CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A veszprémi Buhim-völgyi Szalon "küldöttei"

A rendezvény

    A Soproni Képzőművészeti Társaság és a Soproni Irodalmi Társaság meghívására a soproni Központi Bányászati Múzeumban a Veszprémi Buhim-völgyi Szalon három művésze munkáiból nyílt kiállítás, amelyet Géczi János veszprémi költő szerzői estje követett.
    Az esemény házigazdája Tengerdi Antal kulturális ügyekért felelős alpolgármester és Bősze Balázs költő, a Soproni Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetségének elnöke volt.
A két város művészei közötti kapcsolat létrejötte szintén Bősze Balázsnak köszönhető, adott lévén egyrészt az őt Veszprémhez kötő rokoni szál, másrészt a Sopron kulturális életében való eddigi szerep- és részvállalása.
Dr. Bősze Ferenc a soproni születésű unokatestvér, a sors által Veszprémbe vezetve elhatározta, hogy ottani Buhim-völgyi házában szalont szervez a veszprémi értelmiségieknek.


Géczi János és Bősze Balázs a megnyitón

    Mint minden elszármazott soproninak, szíve azért Sopron felé is nyitott maradt, és így történt, hogy a tavaly októberben a Buhim-völgyi Szalonba meghívták bemutatkozásra, ismerkedésre a soproni művészeti élet résztvevőit. Tengerdi Antal alpolgármester és Bősze Balázs vezetésével írók, és művészek - keramikus, festő, fuvolista -, széchenyis versmondók kisebb társasága utazott Veszprémbe.
    S hogy mennyire volt sikeres a bemutatkozás, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a mostani viszontlátogatás, amelyen a három veszprémi művész - Felhősi István festőművész, Mozsgai Anikó textilművész és Raffay Béla szobrászművész - Géczi János költő megnyitójával közös kiállításon mutatkozik be.


Tengerdi Antal soproni alpolgármester köszönti a vendégeket

A megnyitót és a házigazdák - Tengerdi Antal alpolgármester és Bősze Balázs költő - köszöntőjét követően Géczi János verseit Bősze Beáta, Kocsis Zoltán és Planicsek Szonja szavalta, a műsoros esten felléptek Szabó Csaba gitárművész és Demel Eszter vezetésével a Csernák Antal Zeneiskola növendékei.

A közös művészi baráti találkozó jelentőségéről Bősze Balázst elmondta, hogy míg a képzőművészek igen szerteágazó kapcsolatokat ápolnak Pozsonytól, Németországon, Ausztrián át Franciaországig, addig, az anyanyelvhez, mint kifejezési formához "kötött" írók igazán csak belföldi kapcsolatokra számíthatnak.
- A kapcsolatok, pedig fontosak, hiszen minden ember szereti, ha érdeklődést mutatnak iránta- vallja Bősze Balázs. Az igazi kapcsolatoknak ugyanakkor kölcsönöseknek és az érdekeken jóval túl érzelmekben is elmélyülőknek kell lenniük.
Tapasztalatom, hogy a távolság és a nem mindennapos kapcsolattartás ellenére is barátságok alakulnak ki, olyanok, amelyek érzelmi töltésükben azonos szinten vannak azzal, amit igazi barátságnak tartunk. Ráadásul a veszprémiekkel egy folyamatos kapcsolat van kialakulóban, és őszintén várom, hogy Veszprém még mit tud adni, mert soproniként azt, tudom, hogy Sopronnak még mit kell magából Veszprémnek megmutatni.
Ugyanakkor a Kulturális Szövetség a vezetőjeként nem csak kötelességem, de soproniként szívügyem is, hogy egymást minél jobb megismerésén munkálkodjam, hiszen annyira kis országban élünk, és azt gondolom, hogy ha a lelkek rokonságban vannak, akkor igen jó, baráti kapcsolatok alakulnak ki, mindnyájunk épülésére.
Egyébként a Kulturális Szövetségben a tagszervezetek közül éppen a tizenkét főből álló Irodalmi Társaság a legnehezebben "mozdítható". A testvérmúzsák jelenlétét kihasználva szeretném az Irodalmi Társaságot jobban bekapcsolni Sopron kulturális életébe. Erre egy-két alkalommal - a Költészet Napján, Adventi tárlaton - már volt példa. Szeretném, ha ebben a közös munkálkodásban az a kevés számú zenész is résztvenne, aki Sopronban él.
Sopronban az ilyen jellegű közös együttgondolkodásnak, alkotásnak a hetvenes évekből már van hagyománya. Ezt kellene újjáéleszteni, folytatni. A társaság tagjainak ezen pedig dolgozniuk kellene.


Bősze Balázs és Géczi János a költői esten

A kiállítás

A Bányászati Múzeum alagsorában október 5-ig tekinthetők meg a három veszprémi művész munkái.
Mozsgai Anikó papírmunkákat állított ki. Hajtogatott, tépett, rétegelt alkotásokat, amelyek funkciójukat tekintve alkalmasak díszítésre, ezáltal figyelemfelkeltésre, avagy -elterelésre, miközben magukban hordozzák a múlandóság minden jegyét és tulajdonságát. A papírba csomagolni - elrejteni-elrejtőzni - is lehet, ám ez utóbbit - az anyag fizikai jellemzőinek ismeretében - sohasem végérvényesen. A papír ugyanakkor információ-hordozóként már kivívta és megállta helyét a világban (fecni, kódex, könyv). Sokoldalúságából adódóan és Mozsgai Anikó átfogalmazásaiban a papír, a megnyitót tartó Géczi János költő szavaival: univerzum-szimbólum. Ez igaz, és nem elsősorban az előbbi megállapítások logikusnak tűnő volta miatt, mintsem azért, mert Mozsgai Anikó papírmunkáiban, (egyébként a növényi eredetű anyagban) az ember maga is folyamatosan fellelhető.

A soproni születésű Raffay Béla szobrászművész kiállított munkái - hely- és térigényükkel - magyarázatot adnak, arra a kérdésre, hogy a veszprémiek bemutatkozó tárlatára miért nem a Soproni Képzőművészeti Társaság Várkerület 19. szám alatti székhelyén került sor. Raffay többnyire zárt formáiban, minimalizált megoldásaiban biztos formaérzék és öntudatos határozottság jelentkezik. Ismeri és tiszteli az anyagot - lett légyen az bronz, bazalt, homokkő vagy akár fa - azt a bölcselet, a meditáció és az allegorizálás kifejezőeszközévé teszi alkotásaiban. A Sopronban bemutatott alkotásai mellett mindenképpen említést érdemelnek köztéri munkái, ivókutai (Győr, Badacsonytomaj, Jutaspuszta, Révfülöp, Veszprém, Tapolca, Sümeg, Ősi).
Felhősi István olajképeivel mutatkozik be a soproni tárlaton. Színpadias - mondhatni díszletszerű - megfogalmazásaiból éppen a szereplők hiányoznak. Az egyébként is allegorikus hangvételű, a figuralitás határán mozgó képei a második kiállító terem (nem túl jól beállított-eltalált) fény- és térviszonyai között igen komor hangulatot árasztanak, annál is inkább, hogy Mozsgai - érzékenységet, finom ritmusokat magukban rejtő - alkotásaival osztoznak egy helyiségen. (Igazán jó fotó ez utóbbi két művész alkotásairól, egyrészt az azok finom tónusaira érzéketlen technika, másrészt meg éppen az említett nem megfelelő fényviszonyok miatt nem készülhetett.)
Tanulságos és elgondolkoztató Géczi János megnyitó beszédében a veszprémi lokális jegyek kapcsán nyert megállapítása, miszerint: "Nem másról van itt szó, minthogy Veszprémben - miként valamennyi kisvárosban - az alkotónak nagyon oda kell figyelni arra, hogy mikor téved át a helyi kultúracsinálók - egyébként szorgos hivatalnokok - reprezentációra szolgáló, önmagát dokumentáló regnumába, mikor válik alkalmazottá, s mikor engedheti meg magának a függetlenséget és az alkotóinak vélt szabadságot. Három művészünknek erre a kihívásra adott válasza egyértelmű: a helyi hagyomány egy-egy iránytűjét tartják a kezükben, de a saját térképük alapján tájékozódnak."



2001. szeptember 25., kedd 14:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület