CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Ifj. Storno Ferenc a Lábasházban

Nemes András művészettörténész nyitotta meg a Lábasházban a 150 éve született ifj. Storno Ferenc (1851-1938.) munkásságát ismertető kiállítást. A képen Askercz Évával látható, aki a kiállításnak a rendezője .


A középső helyiségben az ifjú Storno tervezte edények, a jobb oldali kis teremben az olvasmányok, üvegablaktervek láthathatók, míg a nagyteremben makettben és ifjú Storno festményeiben gyönyörködhetnek a látogatók.


Nemes András megnyitójában végigvezette a megjelenteket a kiállító életútján, gondosan kitérve külföldi tanulmányaira, valamint arra, hogy édesapjához hazajőve azzal együtt dolgozott először műemléki felújításokon. Később már számos saját munkát is kapott és sokirányú érdeklődése egy korabeli polihisztorrá avatta.


Storno Ferenc azonban nemcsak műkedvelői szinten művelte, amibe belekezdett: számos tudós társaság választotta vezetőségi tagjává, elnökévé - elsősorban a történeti-műemlékrestaurátorság területén, de tagja volt a magyar korcsolyázók első elnökségének is.


Külön figyelemre méltó, hogy Nemes András, ha finoman is, de kitért arra a szemléletbeli különbségre, mely a historizmus és annak korszaka műemlékfelújítási elveinek változásában bekövetkezett. Talán Sopronban ezt a részt jobban is ki lehetett volna hangsúlyozni azok előtt, akiknek még mindig egyetlen átfogó műemléktörténeti forrása Csatkai Endre elévülhetetlen kötete, a maga sajátos szemléletmódjának átörökítésével együtt.


Azoknak, akik ismerik a Storno-gyűjteményt és szívesen keresgélnek Sopron régiségeit, Storno korát megörökítő rajzok között, kevesebb az újdonság, de jó így, együtt látni mindazt, amit egy korában "up-to-date" elme produkált, jó megmerítkezni abban a szellemiségben, amit a művek a maguk szerénységében sugallnak.


Ha már Stornoról esett szó, a kommentátor nem restelli immár Kartágó elpusztítását célzó beszédei miatt gúnyolt elődje nyomán x-edszer megkérdezni: vajon meddig lesz még Sopron polgársága kitiltva a Bécsi utcai Storno műteremből és az azt övező, volt ferencesek kapujával lezárt kertből?
- DI -



2001. november 12., hétfő 19:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület