CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 17., szerda, Rudolf napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Vizuális gondolatok - D. Hoffer Erzsébet kiállítása a Várkerület Galériában

    Észrevették Önök, hogy egyre kevesebb a gondolkodó ember? Felfigyeltek arra, hogy manapság egyre több feladatot gépekre bízunk, egyre kevesebb teret adunk saját magunknak a csendes visszavonulásra, és egyre kevesebbszer teremtünk csendet magunk körül és önmagunkban? Csendet az elmélyüléshez, a megnyugváshoz, az elgondolkodáshoz. Bölcs elődeink nem egyszer állították, hogy míg testünknek felüdülést nyújt a tisztálkodás, addig lelkünknek megtisztulást hoz az elmélkedés.
       Vajon elégszer merítkezünk-e gondolataink csendességében?
Tévedés az, hogy korunk erre nem ad lehetőséget, éppen a hihetetlen nagy ellentét, amely a felgyorsult világ és a csendes visszavonultság között feszül, éppen ez adhat kellő erőt a színtiszta gondolatok utáni vágynak. És hogy e vágy beteljesülése nem lehetetlen dolog, arra példa ez a sok fantasztikus kép, amely Önök mögött, körben a falakon, körülvesz bennünket.


Tengerdi Antal alpolgármester megnyitó beszédet mond, középen a művésznő

    Van a Várkerületen egy cukrászda. Csendes kis cukrászda volt egykoron, krémesekkel, málnaszörppel, kedves emberekkel, apró asztalokkal. Talán csak egy cukrászda lett volna a többi közt, ha éppenséggel nem a Sopron-szerte ismert Hofferéké lett volna. És amikor Hofferék nagyobbik lánya már elég ügyesen forgatta az ecsetet, akkor szép sorra a falra kerültek a színes csendéletek, a tarka ruhás portrék, a csapongó tájképek. Sorakoztak-sorakoztak a falon, egyszer csak már a plafonig értek, aztán olyan sok lett, hogy - mint egy tárlaton - cserélgetni kezdték őket, a régebbieket az újabbakra. És aki bement a cukrászdába egy krémest elmajszolni, az valahogy jobb kedvűen lépkedett tovább a Mária-szobor felé. A titok olyan egyszerű, hogy szinte nem is titok.
    Ha most visszagondolnak azokra a képekre ott a cukrászdában, talán meglepődnek azon, hogy azokat is, és ezeket is itt a falon ugyanaz a kéz és ugyanaz a gondolkodó ember alkotta. Ezzel sem egyiket, sem másikat nem kicsinylem, sőt. Arra találom ezt frappáns példának, hogy az alkotó ember gondolatainak szabadsága ezernyi megjelenési formát teremthet. Irigylésre méltó ez, hiszen az önkifejezésre használatos eszköz - az alkotás - a gondolatok ezerszínűségét hozza elő, úgy, hogy mi, szemlélődők is részesei lehetünk egy adott pillanat valamennyi gyönyörének, fájdalmának, vagy éppen csak szimmetriájának.

    Az alkotó, D. Hoffer Erzsébet "Vizuális gondolatait" tárja most elénk. Az alkotó ember gondolatai, amelyek természetesen nem a felmerülő gondolatok testet öltése, vagyis nem egy gondolat kierőszakolt megfestése által születtek, hanem belső késztetések eredményeképpen jöttek létre. Amiket Önök látnak, az maga az ihlet.
    Nem hiszem, hogy az alkotó hosszabb bemutatást igényelne, azt azonban, gondolom, ő is szívesen elmondaná, hogy Mende Gusztáv, Mühl Aladár és Lándori Angéla segítette az első lépéseit. A soproni képzőművészet nagy nevei után következnek Klimó Károly, Csík István, Tamás Ervin, Blaski János, a Képzőművészeti Főiskola művésztanárai. Aztán visszatérés a szülővárosba, ahol az alkotás mellett a család tette igazán teljessé az életét.
    1976 óta ez a nyolcadik önálló tárlata.
    A mostani bemutatkozás nem összegzése, nem lezárása egy életszakasznak, sokkal inkább egy gondolkodó ember töprengése, fantáziájának villanásai. A kézzelfogható és spirituálisan lebegő dolgok összessége.
    Villon alakjai, akik egy furcsa távoli világ görcsös, groteszk figurái, Balladákból előlépő alja népe, a bitó árnyékában iddogáló vagabundok. És a másik oldalon a letisztult egyszerű vonalakkal elénk táruló víz. Az őselem, amelynek kéksége és mélysége egyszerre teszi kézzelfoghatóvá és elérhetetlenné. A Balaton ihlette képektől karnyújtásnyira a domborzatok, ugye hogy rímelnek. Furfangosra alkotott képek, vonalak, amelyek találkozásaiból formák születnek. És végezetül a képsorozat, amely a Vizuális gondolatok címet kapta. Amely színekkel, egymásba fogódzó, vagy éppen egymásból nyíló formákból áll, és amelynek két legnagyobb és legszínesebb vallomása mintha két figyelő szemet formázna. Figyelnek és gondolkodnak. A lélek tükrei. Vagy csak úgy tűnik? Döntsék el Önök!
    Hölgyeim és Uraim!
    Észrevették, hogy egyre kevesebb a gondolkodó ember? És egyre kevesebb az, aki elég bátor is ahhoz, hogy gondolatait - vagy, ha tetszik - az ihlet pillanatát megmutassa a világnak. Én azt mondom, becsüljük meg Őket!

Tengerdi Antal
 

A közölt írás Tengerdi Antal soproni alpolgármester 2001. október 13-án a Várkerület Galériában elhangzott megnyitó beszéde

***
A kiállítás megtekinthető a soproni Várkerület Galériában (Várkerület 19.) október 15-27 között, munkanapokon 9-16 óráig.

Fotó: Németh Béla



2001. október 15., hétfő 14:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület