CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Az idősekre figyelt Sopron - Sopron figyel az idősekre

    EU-ra várva: idősellátás Magyarországon. Eredmények és dilemmák címmel október 3 és 5 között a soproni Pannónia Med Hotelben nyolcadik alkalommal rendeztek tudományos konferenciát Sopronban. A konferencia szervezői a Szociális és Családügyi Minisztérium (Idősügyi Tanács), Sopron Megyei Jogú Város polgármesteri Hivatala, a Magyar Szociálpolitikai Társaság, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Soproni Csoportja és az Európa Felé Közigazgatási és Szolgáltató Bt. voltak.
Az ingen rangos előadókat és színvonalas előadásokat felvonultató tudományos konferencia szerves része volt az a tanulmányút, amely során egy Ausztriában működő idősek otthonát látogatták meg a konferencia résztvevői.

    A konferenciához szervesen kapcsolódott a X. Soproni Idősek Nemzetközi Találkozója, amelynek helyszíne a Gyermek és Ifjúsági Központ volt. Október 5-én az Idősek Világnapja Országos díszünnepségén  Tengerdi Antal alpolgármester, dr. Iván László az Idősügyi tanács képviselője köszöntötte a megjelenteket, amelyet követően jubileumi Gálaműsor következett. Október 6-án az idősekért tartott fórummal folytatódott a rendezvénysorozat, amelynek programját az idősek munkáiból nyílt kiállítás gazdagította. A X. Soproni Idősek Nemzetközi Találkozójának és az Idősek Világnapja rendezvényének rendezői a Szociális és Családügyi Minisztérium Idősügyi Tanácsa, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és Szociális Intézményei, Idősek Európai Háza Alapítvány (Sopron), a Magyar Máltai Szeretetszlgálat Soproni Csoportja és a soproni Családsegítő Intézet voltak. A rendezvény fővédnöke Orbán Viktor miniszterelnök, védnökei Harrach Péter Szociális és Családügyi miniszter, prof. dr. Hegedűs Katalin DOTE Idegklinika Debrecen és Szokolai Sándor Kossuth-díjas zeneszerző volt.

    A cyberpress.sopron.hu magazin a két rendezvény értékelésére kérte dr. Sütő Teréziát, Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának irodavezetőjét, az Idősügyi Tanács tagját.

- Abban a három témakörben, amelyeket a konferencia végigjárt nagyon jó válaszokat kaptunk mindarra - többek között a jogi szabályozottságot illetően is - amit a szociális és az egészségügyi ágazat területén tennünk kell az EU-hoz való csatlakozásunkat megelőzően és azokra a problémákra is, amelyek a csatlakozást követően adódnak majd.
    Például egyik fontos kérdés ebben a témakörben, hogy az egészségügy és szociális ágazat közötti hiányt mivel tudjuk betölteni.
 


Dr. Sütő Terézia irodavezető, Idősügyi Tanács tag

 
 


- Eredmények és dilemmák szerepeltek az idősellátásról szóló konferencia címében. Melyek ezek?
- Vannak eredményeink, amelyekben előbbre járunk, mint sok uniós ország, de vannak jelentős lemaradásaink és az ezek közötti hiányt kell kipótolnunk. A különbségeket kell kiegyenlítenünk, illetve a kérdés az, hogy mindezt a gyakorlatban milyen módon tudjuk megoldani. Ezek részben dilemmát okoznak.
    A konferencia eredményének tartom, azt ami elhangzott: nincs mit szégyelnünk; mi magunk gyakran úgy gondoljuk, hogy mindenben le vagyunk maradva az unióhoz képest. Semmi okunk arra, hogy pesszimisták legyünk. Annak ellenére, hogy vannak bizonyos területek, amelyeken tényleg van lemaradás,ez nem a szakmai ismeretek területén, nem a szakemberek felkészültségében jelentkezik, hanem a pénzhiány az, amiből ez adódik. Kiragadott példaként megemlíthetem egy uniós országbeli és egy magyarországi szociális területen dolgozó szakember (ápolónő, szociális gondozó) fizetése közötti különbséget, amelyben ez a pénzhiány megmutatkozik. Ez egy nagyon komoly probléma, amelynek a következményei vannak. Hiszen ha alulfizetett egy dolgozó, akkor nem marad meg azon a területen; a szakmában pedig olyan hiány keletkezik, amely által nem megfelelően ellátott a beteg, sem a kórházban, sem a szociális területen; emiatt nehezen gyógyul, emiatt testi-lelki problémái lesznek, amelyek kivetítődnek az egyén egészségi állapotára.

- Ha valaki kijön a kórházból és nincs megfelelően ellátva az otthonában, az szintén következményekkel jár: visszakerül újra a kórházba, újabb költséget jelent az egészségügynek, a szociális ágazatnak. A kívánatos az lenne, ha mindenütt megfelelő ellátottság lenne létszámban, és az idős betegek ellátásához szükséges felszereltségben. Ez nagyon összetett kérdés: mert hiába vannak Magyarországon jól képezett szakemberek, ha teljesen más területen dolgoznak, mint ahol a problémák jelentkeznek.

- Ennek azért súlyosak a következményei, mert a szociális ágazatban a legelhagyatottabb, a leginkább támogatásra szoruló réteg található meg, azok az idősek, akik sok esetben betegek is.
- A mai társadalom közel 30 százalékát teszik ki az idősek, ezért a mai fiataloknak nagyon komolyan oda kellene figyelniük ezekre a megoldást igénylő gondokra. A probléma egyik gyökere ott lehet, hogy az elmúlt 40-50 évben a családok nem éltek együtt, az unokák és a nagyszülők alapvetően nem ismerik egymást. Hiszen az a gyerek, aki naponta találkozik a nagyszülővel, teljesen másképpen éli meg annak a betegségét is.

- A kitűzött célok megvalósításában mennyire tartja sikeresnek tartja a konferenciát?
- Elégedett vagyok, mert az egészségügyi és szociális ágazatból eljöttek azok a rangos és kiváló szakmai tekintéllyel rendelkező előadók, akik hiteles választ tudtak adni a konferencia által felvetett kérdésekre.
    Az egészségügyi finanszírozás kérdéskörben, az egészségügy és szociális ágazat közötti finanszírozás hiányáról beszélve, az is szóba került, hogy az egészségügyi tárca is felismerte, hogy az idős emberrel nem csak addig kell törődni, ameddig bent van a kórházban, hanem akkor is amikor az onnan kijön. Ha az idős ember a szociális otthonban nem a megfelelő ellátást, gondozást kapja, akkor az egészségügy őt visszakapja.
- Eredménynek tartom, hogy mindegyik tárca elkezdett felelősen gondolkodni, felismerte az összedolgozás, az együttműködés szükségességét, azt, hogy csak így érhető el eredmény. Az egyik előadónak volt egy nagyon jó hasonlata, amelyben az egészségügy és a szociális szféra együttműködését, ahhoz a folyamathoz hasonlította, amely a fonalgombolyításra jellemző, amely során a fonal más formát vesz fel ugyan, de a folyamatban, a fonalban nincs megszakadás.
    Mindezen elveknek a megvalósulásának szintén a finanszírozás jelenti a komoly akadályt. Amíg valaki kórházi ellátott, addig háromszorosát kapja annak az összegnek, mint amennyit egy szociális ellátott kap. Tehát az állandó finanszírozási gondokkal küszködő egészségügynek ez tényleg egy nagy gondot jelent.

     A konferencia címbéli dilemmákra visszautalva, a konferencián az is elhangzott, az egészségügyi minisztérium egy orvos-jogász szakképzettségű előadójától, hogy az uniónak vannak bizonyos elvárásai, normái, amelyeknek mindenképpen meg kell felelni. Egyelőre vannak olyan megoldatlan problémák, amelyekkel nem lehet az unióba belépni.
 Mindenképpen a konferencia eredményei közé tartozik, hogy az egészségügy és szociális ágazat közötti kapcsolatrendszer működésében több területen is pozitív irányú elmozdulás tapasztalható, ennek a problémakörnek mindenki felismerte fontosságát.
Harrach Péter szociális és családügyi miniszter, mindezekkel kapcsolatosan szintén megfogalmazta, a társadalmi szemléletváltozás szükségességét, amelynek feltételeit a civil szervezetek segítségével, a politikusok dolga megteremteni, nem politikai, hanem sokkal inkább össztársadalmi érdekekre figyelve.
    A konferencia harmadik napját a szakemberek Ausztriában St.Pöltenben töltik, ahol az európai uniós ország egy évvel ezelőtt épült, idős ellátó intézményét tekintik meg és megismerkednek az ott folyó idősellátás tevékenységgel. Így válik teljessé teljes az általunk nyújtott program amelyen a két napos előadássorozatot a harmadik napon a gyakorlat követi.
    A konferencia sikerességéről beszélve, más szempontból mindenképpen az is sikert jelent, hogy a megjelent résztvevők többsége már nyolcadik éve jár vissza Sopronba. A 220-250 fős hallgatóság - a pótszékeket is elfoglalva - mind végülte az előadásokat.

***

A tizedik alkalommal kerül megrendezésre kerülő Idősek Nemzetközi Találkozója és az Idősek Világnapja rendezvényről szólva dr. Sütő Teréz a továbbiakban elmondta, hogy az idősek az ország 98 településéről jönnek, 1512-en, amely létszámhoz még hozzáadódik a soproniaké.
A rangos országos és nemzetközi rendezvényt 30 önkéntes máltai szeretetszolgálatos, meg a Családsegítő Intézet dolgozói segítik.
A zsúfolásig megtelt GYIK nagytermében és előcsarnokában a köszöntők és üdvözlő beszédek elhangzása után az országból és a határon túlról érkezett idősek művészeti csoportjai adtak gálaműsort a népes közönségnek.
A rendezvény helyszínén vászon - és gyapjúszőttesek, fafaragások, akvarellek, hímzések, babák, kötött pulóverek, olaj- és temperafestmények, gyökérszobrok, patchwork, gobelin alkotásokkal jelentkező huszonhárom kiállító - magánszemélyek és alkotókörök - munkáiból nyílt kiállítás.
Összegezésképpen dr. Sütő Terézia a Soproni Polgármesteri Hivatal irodavezetője elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben világjelenségnek nevezhető az, ami Magyarországon is tapasztalható, hogy az idősek száma, egyre inkább növekszik. Ezért a politikusoknak is be kell látniuk, azt, amit a szakemberek már régen tudnak: hogy igenis a nyugdíjasok a családban betöltött fontos szerepük mellett egy komoly társadalmi réteget képviselnek fogyasztóként, szavazóként, tény, amelyet nem lehet és nem szabad figyelmem kívül hagyni. Munkaképességükre és szellemi tudásukra egyaránt nagy szüksége van a fiatalabb korosztálynak, a társadalomnak. Komolyan kell velük foglalkozni, annál is inkább, hogy - amint azt már említette - a lakosság közel egyharmadát teszik ki.
- Feladatunk és kötelességünk, hogy anyagi biztonságukat, számukra a nyugodt öregséget és szép nyugdíjas éveket megteremtsük - szögezte le dr. Sütő Teréz, akinek e területen több évitezedes tapasztalata van.
- Én szociális szakemberként minden erőmmel, munkámmal azon vagyok, hogy jó legyen Magyarországon nyugdíjasnak lenni, és főleg, hogy Sopronban jó legyen nyugdíjasnak lenni. Egy sorozat olyan intézkedést tett a mi városunk, amellyel hozzájárulunk ahhoz, hogy itt jobb legyen az idős embereknek. Az intézményhálózataink, a gyógyszerutalványaink, az ingyenes védőoltások, mind dolgok, amelyek azt szolgálják, hogy az idősek közérzete javuljon, elégedettek legyenek, hogy jó legyen idős embernek lenni.



2001. október 07., vasárnap 15:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület