CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Tűzre vetett szavak

Jelenits Istvánnak már ajánlott könyvéből ismerem csak az idézetet, ahol ő maga is többször citálja frappáns volta és igaz tartalma miatt W.H.Auden: Az alkotás barlangja című, Fodor András fordította versét:

"A néma Gonosz kölcsön-
kérte a Jóság nyelvét,
s lármává degradálta."

A lármára itt nyilvánvalóan nem úgy gondolunk elsősorban, mint a "civilizációval" együtt járó technika-keltette zajokra, üzemi, valóban káros zörejekre, hanem mint felesleges, sőt ártó szavakra.

Ahogyan beköszöntenek a hidegebb idők, azoknál, akik vegyestüzeléssel melegítik egyre hidegebb szobáikat, előkerülnek a fűtés kellékei, felhozzák a pincéből az összegyűjtött újsághalmokat: ezek kerülnek alulra, hogy a melegítő láng könnyen osztódjék, eméssze, mohó nyelvvel nyaldossa a felül levő fahasábokat.
Bármennyire is sürget az idő, és szinte számolatlanul gyűrjük gombóccá a nyomdákban készült, szépen vasalt, de már sárguló lapokat, talán meg-megakad szemünk egy-egy szalagcímen, egy hangzatos, a mai sajtóra annyira jellemző alliteráló cím-szósoron.
Ha a reggeli álomkór maradványa még azt is megengedi, egy pillanatra összevetjük a mát a tegnappal, amikor annyi, de annyi szó hangzott el, s foglalta el az olcsó papír felületét, hogy most már csak lánggá, meleggé alakuljon, és összevetjük a szavak igéretét azok valóságtartalmával.
Ilyenkor villan be igazán az idézett versrészlet, hogy szavak, mondatok, igazságok helyett mi minden ülte meg a betűvetők és nyilatkozók kezét-száját, hogyan vált hamissá, esetleg hazugsággá, de mindenképpen kártékonnyá, lármává a Jóság "nyelve".
Még az újságolvasást "hivatásszerűen űzőknek" sem foglalja el napjuk 24 órájának túlnyomó többségét az írott nyelv tanulmányozása, hát még a közembernek! Mi tölti hát ki zajjal a hiányzó időt? Nyilván az egymással csak beszélt vagy leírt szóban való érintkezés, modern szóhasználattal: kommunikáció.
Ezek a mondatok nem a pincében sorakoznak, csak bennünk, nem kerülnek elégetésre, és lehet, hogy fel sem merülnek többé a tudatalattinkból, hogy megállapítsuk: nyelv vagy zaj volt az, amit egész nap hallottunk?
Az őszi fűtés analógiájára mindenképpen érdemes leltárt készítenünk: mennyire vagyunk mi "szennyezettek", mi mennyire szennyeztük környezetünket zajjal, mi hamvad el bennünk-másokban a felejtés vagy csalódás fel-fellobbanó, de örökkön izzó zsarátnokán?
- DI -



2001. október 25., csütörtök 13:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület