola oktatás. Az iskola visszakapta régi nevét.
Dr. Dívós Lajosnak, a Katolikus Konvent elnökének írását közreadta
- DI -



2001. november 13., kedd 14:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület